Paylaş
Söz konusu olan sokak hayvanları ya da kayıp hayvanlar olduğunda, derinin altına yerleştirilen çipler hayvanın sahibinin bulunmasında ve sağlık bilgilerine ulaşılmasında büyük kolaylık sağlıyor.
İşte bu yöntem, İstanbul’un tüm evcil hayvanlarını kapsayacak büyük bir proje olarak kapıda. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bilişim şirketi BELBİM A.Ş. evcil hayvanların künyesi gibi kullanılacak olan çip projesinin yazılımını tamamladı.
Yurtdışında neredeyse bir standart haline gelen ve hayvanın kimlik ve sağlık bilgilerinin yüklü olduğu çip uygulaması Türkiye’de henüz çok az kişi tarafından tercih ediliyor. Bazı veterinerler çip yerleştirmek için gerekli donanıma sahip, ancak çiplerin okunmasını sağlayacak cihaz birçok yerde yok. Çipler ilk aşamada 5 bin 500 sokak köpeğine takılacak ama uzun vadede İstanbul’un sahipli evcil hayvanları da düşünülerek 300 bin adet sipariş edildi.
BELBİM A.Ş. Genel Müdürü Adnan Şahin, belediyenin belli bir standart sağlamak için tek tip çip getirtme kararı aldığını, çip okuyucusunun herkeste olacağını söylüyor.
Proje sadece köpekler değil, tüm evcil hayvanlar için. Belediye Sağlık Daire Başkanlığı’nın yürüttüğü bu çalışma ilk aşamada 5 bin 500 sokak köpeğiyle başlayacak. Büyükşehir Belediyesi konuyla ilgili açıklamasında; hayvanların insani yöntemlerle, "kesinlikle öldürülmeden" yakalanacağının altını çiziyor.
Şahin’e göre, yasal temel sağlanırsa bu proje cins hayvanların sokağa bırakılmasının da önüne geçecek: "Küçükken hayvanlar sevimli oluyor, petshop’tan alınıyor ancak büyüdükten ya da bakım zorluğu görüldükten sonra sokağa atılıyor. Bunu ortadan kaldırmak için hayvana takılan çip çok etkili bir yöntem. Böylece hayvanlarını beğenmeyenler sokağa atamayacaklar. Yasada, evcil hayvanları terk etmenin cezası var. Bu şekilde bu hayvan sahiplerini bulup cezalandırmak mümkün olacak."
SOKAK KÖPEKLERİNE NASIL UYGULANACAK
Yakalanan köpekler önce rehabilitasyon merkezlerine getirilecek. Beş farklı rehabilitasyon merkezindeki ekiplerde bir veteriner hekim, bir veteriner sağlık teknisyeni ve iki rehabilitasyon personeli bulunuyor. Sokak köpekleri burada müşahede altına tutulacak.
Altı aylıktan büyük olanlar kısırlaştırılacak.
Kısırlaştırma öncesi üç gün ve operasyon sonrası da yedi gün süren bakım ve beslenmeleri yapılacak.
Kısırlaştırmanın yanı sıra tedavi, kuduz aşısı, İBB logosunu taşıyan küpe takımı, bilgi bankasına kayıt gerçekleşecek.
Son olarak ense derisi altına mikroçip implantasyonu yapılacak. Mikroçipte hayvanla ilgili genel bilgiler ve sağlık kayıtları bulunacak. Bu işlemlerden sonra 10 gün içinde sahiplendirilemeyen köpekler yakalandıkları yere geri bırakılacak.
ÇİP TAKMAK İSTEYEN PET SAHİPLERİ NE YAPACAK
Evcil hayvan sahipleri İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) Tuzla, Alibeyköy, Sarıyer ve Hasdal’da bulunan hayvan rehabilitasyon birimlerinde, veteriner klinikleri veya pet shop’larda çip takma işlemi yaptırabilecekler. İşlemin maliyeti ise henüz açıklanmıyor. Ancak Belbim Genel Müdürü Şahin, kár amacı gütmediklerini, projenin tüketiciye maliyetinin makul ölçülerde olacağını belirtiyor.Ayten SERİN
Diyabetik köpekler
SORU: Köpeğimiz Efe’nin şeker hastalığına yakalandığını öğrendik. Efe dört yaşında bir rotweiller. Belirtiler, bir ay önce kusmayla başladı. Aşırı su içiyor, aşırı yemek yiyor ve idrarını fazla yapıyor. Sabah akşam baktığımız kan şekeri 450-500. Bir defa şeker komasına girdi, şekeri 29’a düşmüş, insülinle kendine geldi. Diyabetik mamayı iki gün yedi ve sonra kustu. Fazla yağlı, tuzlu, şekerli, olmayan yiyeceklere yöneldik. Ama gramını ayarlamak çok zor oluyor. Nasıl bir yol izlememiz gerekiyor?
CEVAP: Şeker hastalığı (diabetes mellitus) insanlarda olduğu gibi köpeklerde de pankreastan salgılanan insülin hormonunun yetersizliğine bağlı olarak ortaya çıkan önemli bir metabolik rahatsızlıktır. Köpeklerde normal kan şeker düzeyi, 60 - 115 mg/dl’dir. Bunun üstündeki değerler yüksek kan şekeri olarak kabul edilir. Hastalık, ilaçlar ve beslenme değişikliğiyle, hayatı çok olumsuz etkilenmeden kontrol altında tutulabilir.
Köpeklerde en yaygın hastalık olmamakla birlikte birçok köpekte her yaş döneminde insülin yetmezliğine bağlı şeker hastalığı ortaya çıkıyor. Bilimsel veriler hastalığın 7-9 yaş arasındaki köpeklerde daha sık görüldüğünü gösteriyor. Bunun yanı sıra dişi köpeklerde erkek köpeklere göre görülme oranı iki kat daha fazla. Bu nedenle dişi köpeklerin kısırlaştırılması, özellikle kızgınlık döneminde hormon dengeleri daha kompleks bir hal aldığı için şeker hastalığının kontrol altında tutulabilmesi için oldukça önemli. Şeker hastalığı her ırk köpekte ortaya çıkabilir ama yine bilimsel istatistikler, Poodle, Miniature Schnauzer ve Dachshund ırkı köpeklerde daha sık görüldüğünü ortaya koyuyor.
Düzenli olarak şeker düzeyinin kontrol edilmesi, insülin dozlarının ve frekansının belirlenmesi açısından özellikle hayati önem taşır. Eğer köpeğiniz şeker hastalığı ile birlikte obezite (şişmanlık) problemini de yaşıyorsa 3-4 ay gibi bir sürede normal kiloya dönmesi sağlanmalı.
Şeker hastası köpeklerin beslenmesinde düşük kalorili ve yüksek lif oranlı beslenme önerilir. Öğün sayısının artırılması ve bir öğünde verilen mama miktarının azaltılması da yerinde olur.
Ancak hastalığının seyri köpeğinizin yapısına özel farklılıklar içerebileceğinden en doğru olan veteriner hekiminizin düzenli takibi ve önerileri doğrultusunda köpeğinize en uygun insülin uygulamalarının ve beslenme önerilerinin takip edilmesi.
Pako pano
Picasso 2 aylık dişi 3 renkli sevimli kızımızın hiçbir sağlık problemi yok. Evde kedi sayımız çok olduğu için yeni bir yuva arıyoruz. Tuvaletini kuma yapıyor. 0555 422 88 95
Sarman 4 aylık, erkek, tüm aşıları ve parazit tedavisi var. Tuvaletini kuma yapıyor. 0533 529 16 51
Casper 3.5 aylık av köpeği melezi. Acilen bahçeli bir yuva arıyor. Bulamazsa barınağa gidecek. Sağlıklı. Ankara 0312 334 45 78 0533 440 55 88
Nazlı kardeşleriyle 10 günlükken parka terk edildi. Ankara melezi kardeşleri kapış kapış yuva buldular ama Nazlı’nın tek gözü olmadığı için onu kimse almadı. 3.5 aylık, dişi, sağlıklı. 0212 327 88 03
Paylaş