Paylaş
Topluma ve sokak hayvanlarının yaşam standartlarına değer katmayı hedefleyen projenin sloganı, "Ortak Yaşamda Sevgi". Ocak ayında hayata geçen projenin ilk ayağı Fatih Belediyesi Yedikule Hayvan Barınağı’nda uygulanıyor. Proje kapsamında hayvan sahiplendirme özendiriliyor ve internet üzerinden yapılan alışverişlerden barınağa bağış yapılması öne çıkarılıyor. Proje koordinatörü Veteriner Hekim Ilgar Uztürk Mor Salkım’ı anlattı. Hakan GENCE
Mor Salkım Sosyal Sorumluluk Projesi’nin ön çalışmaları için bir pilot barınak seçilmesine karar verildi. Altı ay sonunda buradan elde edilen tecrübeler projenin daha net şekillenmesine ve diğer hayvan barınaklarındaki çalışmalara rehber olacak. İlk uygulama alanı, Fatih Belediyesi Yedikule Hayvan Barınağı. 2001 yılında kurulan barınak ikibin metrekarelik alanda ikibin hayvan barındırıyor. Belediye barınağı olması, hayvanseverlerin işbirliğiyle ayakta durması ve İstanbul’da bulunması, barınağın proje için seçilmesinin nedenlerinden bazıları.
İNTERNETTEN BAĞIŞ
Projenin uygulamaya geçen çalışmalarından ilki, kedi veya köpek sahiplenen hayvanseverlere yönelik. Sistem şöyle çalışıyor: Eğer anlaşmalı barınaktan hayvan sahiplenirseniz petburada.com’un petshop veya internet sitesi üzerinden yaptığınız alışverişlerinizde yüzde 10 indirimden yararlanabiliyorsunuz. Bu indirim hayvan yaşadığı sürece devam ediyor. Proje yetkilileri bu uygulamayla barınaklardan sahiplenilen hayvanların sayısının arttırılmasını hedeflediklerini söylüyor.
Uygulamaya konulan ikinci çalışmaysa, sanal markette kár etmeden mama satışı yapmak. www.petburada.com’un ana sayfasından hayvan barınaklarına bağış linkini tıkladığınızda, karşınıza kedi ve köpek mamaları çıkıyor. Buradan satın aldığınız ürünler barınaklara bağışlanıyor. Ürünler, site yetkilileri tarafından barınağa ücretsiz ulaştırılıyor. Para toplama yetkisi olmayan pek çok barınak, bu proje sayesinde gönüllüleri ve bağış yapanları organize etme şansı buluyor.
SAĞLIK TARAMALARI
Mor Salkım Projesi kapsamında önümüzdeki aylarda hayata geçecek faaliyetler de var. İlk olarak bölgesel sağlık taramaları yapılmaya başlanacak. Haziran ayında bir platform oluşturularak projenin herkesle buluşması sağlanacak. Ayrıca ihtiyacı olan hayvanlar için mama ve ilaçların düzenli olarak bulunabileceği bir sistemin de kurulması planlanıyor.
Üstünde uzun zamandır çalışılan diğer bir proje, hayvan sahiplendirme merkezleri. Bu çalışmayla sahiplenilmeyi bekleyen hayvanlar barınaklarda değil, bu özel merkezlerde yaşayacak. Bu merkezlerin kurulmasının sebebi, barınaklarda yaşayan çok sayıda köpeği hızlıca sahiplendirebileceklerden ayırmak. Bunlar da öncelikle yavrular.
MADDİ KAYNAK LAZIM
Sitenin amacı en kısa zamanda çalışmaları tüm barınaklara yaymak. Projeye maddi desteği şimdilik sadece petburada.com sağlıyor. Ancak yardımları Türkiye’nin dört bir köşesine yayılmış barınaklara ulaştırmak söz konusu olduğu için ciddi bir kaynağın organize edilmesi gerekiyor. Bu kaynağın gönüllüler, kurumlar ve şirketlerin desteğiyle oluşturulması hedefleniyor. Proje ile daha çok bilgiye www.morsalkim.org sitesinden ulaşabilirsiniz.
Büyükada Barınağı yardım gezisi yarın
Miyavlar.com ve Köpekistan.com siteleri yarınki yardım gezisini Büyükada Barınağı’na yapıyor. Büyükada’nın arkasında ormanlık alanda bulunan ada barınağı yıllardır gönüllülerin çabasıyla ayakta durmaya çalışıyor. Adalar Belediyesi, bu barınağın geçici olduğunu söylüyor ama bugünkü durum belli: Barınakta yaklaşık 150 köpek var, bazıları ileri derecede hasta ve uyuz. Tek bir kişinin görevli olduğu barınağa sadece gönüllülerin katkısıyla yemek ulaşıyor.
İnanın, yarın sabah sıcak yatağınızdan çıkıp buz gibi Büyükada’ya gitmek zor gelecek ama o hayvanlara verdiğiniz mutluluk, gece daha iyi uyumanıza yardımcı olacak.
Yarınki organizasyona birçok şekilde destek olabilirsiniz: Geziye katılarak ve mama/yiyecek/diğer ihtiyaçları temin ederek; yiyecekleri yetkililere teslim ederek veya bağışta bulunarak. Ulaşım saatleri ve detaylar için lütfen www.miyavlar.com/forum sitesini ziyaret edin.
Kedilerde eklem hastalıkları
Kedilerde sık olarak karşılaştığımız eklem rahatsızlıkları, bazen son derece hafif belirtiler ve sahibinin dikkatini bile çekmeyecek problemlerle seyrederken bazen de son derece sıkıntılı, ağrı ve topallık gibi kedinin yaşam kalitesini etkileyecek kadar şiddetli seyreder.
Bazı kedilerde eklem hastalıkları erken yaşlarda ortaya çıkarken bazen de yaşlılıkla birlikte görülebilir. En bariz belirti, topallık ve kedinin problem olan eklemin olduğu bölgenin hareketinden sakınması olarak çıkar. Bu kedilerin yerinden kalkarken zorlanması ve ağrı duyması, daha önce tırmandığı yerlere çıkmaması, bir yerden bir yere atlamak istememesi, hatta merdiven çıkmaktan bile çekinmesi en bilinen belirtiler.
Kedilerde eklemlerde problemlere yol açan çok sayıda hastalık var. Bunlar içinde en önemli olanlar şunlar:
Ligament, tendon ve kas hastalıkları (çapraz bağların kopması gibi)
Eklemi de içeren kırıklar
Gelişme dönemi bozuklukları (kalça ve dirsek çıkığı gibi)
Kalıtsal ve doğumla birlikte ortaya çıkan rahatsızlıklar
Beslenme bozuklukları ve hormonal hastalıklar (obezite gibi)
Metabolik bozukluklar (şeker hastalığı gibi)
Kanser
Dejeneratif eklem hastalıkları (osteoartritis gibi)
Eklem iltihapları ve yangıları
Omurga hastalıkları
Pako pano
Pansiyona terk edilen Golden’ı sahiplenmek ister misiniz? 0532 425 62 44.
Ankara’nın Şereflikoçhisar ilçesinde 150 köpeğin itlaf edildiği katliamdan sağ çıkan yavru köpekler acilen sıcak bir yuva arıyor. 0312 437 06 06.
Tahminen kaybolmuş veya evden kaçmış. Çünkü insanlara alışkın ve eve girmek istiyor. Bu bir buçuk yaşındaki güzel ve sağlıklı kıza bahçeli bir ev arıyoruz. 0532 311 48 20.
Bir yaşındaki erkek Dougle, yedi aylık dişi Cocker ve yavru Jack Russel yuva arıyor. 0532 351 73 75.
Paylaş