Paylaş
Petdostu’nda internet üzerinden sanal hayvan besleyebiliyorsunuz. Balık, kurbağa, kuş, kaplumbağa, hamster, kedi, tavşan, köpek, maymun ve yılan gibi hayvanlardan istediğinizi seçip hemen oyuna başlayabilirsiniz. Sanal hayvanınızı acıktığında doyuracak, hastalandığında veterinere götürecek, tatile giderken sanal otele emanet edeceksiniz. Ama bir hayvana sahip olmayı o kadar kolay zannetmeyin. Sağlığına dikkat etmez ve ilgilenmezseniz ölümüne neden olabilirsiniz. Ama üzültmeyin, diriltmenin yolları var.
Petdostu.com internet sitesi, aktif olarak bir ay önce hizmet vermeye başladı. Sitenin kurucuları Serhat ve Nuray Gümüşlüoğlu çifti. Amaçlarının hayvanseverleri bir araya toplamak ve hayvan sevgisini herkese aşılamak olduğunu söylüyorlar. Hayvansever çift, evlerinde sevimli ve temiz olduğu için 24 tane hamster besliyor. Yakın zamanda bir de köpek sahibi olmayı planlıyorlar.
Sitede hayvanseverlerin yararlanacağı pek çok bölüm bulmak mümkün. Fakat bunlar içinde en dikkat çekeni sanal pet uygulaması.
Birçoğunuz evde hayvan beslemek istiyor, fakat bir türlü cesaret edemiyor olabilirsiniz. O zaman; gerçeğinin yerini tutmasa da işe sanal ortamda hayvan yetiştirerek başlayabilirsiniz. Böylece hayvanlarla birlikte yaşamanın keyfini ve zorluklarını biraz olsun anlayabilirsiniz.
SATIN ALMAK İÇİN PUAN LAZIM
Sanal hayvan beslemeye başlamak için önce siteye ücretsiz üye olmanız gerekiyor. Ardından beslemek istediğiniz hayvanı satın alıyorsunuz. Sanal pet shop’ta balık, kurbağa, kuş, kaplumbağa, hamster, kedi, tavşan, köpek, maymun ve yılan bulabiliyorsunuz. Yalnız bu işlem için belirli bir puana sahip olmalısınız. Örneğin balık için 20, maymun veya yılan için 60 puan lazım.
Peki bu puanları kazanmak için ne yapmak gerekiyor? Sitenin sayfalarında gezmeli, forumlara konu açmalı veya cevap yazmalı, reklam banner’larına tıklamalı, anketlere katılmalı, arkadaşlarınıza siteyi önermeli, site içi arama yapmalısınız. Yani sitenin hizmetlerinden olabildiğince faydalanmalısınız. Yeterli puana ulaştığınız zaman da "Sanal Pets" linkinden hayvanınızı seçip, ona isim vererek oyuna başlayabilirsiniz.
Sanal hayvanınız gerçek bir hayvan gibi acıkacak, susayacak, kirlenecek. Siz de onun karnını doyurmak, su vermek, temizliğini yapmak için sanal marketten uygun yiyeceği, suyu ve temizlik malzemelerini almaya çalışacaksınız. Yani bol bol puan toplayacaksınız. Tabii bu sevimli hayvanın sağlığı da çok önemli. Belirli aralıklara sanal veteriner hekimini çağırıp onu tedavi ettirmelisiniz. İşlerinizin yoğunluğundan veya çeşitli aksiliklerden siteye girip onunla ilgilenemez ve ihtiyaçlarını karşılayamazsanız sanal hayvanınız bakımsızlıktan ölebilir. Onu hayata döndürmenin tek yolu da yine veteriner hekim ve yüksek puandan geçiyor.
TATİLE ÇIKARKEN SANAL OTELE BIRAKIN
Yaz ayları yaklaşıyor. Diyelim ki siz de tatile gidiyorsunuz ve yanınıza bilgisayarınızı alma imkanınız yok. Hayvanıma kim bakacak diye üzülmeyin. Çünkü oyunda bunun da çaresi var. Onu sanal otele emanet edebiliyorsunuz. Burada bütün ihtiyaçları sizin adınıza karşılanıyor. Ama tabii bu hizmet için iyi bir puana ihtiyaç duyacaksınız. Puanınız bol olduktan sonra beslediğiniz hayvana evrim bile geçirtebilirsiniz. Örneğin oyuna balıkla başladıysanız, köpekle devam edebilirsiniz.
Yetiştirdiğiniz ve belirli aşamaya getirdiğiniz hayvanınızı, diğer üyelere puan karşılığı satabilirsiniz de. Siteden hayvan beslemeyi düşünenler için bir ipucu da biz verelim: Daha az puan harcamak için otomatik besleme bölümünü iptal edin. Böylece sadece hayvanın ihtiyacı olanı verip ve daha karlı çıkabilirsiniz.
Sitede başka neler var
Petdostu.com’da sanal hayvan besleme oyunu dışında birçok farklı aktivite bulmak mümkün. Hayvanlarla ilgili bütün sorularınızı siteye yazabiliyorsunuz. Yayınlanan sorular forum üzerinden veterinerler tarafından yanıtlanıyor. Diğer üyelerle sohbet edip hayvanlar hakkında fikir alışverişinde bulunabiliyorsunuz. Türkiye’deki veteriner adreslerine ve
telefon numaralarına il, ilçe ve semte göre ulaşabiliyorsunuz. İlan panosu sayesinde ilan verip yorum yazabiliyorsunuz. Ayrıca bilgisayarınıza indirebileceğiniz çeşitli hayvan videoları ve resimleri bulabilirsiniz. Giriş sayfasında hayvanlarla ilgili haberler yayınlanıyor. Petdostu isimli sanal gazete mail yoluyla üyelere gönderiliyor.
Hakan GENCE
Sağır bir kediyle yaşam
Kedilerde sağırlık, doğuştan veya sonradan oluşan sağlık problemleri neticesinde görülür. Doğuştan görülen sağırlık, genetik faktörlerin etkisiyle ortaya çıkar. Sonradan oluşan sağırlık ise uzun süren ve tedavi edilmeyen kulak hastalıkları, işitmeyi kontrol eden sinirlerin hastalığı ve yaşlılığa bağlı işitme kayıplarının ilerlemesi sonucunda oluşur.
Doğuştan ortaya çıkan sağırlık, daha ziyade beyaz renkli ve mavi gözlü kedilerde görülüyor. Bunun sebebinin, sağırlığa yol açan genin aynı zamanda tüy renginin beyaz, göz renginin de mavi olmasını sağlayan gen olduğu düşünülüyor. Beyaz ve mavi gözlü kedilerin çoğu sağır değildir ancak doğuştan sağır kedilerin çoğunluğu beyaz tüylü ve mavi gözlüdür.
Gerek doğuştan, gerekse sonradan meydana gelen sağırlık ve işitme kaybı, kedilerin hayatını olumsuz etkiler. Ancak yaşam alanında alınacak tedbirler ve iletişim kurmak için gerekli hususlara dikkat ile bu olumsuzlukları azaltmak, hatta ortadan kaldırmak mümkün. Eğer kediniz sağırsa veya ileri düzeyde işitme kaybı yaşıyorsa:
Evden dışarıya ve sokağa çıkmasına izin vermeyin. Trafik araçlarının, sokak hayvanlarının ve tehlike içeren unsurların sesini duyamayacağı için hayati tehlike oluşturabilir.
Evden kaçma ve kaybolma ihtimaline karşılık mutlaka boyun tasması olmasına ve tasmasında size ulaşılabilecek bilgilerle birlikte onun sağır olduğuna dair bir uyarının da yer almasına dikkat edin.
Sesleri işitmediği için sağır kedinin sizi ve diğer cisimleri son anda ve aniden fark etmesi, normal kedilere göre daha sert tepkiler vermesine neden olabilir. Bu nedenle kediniz sağırsa mutlaka onun sizi veya ona yaklaşan cisimleri (elektrik süpürgesi, oyun amaçlı kullanacağınız oyuncaklar, top v.s.) öncelikle görmesine imkan tanımalısınız. Duymasa bile güçlü titreşimleri algılayabildiği için sert adımlarla yanına yaklaşmanız sizin varlığınızı biraz daha erken hissetmesine yardımcı olabilir.
Uyuduğu sırada ona yaklaşırken, yine özenli hareket etmeli, ona dokunmanıza karşı istemeden sert tepki verebileceğini hatırda tutmalısınız.
İletişim kurmak için görsel iletişim yöntemlerini ve bunlar içinde de en yaygın olarak el işaretlerini kullanabilirsiniz. Biraz sabır ve sevgiyle ona çok şey anlatabilir ve yanınıza gelmesi, yemek yemesi, istemediğiniz yerlere çıkmaması konusunda onu eğitebilirsiniz.
Sağır kedilerin kendi seslerini de duymamaları nedeniyle miyavlamaları ve çıkardıkları diğer sesler işitme problemi olmayan kedilere göre daha yüksek ve bazen çığlık atar gibidir. Bu nedenle komşularınızı kedinizin sağır olduğu konusunda bilgilendirmeli ve hoşgörü göstermelerini istemelisiniz. Yüksek ses tonuyla miyavlamaları özellikle çiftleşme döneminde daha da rahatsız edici bir hal alabileceğinden onu vaktinde kısırlaştırmalısınız. Aldığınız tedbirlere rağmen kedinizin zaman zaman çığlık atar gibi miyavlaması ya da yüksek sesle bağırması herhangi bir hastalık ve ağrı sonucunda da olabilir. Bunu sürekli olarak hatırda tutup, yüksek sesle bağırmanın arttığı zamanlarda veteriner hekiminize danışmalısınız.
Evde nerede olduğunu anlamak için boynundaki tasmasına küçük bir zil takmanız faydalı olabilir.
Evcil hayvanların sağlığı ile ilgili teknolojik ilerlemeler neticesinde, 2003 yılında uygulanmaya başlayan bazı çalışmalarla, kedilerin işitmesine yardımcı olan ve kulağa yerleştirilen işitme aparatlarından faydalı sonuçlar alınmaya başlandı. Özellikle kısmen işitme duyusu devam eden kedilerde işe yarıyor.
Pako Pano
Annesiz kediciklere yuva aranıyor. Birini veya birkaçını yanınıza almak isterseniz Ebru Hanım’ı (216) 384 51 65 numaralı telefondan arayın.
Bu güzel oğlan 1 yaşlarında. Evden atılmış, çok munis, aşıları tam. Yeni yuvasını arıyor. Yardımcı olur musunuz? (216) 410 85 99
Tırmık 7 aylık, dişi, kısırlaştırılmış, siyah-beyaz bir kedi. Sahibi onu evden atınca hayata küsmüş, yemek yememiş. Ancak serum takılarak yaşatılabilmiş. Şimdi yeni sahibini arıyor. İlgilenenler için Tel: (536) 443 77 64
Bu sevimli terrier dişi ve 2-3 yaşlarında. Eski sahipleri Edirne Barınağı’na terk etmeden evvel ses tellerini aldırmış. Çok az sesi çıkıyor. Barınakta yaşaması mümkün olmadığından hayvanseverler tarafından oradan alınmış, acilen kendisine yuva aranıyor. Onu yanına almak isteyenler (535) 362 50 05 numaralı telefonu arayabilir.
Beyaz İran kedisi Fıstık, 14 Nisan Cumartesi akşamı, saat 8 gibi, Erenköy Bengi Çıkmazı’nda kayboldu. Daha doğrusu yaşadığı evin 7. katından atladı. Şu anda yaralı olabilir. Ailesi onu arıyor. Fıstık 1 yaşında ve vücudu tıraş edilmiş. Görenler ya da bulanlar Gülşad Güngör Güner’e (542) 426 24 42 ya da (216) 385 28 85 No’ lu telefondan ulaşabilir.
Paylaş