Yavruyken alınan köpeklerin eve ilk geldiği günden itibaren 6 aylık oluncaya kadar bazı eğitimleri alması gerekiyor. Çünkü 6’ncı aydan sonra köpekler artık yetişkin sınıfına giriyor.
Tabii ki 6’ncı aydan sonra da eğitilebilirler, ama 6 aylıktan önce verilen eğitimi daha kolay alıyorlar. Yani eğitmeye, köpeğiniz evinizde terör estirmeye başlamadan ya da yolda sizi sürükleyerek istediği yere götürmeye zorlamadan önce başlamalısınız. Cem Bakaçhan da köpek eğitiminin erken verilmesi gerektiğini düşünen uzmanlardan. Hatta, daha bebekken ve evde eğitilmesinden yana. Uzun yıllar köpek çiftliklerinde çalıştıktan sonra, ev eğitimlerine başlayışı da bu nedenle. Köpek eğitilirken sahibinin de yanında olması gerektiğini savunuyor.
Cem Bakaçhan, Ege Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu mezunu. Köpek eğitimine üniversite yıllarında başladı. Askerliğini Jandarma At ve Köpek Eğitim Merkezi’nde "iz ve takip köpeklerinin eğitimi" bölümünde yaptı. Yetiştirdiği köpekler ile yarışmalarda pek çok derece aldı. Muhtelif köpek çiftliklerinde uzun yıllar eğitmenlik yaptı.
İtaat Eğitimleri sırasında köpekler üzerinde oluşturulan baskı ve stresi en az dereceye indirmek için, köpeklerin yaşadıkları bölgede eğitilmesi gerektiğine inandı ve çalışmalarını, köpekleri evlerinden ayırmadan sürdürmeye başladı.
Merkezi Amerika’da olan APDT (The Association of Pet Dog Trainer) üyesi olan Cem Bakaçhan bir köpeği eğitmek için itaat eğitimlerinin ve köpek sahibi ile yapılacak destek eğitiminin, haftada 5 saat olmak üzere toplam 5 hafta sürdüğünü söylüyor:
"İlk şart hayvanı evinde eğitmek. Eğitimlerin 4 haftalık bölümünde köpeğin konsantrasyonunu sağlayarak itaat eğitiminin içinde bulunan komutları öğretiyorum. Bunlar otur, yat, kalk, gel, dolaş, bekle, gel gibi kısa kesin komutlar. Bu süre içinde destek eğitiminin performansını arttırmak için sahipleri de bizleri izliyor. Son bir hafta sahibi de bize katılıyor. Destek eğitimi boyunca komutların nasıl verildiğini ve köpeğin gelişimi devam ettikçe bunların nasıl geliştirileceğini öğretiyorum".
Son hafta çok önemli. Çünkü köpek sahipleri tarafından kullanılacağı için bu eğitim rutinine onları da dahil etmek ve bu işin püf noktalarını onlara aksettirmek gerekli. Köpek sahibi için dostunun her gün ne yiyip içtiğini görmek ve verilen eğitimin hangi teknikler ile günün hangi saatlerinde ne kadar ve nasıl uygulandığını görebilmek bir avantaj haline geliyor.
İLK EĞİTİM BASİT OLMALI
Cem Bakaçhan ilk eğitimin tuvalet, sonra da otur-yat-kalk-gel gibi kısa komutlardan oluşması gerektiğini söylüyor. Eğer yavru köpeğinize eğitim verdirmek istiyorsanız, Cem Bey evinize geldikten sonra işler şöyle yürüyor:
Yavru eve gelir gelmez yaşam programı çıkartılıyor. Bu program; tuvalet eğitimi, havlama, ev eşyalarını kemirme, insanların üzerine atlama gibi basit gözüken ama zamanla köpeğinizden soğumanıza sebep olan problemlerin çözümlerini içeriyor. Köpeğinizin sizin gerçek lider olduğunuzu kabullenmesini sağlayacak senaryolar üretiyor.
Köpekler ayrı ırklara mensup olduğundan, sahipleri farklı bireyler ve yaşadıkları yerler de farklı alanlar olduğundan eğitim için profesyonel yardıma ihtiyaç duyuluyor. Köpek eğitimi sadece itaat eğitiminden ibaret değil. Davranış terapileri yavru eve gelir gelmez başlıyor. Bu terapiler sayesinde hangi durumda ne yapmanız gerektiğini bilebiliyorsunuz ve onu azarlamaktan kurtulup aranızdaki duygusal bağı zedelememiş oluyorsunuz. Köpeğinizin cinsine ve yaşına göre günlük yaşam programında bir yanlışlık varsa, eğitim sırasında bunlar da düzeltiliyor.
Cahit AKYOL
Papağan türlerinde herpes virüs (pacheco’s) hastalığı
Pacheco’s hastalığı, papağan türlerinde görülen bir herpes virüs enfeksiyonu. Amazon papağanları, macaw’lar, gri Afrika papağanları ve muhabbet kuşları ile diğer papağan türlerinde görülen bu enfeksiyon, özellikle karaciğerde hastalık yaparak ani ölümlere yol açabiliyor.
Hastalığın başlangıcında, hasta kuşlarda tüylerini kabartma, halsizlik ve dışkının sulu olması gibi sıradan belirtiler görülür ve bu nedenle belirtilere bakarak hastalığın ayırt edilmesi neredeyse imkansız olur. Hastalığın bulaştığı kuşlar, virüsün yol açtığı şiddetli karaciğer tahribatı sonucunda genellikle birkaç gün içinde ölür. Özellikle sağlıklı görünen, beslenmesinde ve genel durumunda hiç problem olmayan bir kuşun çok kısa sürede hastalanarak öldüğü durumlarda, şüphe edilmesi gereken hastalıklardan birisi. Aniden görülen ölümlerden sonra şüphe edilen kuşların karaciğerlerinin otopsi ile incelenmesi ve mikroskop altında yapılan doku muayeneleri ile herpes virüse bağlı hastalığın teşhis edilmesi mümkün.
Pacheco’s hastalığı, hasta kuşlar ve bu hastalığa yol açan herpes virüsünü hastalık belirtisi göstermeden taşıyan kuşların dışkıları ile bulaştırması sonucu yayılmakta. Belirti göstermeden taşıyan kuşlar stres, yolculuk, çiftleşme, kötü bakım ve beslenme koşulları ile diğer hastalıklar gibi bağışıklık sistemini zayıf düşüren koşullarda dışkıları ile virüsü etrafa yaymaya başlar. Virüsün bulaştığı su, yem ve kafes ortamına gagası ile temas eden diğer kuşlar da virüsü alarak hastalığa yakalanmış olur.
Hastalık genellikle çok hızlı bir şekilde seyrettiği ve aniden ölüme yol açtığı için tedavisi oldukça güç. Ancak birden fazla kuşun yaşadığı ve hastalığın teşhis edildiği durumlarda, aniden rahatsızlanan kuşlarda herpes virüslere karşı kullanılan ilaçlar, ölüm oranını azaltmakta ve virüsün yayılmasını yavaşlatmakta etkili olabiliyor. Aşılı kuşlar da klinik belirti göstermeden virüsü yaymaya devam edebilir.
Hastalığın bulaşmasını önlenmek yapılacak en iyi şey. Hastalığı bulaştırma riski olan kuşların sağlıklı kuşların yetiştirildiği ortama konulmaması, hasta kuşların süratle sağlıklı kuşların olduğu ortamdan uzaklaştırılması ve hastalığın daha önce görüldüğü üretim yerlerinde tüm kuşların hastalığa karşı düzenli aşılanması korunmada en etkili yöntemler.
PET SHOPLARDAN ALINANLAR DAHA ZOR EĞİTİLİYOR
Cem Bakaçhan, pet shoplardan alınan köpeklerin annelerinden çok erken ayrıldıkları için daha zor eğitildiği görüşünde: "Annesinden ve yuvalarından 2-3 ay erken ayrılan yavrular, yeni bir sahip buluncaya kadar kafeste yaşamak zorunda bırakılıyor. Yavru maalesef bu durumdan kötü etkileniyor ve büyük yaşlarda da bu travmaların etkisi ile sert hareketler yapıyor. Bu tür hayvanlar tüm eğitimin randımanını düşürüyor. Eğitime alınacak köpeklerin yaşının olabildiğince küçük olması gerekiyor. Bu tabii ki anne sütünden kesildikten ve tüm aşıları bittikten sonra, bir başka deyişle 4 aydan sonra olmalı. Ancak randımanın düşmesi ihtimali ile birlikte, yine de yaşı büyük ve davranış bozukluğu olan köpeklerde de sonuç alınmaz değil."
Karam’ı yüzü yaralı ve terk edilmiş halde İstanbul’da bulmuşlar. Tedavi olduktan sonra veteriner pansiyonunda yuva bulma umuduyla beklemeye başlamış. Labrador melezi ve 5 yaşından olduğu tahmin ediliyor. Çok akıllı, uslu ve kısırlaştırılmış. İlgilenenler için tel: (533) 267 86 94. e-posta: iturkozan@superonline.com
Kapıya bırakılan bu güzel kıza sıcak bir yuva aranıyor. Veteriner kontrolünden geçmiş. Sağlıklı ve 2.5 aylık. Tel: (216) 384 51 65
Bu afacan tekir İstanbul’da yaşıyor. 2.5 aylık, çok sağlıklı ve sevecen. Acil yuva arıyor. Tel: (216) 384 51 65
Ginger, 2 yaşında ve dişi bir köpek. Rus terrier’i ile Dachshund (sosis) kırması. 20 Haziran’da İstanbul Maçka parkının üst kısmındaki havuzlu parkta kayboldu. Görenler lütfen ailesine haber versin, Tel: (539) 836 26 88
Yaklaşık 3 yaşında olduğu tahmin edilen bu golden retriever, İstanbul Maltepe sahilinde bulundu. Erkek ve kısırlaştırılmış. Biraz tombul. Bu tanımlara uyan köpeğiniz kaybolduysa Berna Hanım’ı arayabilirsiniz.Tel: (538) 430 66 78