Afetlerde görev alacak arama kurtarma köpeklerini belirlemek amacıyla İstanbul’da Avcılar semtinde "Arama Köpekleri Eğitim Yeterlilik ve Görev Yeterlilik Sınavı" yapıldı.
Yurdun çeşitli bölgelerinden gelen 34 arama kurtarma köpeği, 15 gün süre ile çeşitli testlerden geçirildi. Sınavlarda 8 köpek son elemeyi kazandı.
Arama ve kurtarma operasyonlarında kullanmak üzere eğitim alan 34 köpek, İstanbul’da 15 gün süreyle sınava girdi. İçişleri Bakanlığı Sivil Savunma Genel Müdürlüğü tarafından planlanan ve İstanbul Arama Kurtarma Birliği Müdürlüğü tarafından koordinasyonu gerçekleştirilen sınavlar iki bölüm halinde iki haftada yapıldı.
Sınavlarda, itaat, enkaz altında veya açık arazilerde insan bulma gibi beceriler ölçüldü. Sonuçta sadece 8 köpek uluslararası arama kurtarma belgesi alabilmek için son elemeye kaldı.
HER KÖPEK ENKAZDA İNSAN ARAYAMAZ
İstanbul Arama Kurtarma Birliği Müdürü Can Avcı, sınavların köpeklerin arama kurtarma operasyonuna çıkabilmek için yeterli olup olmadığının belirlenmesi amacıyla yapıldığını söylüyor. Sınavlarda Birleşmiş Milletler’in çatısı altında 1991 yılında kurulmuş bir grup olan INSARAG’ın (Uluslararası Arama ve Kurtarma Tavsiye Grubu) belirlediği standartlara uyuldu. Bu kıstaslar doğrultusunda köpeklerin çevikliği, arama ve kurtarma yetenekleri sınandı. Can Avcı şöyle diyor:
"Bu çok önemli bir sınav, çünkü ’Benim köpeğim var ben de bu enkazda arama yapmak istiyorum’ diyemezsin, şayet köpeğin sertifikası yoksa enkaza bile yaklaştırmamak gerekli. Sertifikasız, yetersiz bir köpeğe bir enkazı devretmek orada halen yaşayan insanları kurtaramamak anlamına gelir. Bunu önlemek için hangi köpeğin arama ve kurtarma yapabileceğini belirlemek gerekir. Sınav da bu amaçla yapıldı. Sınava katılım az gibi gözükebilir ama 34 köpeğin katılması iyi bir rakam. Çünkü ülkemizde arama kurtarma köpeklerinin eğitimine 17 Ağustos depreminden sonra başlandı. Bu sayı da sürekli artıyor."
BAŞARAN KÖPEKLERE ÇİP TAKILACAK
Bundan sonra köpeklerin eğitimi sürecek ve başarılı olan köpeklere çip takılıp sertifika verilecek. Can Avcı’ya göre can kurtaran köpeklerin çok özel olması gerekiyor: "Onların yaptığı çok zor bir iş. Çünkü narkotik veya bomba arayan köpekler belli çalışma alanları içinde görevlerini yapıyor. Arama kurtarma köpekleri ise onlardan farklı olarak gürültü ve karışıklık içinde tonlarca beton yığının altında canlı arıyor. Veya bir ormanda kaybolmuş kişileri bulmaya çalışıyor. Bu nedenle de titizlikle seçilmeleri lazım."
Seçmelere katılan görevliler, 15 gün süreyle adayları gece gündüz takip edip yeteneklerini ölçtü. İstanbul’daki sınavlara Afyonkarahisar, Ankara, Bursa, Erzurum, İstanbul, İzmir, Samsun Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Birliği Müdürlüğü, Lidam Doğal Afetlerde Müdahale, Afyonkarahisar Açık Ceza İnfaz Kurum Müdürlüğü, İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile sivil toplum kuruluşlarının köpekleri ve eğitmenleri katıldı.
ALTI AY SONRA YİNE SINAV VAR
Bu sınav 6 ay sonra yeniden tekrarlanacak. Köpeklerini bu yönde eğitmek isteyen kişiler İstanbul İzmir, Bursa, Sakarya, Afyon, Adana, Ankara, Samsun, Diyarbakır, Van ve Erzurum’daki Arama Kurtarma Bölge Müdürlüklerine başvurabilecek. Cahit AKYOL
Yavru kedi ve köpeğinizde ishal varsa dikkat
Kedi ve köpeklerde ishal ile seyreden en önemli hastalıklardan biri, şüphesiz rotavirüs enfeksiyonları. Çok geniş bir canlı grubunda hastalık yaptığı bilinen rotavirüsler özellikle 12 aylıktan küçük yavru köpeklerin ve 6 aylıktan küçük yavru kedilerin en önemli ishal sebeplerinden birisi.
Rotavirüs enfeksiyonları, aynı ortamda bulunan hayvanlara dışkı yoluyla bulaşarak hastalık yapıyor. Özellikle bağışıklık sistemi tam olarak gelişmemiş yavru köpek ve kedilerde daha şiddetli seyredebiliyor.
Hastalığın en önemli belirtisi ishal. Çoğu kez orta düzeyde seyreden ishal ile birlikte iştahsızlık ve halsizlik gibi belirtiler de gözlenebiliyor. İshalle birlikte artan su kaybına bağlı olarak hastalık belirtileri de şiddetlenebiliyor.
Rotavirüs enfeksiyonları çoğu kez şiddetli bir hastalık tablosu oluşturmuyor. Ancak özellikle 2 haftalık ve daha küçük yavru kedi ve köpeklerde ortaya çıktığında çok şiddetli olabilir.
Teşhisi mikrobiyolojik laboratuvar analizleri ile yapılabiliyor. Tedavide en önemli uygulama, ishal ile birlikte kedi ve köpeğin vücudunda ortaya çıkan sıvı kayıplarının giderilmesi.
Pako pano
Bu güzel bebeklere yuva aranıyor. İçlerinden birini yanınıza almak isterseniz cebrail_keles@mynet.com adresine e-posta gönderebilirsiniz.
Adı Nazlım. 10 Mayıs Cumartesi günü, saat 17.00’de, Bakırköy Zuhuratbaba Caddesi’ndeki Animal Health Center’ın önünde kayboldu. Sarı-beyaz-siyah renkli, dişi, 9 aylık. Boynunda yeşil parlak tasması, sol gözünün alt kenarında siyah lekesi var. Görenlerin veya nerede olduğunu bilenlerin 555 319 54 65 veya 0212 542 39 59 numaralı telefonlara haber vermesi rica olunur.
1 Mayıs’ta, 10 günlükken bir koliye konularak çöpe atılan 3 minik kendine yuva arıyor. 2’si erkek, biri dişi. Neredeyse 1 aylık oldular. Tolga Öztorun Tel: 532 616 51 99