Bütün annelere

Yarın Anneler Günü...

Kırlara çıkıp bütün çiçekleri toplayıp anneme getirmek isterdim...

Sevdiği papatyaları toplayıp, o melek gibi başına taç yapmak içimden geliyor...

Boynuna sarılmak, yanaklarından öpmek...

Hiç olmazsa bir küçük çiçek...

Bir minik yaprak vermek isterdim...

Ama benim elim yok...

Beceremem...

*

O evde yürürken nedense üçümüz de peşinden yürürüz. Sırayla önde ben, Gorbi ve gereksiz yere kırıtan Çıtır...

Küçük bir manga gibi.

Salon, oturma odası, mutfak...

Sonra tersine, sonra yine tersine...

Onsuz olmuyor, onsuz yapamayız.

O bizim annemiz.

Küçük bir dolapta ilaçlarımız var. (Elbette en çok ilaç benimkisi) Kimi zaman, dolabın önünde oturmuş, hiçbir şey yapmadan, yüzünü bize dönmeden, öyle boşu boşuna beklerken görürüz onu.

Babam ve ben onun ağladığını anlarız.

Evimizin annesi o...

*

Bugün benim (yaşları ne olursa olsun) bütün çocuklardan iki tane ricam var:

Birincisi; annelik sadece insanlara özgü değildir. Bir dişi kuş da annedir, bir anaç kedi de; ya da bir dişi köpek...

Tüm annelik güdülerini taşırlar onlar...

Doğurmak, beslemek, yaşatmak, korumak...

Ve kaybedince yavrularını, tüm annnelerden farksız acı çekmek, onların anneliğindendir...

Bir ilaç dolabının önünde ağlamasalar da...

Bunu unutmamalısınız...

*

İkincisi:

Yarın Anneler Günü...

Kırlara çıkıp, bütün çiçekleri toplayıp anneme getirmek isterim...

Sevdiği o beyaz papatyalardan başına bir taç yapmak...

Boynuna sarılmak...

Yanaklarından öpmek...

Hadi hiç olmazsa bir küçük çiçek, bir minik yaprak...

Ama benim elim yok, beceremem...

O zaman annelerinize vereceğiniz çiçeklerin bir küçük dalı, ya da bir yaprağı benim için olsun.

Çünkü ben her annenin anne olduğunu biliyorum.

Bütün annelere, benim için...


Süslü kedi-köpeklere komple muamele


İnsanlar gibi kedi ve köpeğin de bakımlısı, süslüsü var. Daha çok sahiplerinden kaynaklanan bu eğilim, kedi ve köpekler için bakım salonlarını yarattı. Mustafa'nın Kedi-Köpek Güzellik Salonu bunlardan biri. İsterseniz köpeklerinizi otel bölümüne de bırakabiliyorsunuz.


İstanbul Akatlar'daki Mustafa'nın Kedi-Köpek Güzellik Salonu 5 yıl önce açıldı. Sahibi Mustafa Yaka, turizmciyken işini bırakıp Amerika'da köpek berberliği alanında eğitim almaya gitti. Köpek berberliği yapmak bir anda aklına gelmemiş, köpeklere olan sevgisi bu seçiminde büyük rol oynamış.

Açıldığı günden beri burada çalışan Evren Çınar, ileride Amerika'ya gidip köpekler konusunda eğitim almak istiyor. Salonda çalışan herkes hayvan besliyor ve kendilerini ziyaret eden kedi-köpekleri de kendi hayvanları olarak kabul ediyor.

Günde 7 hayvanın kabul edildiği bu salona gitmeden randevu almanız gerekiyor. Çünkü yıkama-kurutma 2.5 saat, kesim-yıkama 4.5 saat süren uzun işlemler...

Kedilerle küçük köpekler bu işlemler sırasında huysuzlanıyorlar. Kulağının temizlenmesinden, tüylerinin kurultulmasından hoşlanmayan köpek türleri de var. Danualar salonun en tembel müşterileri, küvette serilip kalmaları sık rastlanan bir durum.

Bakım ücretleri köpeklerin cinsine, boyuna, tüyüne göre değişiyor. Çok tüylü köpeklerde banyo 35, kesim-banyo 40 milyon lira. Küçük köpeklerde kesim-banyo 25 milyon. Kedilerin tıraş-banyosu 35 milyon lira.

Otel bölümü 15 köpek kapasiteli. En fazla 15 gün bırakabiliyorsunuz. Tatillerde talep yoğun oluyor.

Aşısı ya da ilacı eksik olan köpekler, salona kabul edilmiyor. Kafes sistemi uygulanmıyor, köpekler insanların dolaştığı her yerde gezebiliyor.

Telefon: (0212) 351 41 16.


SİZ PAKO’YA SORUN PAKO DA UZMANA


Veteriner Hekim Talat GÜLBAY


Stresli kuşlar tüylerini yolar


Muhabbet kuşumuz, 1 ay önce tüy dökmeye başladı. 10 günde göğsündeki ve kanatlarının altındaki tüyleri gagasıyla yoldu ve o alanlarda neredeyse tüy bırakmadı. Ne yapmamız gerekiyor?

Kuşların kendisini yolması ve derisi görünecek şekilde tüy dökmesi sağlık alameti değildir. Bu duruma sebep olan hastalıklar, dış parazitler, deri hastalıkları, besin eksiklikleri, metabolik bozukluklar ve hormon dengesizlikleridir. Bunun yanı sıra stres de bu soruna yol açabilir. Dış parazitler diğer evcil hayvanlarda olduğu gibi kuşlarda da aşırı düzeyde kaşıntıya ve tüy yolmaya neden olduğu gibi kansızlığa da sebep olur. Veteriner hekimizin önereceği ilaçlarla çok kolay ortadan kaldırılabilir. Burada dikkat edilecek bir diğer nokta parazitlerin kaynağının bulunması ve kafes ortamı ile birlikte kuşun tüm yaşam alanında bu tarz asalakların yaşamasına izin verilmemesidir. Kafesin çok küçük olması, içinde çok fazla oyuncak ve tünek bulunması, gürültü gibi çevresel faktörler, çiftleşme isteği, yetersiz egzersiz ve ani çevresel değişiklikler kuşlarda strese yol açar. Sonuç olarak kuşunuzu kafesi ile birlikte veteriner hekiminize götürmeli ve onu hekiminizin önerilerine göre tedavi ettirmelisiniz.


Pako Pano


Yolumu kaybettim, yardım edin


19 Mart Çarşamba akşamı, yani savaşın başladığı gece Ulus Migros'un yakınındaki Aslı Apartmanı'nın bahçesinde oynarken kayboldum. 2,5 yaşında, gri-gümüş renkli, yeşil gözlü, kısa tüylü, atletik yapılı bir erkek kediyim. Adım Biber, ama tasmasızım. Islık sesinden anlarım. Kaybolduğumda fotoğraftaki hálimden daha kiloluydum, ama şimdi üzüntüden zayıflamış olabilirim. Sahiplerimi çok özledim. Evime dönmeme yardımcı olabilirseniz size ödül vereceklerini biliyorum. (0212) 264 12 37 (0535) 777 28 85.
Yazarın Tüm Yazıları