Barınaktaki hayvanlar arkanızdan bir daha ne zaman geleceksin der gibi bakarlar
Paylaş
LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
Elif Ertürk, 2 köpeği ve 11 kedisiyle yaşayan bir hayvansever. Çocukluğundan beri sokak hayvanlarına da bakan Ertürk, Büyükada’daki barınağın tekrar açıldığını duyunca kendisi gibi hayvanlara düşkün arkadaşlarını da yanına aldı ve Büyükada Barınağı’nın gönüllü ekibini oluşturdu.
‘İnsan bir defa barınağı görmeye gittiğinde bir daha ayrılamıyor. Oradaki hayvanlar arkanızdan bir daha ne zaman geleceksin der gibi bakarlar’ diye anlatıyor duygularını.
Hayvanlara olan düşkünlüğünüz nereden geliyor?
- Çocukluğumdan beri evimizde ve bahçemizde sokak hayvanlarına bakılmasına alışığım. Şu anda evimde 2 köpeğim ve 11 kedim var. Hepsi sokaklarda bulduğum, çaresiz kalmış hayvanlar.
Büyükada’daki barınakla nasıl ilgilenmeye başladınız? Adada mı yaşıyorsunuz?
-Hayır, ama adadaki barınağın açıldığını duyduğumda şu anda gönüllü olan arkadaşlarımdan biriyle barınağı görmeye gittik. İnsan bir defa barınağı görmeye gittiğinde, bir daha ayrılamıyor. Oradaki hayvanlarla göz göze geldiğiniz zaman arkanızdan ‘Bir daha ne zaman geleceksin?’ der gibi bakarlar.
Kaç kişi çalışıyorsunuz?
- 5 gönüllüyüz. Diğer arkadaşlarım Selin Sezer, Pınar Satyoğlu, Suzan Çerçioğlu ve Şengül Gökhan.
Barınakta kaç hayvan var şu anda?
- 64 köpeğimiz var, ama sayıları değişebiliyor. Az da olsa sahiplendirilenler veya yeni gelenler oluyor.
Gönüllüler olarak ne gibi faaliyetler yapıyorsunuz?
- Yetişkin köpeklerimizi Fethiye Hayvan Dostları İstanbul Şubesi ve belediyenin desteğiyle kısırlaştırdık, kuduz aşıları yapıldı. Daha önce küçük oldukları için kısırlaştırılamayan köpeklerimiz de kasımda FHD İstanbul şubesi tarafından kısırlaştırılacak. Barınaktaki tüm köpeklerin parazit tedavilerini ve karma aşılarını yaptık, mama ihtiyaçlarını gideriyoruz. Sahiplendirme çok önemli olduğu için kayıtları titizlikle tutuyoruz.
Barınakta sürekli kalan birisi var mı?
- Gece gündüz kalan, köpeklere günlük yemeklerini ve sularını veren bir belediye görevlisi var. Gerçekten hayvansever ve işini iyi yapmaya özen gösteren biri olduğu için belediyeden barınakta çalışmasını rica ettik, onlar da bu ricamızı kırmadılar.
Büyükada Barınağı’na yardım etmek isteyenler ne yapabilir?
- En büyük ihtiyacımız kuru mama, süttozu gibi gıda maddeleri. İnsanlardan gönüllü olarak çalışmıyorlarsa da barınakları ziyaret etmelerini istiyorum. Barınaktaki hayvanlar diğerlerinden farklıdır; ilgiye, sevgiye, şefkate çok fazla ihtiyaç duyarlar. Kafalarını okşayacak sıcak bir insan eli beklerler. Ayça BARUT
SİZ PAKO’YA SORUN PAKO DA UZMANA
Veteriner Hekim Talat GÜLBAY
Yavru kedim neden sürekli halsiz?
2 hafta önce sokakta bulduğumuz yavru kediyi eve aldık. Önceleri çok hareketliydi, ama birkaç gündür sürekli uyuyor ve yemeye bile hali yok.
Yavru kedilerde halsizliğe yol açan çok sayıda hastalık bulunur. Sokakta doğan kedilerde iç parazitler ve viral hastalıklar, halsizlik ve iştahsızlık gibi belirtilere yol açar. Eğer kedinizde herhangi bir hastalık ya da parazit bulunmuyorsa, özellikle evde birkaç kedi daha varsa, bu durum çok sık rastladığımız hipoglisemi, yani kan şekerinin düşmesi olabilir. Yavru kediler hem büyüme döneminde oldukları, hem de aşırı hareket ettikleri için, yetişkin kedilere göre çok daha fazla enerjiye ihtiyaç duyar. Eğer ona yetişkin kediler için kullandığınız mamadan veriyorsanız, aldığı enerji yetersiz kalır, kan şekerinin düşmesine ve halsizliğe neden olabilir. Tüm kedilerinize aynı kaptan yemek veriyorsanız, büyük kedileriniz yavru kedinin payına düşeni de yiyor olabilirler.
Veteriner hekiminiz yavru kedinizin kan şekerini ölçerek bu durumu aydınlığa kavuşturabilir. Bu, şeker hastalığı olarak algılanmamalı. Uygun bir mama ile gerekli düzeyde beslenme ve tedavinin ilk günlerinde serumla birlikte verilecek şeker, kedinizi eski hareketliliğine ve sağlığına kavuşturacaktır.
PAKO PANO
Sokakta bulduğumuz Garfield’e sıcak bir yuva arıyoruz. (0212) 227 16 31, (0535) 299 71 88.
2 dişi 1 erkek kediye yeni aileler arıyorum. Kedilerin üçü de 1 aylık. (0212) 358 49 44; (0537) 660 71 92.
Parkımızda yaşayan sokak köpeği kısa bir süre önce doğum yaptı. 7 şirin yavru şu anda 3-4 haftalık. Onları sahiplenmek ister misiniz? info@ozgurlukparki.com
4.5 aylık Yumak oğlumu üç hafta önce yol kenarında buldum. Bünyesi zayıf olan pisiciğe iyi bakacak bir aile arıyorum. mehtapayd@yahoo.com; (0532)791 63 90
Bembeyaz 1 yaşında erkek Van kedisine hazır veteriner mamalarından verebilecek aile aranıyor. (0312) 229 82 21.
İkimiz de 1.5-2 aylık erkek Tekir kediyiz. Ayrılmak istemiyoruz, ama kaderde ayrılmak varsa ona da katlanırız. Ailemiz olur musunuz? (0216) 411 79 05 ; (0532) 411 18 71
Araba çamurluğunda bulduğumuz küçük kediye yuva arıyoruz. (0312) 287 35 65 / 2203