Ayrılmak için erkendi...

Ben babamın dostuyum, ama Gorbi babamın arkadaşıdır.
Yıllarca birlikte dağlara gittiler, birlikte kamplar kurdular, birlikte denize düştüler...

Haberin Devamı

Konya asfaltında kaybolduklarında da ikisi birlikteydi.

O kadar uzun arkadaşlıktan sonra, zamanla birbirlerine benzediler. Evimize gelen misafirler Gorbi’yi izledikten bir süre sonra babama ‘Ne kadar da sana benziyor’ derler.

Huyları, tikleri, mimikleri, davranışları.

Babam keyiflendiğinde Gorbi kuyruğunu sallar. Gorbi kuyruğunu salladığında ise babam ‘Yani diyor ki...’ diye başlayıp, uzun uzun anlatır ve misafirler bunalırlar.

Rok öldükten sonra babam ile annem sanki bizim üzerimize daha çok düşmeye başlamışlardı.

Ve geçen hafta cuma gününe kadar her şey yolundaydı.

*

O sabah babam erken kalkmıştı, henüz güneş doğmuştu.

Önde babam, arkasında Gorbi aşağıda dolanıp duruyorlardı. Böyle zamanlarda ikisi de çok mutlu olurlar.

Bir anda sanki kıyamet koptu.

Babam ‘Gorbi henüz erken...’ diye bağırıyor, Annemin ‘Gorbi’yi kurtar’ çığlıkları ortalığı kaplıyordu.

Gorbi yerdeydi, çok kötü bir manzaraydı..

Çığlıklar birbirine karıştı.

Sonra yarı giyinik, yalın ayak, Gorbi kucaklarında, şaşkın, çaresiz ama hızla gittiler.

*

O gece Gorbi eve gelmedi.

Babam ile annem geç vakit bitkin, üzgün döndüler.

Ankara Veteriner Tıp Merkezi’nde veteriner doktorlarımız Ateş Barut abi ile Ceyda Kuyaş abla, sabahın köründe toplanıp, akıl almaz bir hızla benim gibi Gorbi’nin de hayatını kurtarmışlardı.

Doktorları bir süre onu eve bırakmadılar.

Babam yazılarını yazamaz olmuştu, ister istemez yıllık izninin birazını aldı, okuyan varsa biliyorsunuzdur.

Sonunda Gorbi’yi eve getirdiler, ama artık kalp hastasıydı.

Yine de evimiz eskisi gibi güzeldi.

Yine bir araya gelmiştik.

*

Tüm bu olanlar bana anlattı ki:

Hayvanlar ile insanların dostluğu, insanların insanlarla dostluğundan çok daha güçlü.

Ucu-bucağı yok.

Bunun farkına varmayanlar, yaşamın sunduğu en yüce duygunun tadını bilmeden çekip gidiyorlar.

Babam ile Gorbi’ye bakıyorum, ne kadar birbirlerine benziyorlar; işte ikisi karşı koltukta oturmuşlar.

Ortalarında hap şişeleri.

Aynı haptan bir o içiyor, bir o...

SİZ PAKO’YA SORUN PAKO DA UZMANA

Veteriner Hekim Talat GÜLBAY


Üç yaşındaki kedimizin çene altındaki sivilceleri

Üç yaşındaki kedimizin çenesinin altında siyah sivilceler ve kirli bir tabaka oluşuyor. Temizlediğimiz halde birkaç gün içinde yeniden ortaya çıkıyor. Bu bir hastalık mıdır?

Kedi aknesi dediğimiz bu problem sizin de tespit ettiğiniz gibi kedilerde çenenin hemen altında siyah uçlu sivilceler şeklinde görülür. Kedi aknesinin tam sebebi bilinmemekle birlikte, bağışıklık sisteminin yetersizliği, kedinin kendini yeterince temizlememesi, başka hastalıkların etkisi, temas ya da deri problemleri gibi faktörlerin etkisiyle ortaya çıktığı düşünülmektedir. Başlangıçta siyah uçlu sivilceler olarak ortaya çıkan kedi aknesi çenenin altında siyah bir kirli bölge oluşmasına neden olur. Hastalık ilerlediğinde aldığında tüy dökülmesi ve çene altında şişme görülebilir. Bazı durumlarda işin içine bakteri enfeksiyonları da katılıp hastalığın ilerlemesine neden olabilir. Bu problem bir süre sonra geçip yeniden gelişebilir veya bazen de sürekli olarak devam edebilir.

Siyam kedilerinde bu durum bazen yüz bölgesindeki deride ve vücuttaki diğer deri kıvrımlarında da izlenebilir. Hastalığın ortaya çıkmasında herhangi bir cinsiyet farkı ya da yaş sınırı yoktur.

Hastalığın tespiti için çene altından alınacak deri kazıntılarının muayenesi yapılır. Böylece benzer belirtiler gösteren mantar enfeksiyonları, uyuz, alerji gibi hastalıklarla ilgisi olup olmadığı tespit edilir. Gerekli görülürse aynı bölgeden alınacak biyopsi örneği incelenir.

Kedi aknesi belirli tedavilerle kontrol altına alınabilir, ama bazen tam olarak iyileştirilemeyebilir. Deride yağlanmayı giderici şampuanlar o bölgedeki aşırı yağlanmayı ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir. Deri ile ilgili bazı yağ asitlerini ilave olarak vermenin faydalı olduğu durumlar da vardır.

Bazı durumlarda su ve mama kaplarının çelik ya da cam olanlarla değiştirilmesi, plastik kaplara alerjisi olan kedilerde problemin ortadan kalkmasına yardımcı olur. Yemek yedikten sonra kendini iyice temizlemeyen kedilerin çenesinin altının silinmesi de hastalığa eğilimi olan kedilerde akne oluşumunu önleyebilir.

PAKO’YA MEKTUPLAR

Merhaba,

Sayısı belli olmayacak kadar çok yavru köpeğimize ev arıyoruz. Anne köpeklerin hemen hemen hepsi belediyeler tarafından toplanıp barınak adı verilen ölüm kamplarına kapatıldı. İnsanlar sokak köpeği deyince onlara cüzamlı muamelesi yapıyor. Aslında hepsinin aşıları tam, sadece bir banyoya ihtiyaçları var. Ben sadece bir günümü barınakta geçirmek zorunda kalsam onlardan daha pis olacağıma eminim. Birçok insan onların ne durumda olduğunu bilmiyor. Çünkü barınaklar şehirden çok uzakta. Açlıktan ve hastalıktan ağlama sesleri ile insanları rahatsız etmesinler diye sürülmüşler tel kafeslerin, demir parmaklıkların arkasına. Barınaklara yeni atılan 20’ye yakın yavru köpeği, barınaklarda yaşama sansı olmadığı için (çok çabuk hastalanıp çok acı çekerek oluyor yada büyükler tarafından hırpalanıp aç kalıp oluyorlar) topladık. Şuan hepimiz üçer beşer evimize aldık ama evlerimizde zaten hayvanlarımız var. Bazı köpekler pansiyonlarda kalıyor, onlar için günlük para ödüyoruz. Onları sevecek ve bakacak ailelere sahiplendirmemiz gerekiyor. Hiç birimizin 10- 15 köpeğe bakabilecek gücü yok. Ekte bebeklerin bir kaçının resmini yolluyorum. Sayıları çok fazla, en azından onları kurtaralım, onlar hapiste çürümesin. Hiç birisi barınak ortamında ömrünü çürütmek için bu dünyaya gelmedi. Keşke barınaklardaki yetişkin kangallarımıza, kurtlarımıza da yer bulabilsek. Bu konuda bizlere ve bebeklerimize yardımlarınızı bekliyoruz.

Sile Barınağı Gönüllüsü Kebire Bozkurt, 0555 422 88 95, kbozkurt@wwf.org.tr , arzukebire@yahoo.com

Adım Poti. Bir araba kazası sonucu her yerim dağıldı. 4 ameliyat oldum. Çok iyi terbiye almış bir sokak köpeği kırmasıyım. Eylül ayında tekrar yürümeye başlayacağım. Bana bakacak bir aile arıyorum. dgurcay@tnn.net

Zeytin, İstinye’de kaza geçirmiş bir köpek. Uysal ve sakin bir köpek olan Zeytin, sıcak bir yuvanın hayalini kuruyor. dgurcay@tnn.net

İzmir Bornova’da oturuyorum. Hamileyken eve aldığım kedicik 10 Nisan’da doğum yaptı. Şu anda evimde 3 dişi 3 erkek yavru var. Bu yavruları sahiplendirmek istiyorum. (0533) 719 46 06, (0232) 373 74 88.

- Adana’da yaşıyorum. Kızkardeşim için yavru bir Dalmaçyalı arıyorum. kuddusi_ozer@hotmail.com

Haberin Devamı

Ankara’da şenlik

13 Haziran Pazar Günü Çankaya Rotaract Kulübü ve Dost K-9 Eğitim Merkezi ortaklaşa bir şenlik düzenliyor. Müzik ve köpek yarışmalarının yanı sıra şenlikte eğlenceli aktiviteler de olacak.

Adres: Dost K-9 Köpek Eğitim Merkezi, Konya yolunda Gölbaşı’nı geçince Güriş’i geçtikten sonra ilk sapaktan U dönüşü yapın. Ankara’ya doğru gelirken Markoni’yi geçer geçmez hemen sağa dönün.

 

Yazarın Tüm Yazıları