Avcı olmaktan vazgeçtiler köpek kulübü kurdular

Kangal ve Akbaş cinsleri başta olmak üzere, Türkiye’deki safkan köpekleri koruyup geliştirmek, bir soyağacı oluşturmak ve safkanlıklarını belgelemek için çalışmalar başladı.

Kartal Köpek Üreticileri Derneği’nin kurucusu Ali Faik Altunel ile şecereli köpekleri konuştuk.

1953’ten beri varolan Kartal Avcılar Kulübü, iki senelik bir çalışmanın sonucunda geçtiğimiz haftalarda Kartal Köpek Üreticileri Derneği’ne dönüştü. Aslen avcı olan kulüp üyeleri Avcılar Kulübü diye anılmaktan rahatsız olunca karar vermişler bu işe. Uluslararası alanda da faaliyet gösterecekleri için kendilerine İngilizce ‘The Turkish Kennel Club’ da diyorlar.

Bu dönüşümde Dernek Başkanı Ali Faik Altunel’in payı büyük. Netaş’ta Üretim Planlama Müdürlüğü görevini yaparken emekli olup kendisini doğaya ve hayvanlara adayan Altunel, neden böyle oldu sorusuna şöyle yanıt veriyor; ‘Üyelerin büyük çoğunluğu artık ava karşı olmaya başladı. Avı, doğada yürüyüş, bir spor, bir sosyal aktivite olarak görmek istiyoruz.’

ŞECERE ÇIKARIYORLAR

Altunel ve arkadaşları, Kangal ve Akbaş başta olmak üzere Türkiye’deki yerli ve yabancı safkan köpekleri koruyup geliştirmek, hem de bu köpeklere bir şecere oluşturup onları kayıt altına almak için yola çıktı. İki yıldır üzerinde çalıştıkları projeyi hayata geçirmeden önce Tarım Bakanlığı’na giderek yaptıkları işi tescil bile ettirdiler.

Köpeklerin şecereleri bilgisayar ortamında saklanıyor. İzni almalarını takip eden kısa sürede 18 köpeğin şecere kayıtları alınmış ancak rakam sürekli artıyor. Oluşturulacak veri tabanı sayesinde ırklar sınıflanacak ve kayıt altına alınacak. Şecere sisteminin başlıca amaçlarından biri de Türk köpek ırkları olan Kangal ve Akbaş’ın korunmasına yönelik. Hedeflerin biri de, Türkiye’deki köpek çiftlikleri ve derneklerini kayıt altında tutmak. Dernek şecere kaydından büyük bir gelir hedeflemiyor. Ödenen 35 YTL’nin 25 YTL’si Tarım Bakanlığı’na gidiyor, derneğe 10 YTL kalıyor.

Kartal Köpek Üreticileri Derneği bu çalışmaları ile Uluslararası Köpek Federasyonu’na (FCI-Federation Cynologique Internationale) da üye olabilecek. Kayıtlı köpeklerin sayıları belli bir rakama ulaştığında FCI’ın İtalya’daki bürosundan hakemler Türkiye’ye gelip bu şecereleri onaylayacak ve şecereler uluslararası geçerlilik kazanacak.

Dernek Başkanı Altunel, başta Fransa, İtalya ve İngiltere olmak Avrupa’nın birçok ülkesinde ve özellikle de AB ülkelerindeki köpeklerin hepsinin şecerelerinin olduğuna dikkat çekerken ‘Hatta oralarda köpeklerin 9-10 göbek gerilerine kadar kayıtları bulunuyor. Bu iş İngiltere’de daha da ciddi, 14 göbek kadar geriye gidebiliyorlar. Biz daha işin başındayız ama soyağacını çıkarttığımız köpeklerin çoğunda 8 göbek gerisine kadar gidebildik’ diyor. Cahit AKYOL

Kartal Köpek Üreticileri Derneği / The Turkish Kennel / İstanbul. Tel: 0216 353 66 52

Köpeklerde arı sokması

Bahar ve yaz aylarının gelmesi ile birlikte artan arı sokmaları köpeklerin açık alanda olduğu saatlerde sağlık açısından en önemli tehlikelerden birisi. Özellikle son derece oyuncu olan yavru köpekler arıları oyun amacıyla yakalamaktan kendilerini alıkoyamazlar, bu nedenle köpeklerde arı tarafından en çok sokulan yerler ağız, burun gibi baş bölgesindeki yerler ve patilerdir.

Arı sokmasının ardından ilk olarak görülen belirtiler insanda olduğu gibi arının soktuğu yerde meydana gelen kızarıklık, şişme ve kaşıntıdır. Arının iğnesini deride bırakmasından dolayı genellikle sokulan yerde iğneyi de görmek mümkün olabilir.

Genellikle bir tek arı sokması eğer köpekte alerjik bir durum yoksa çok fazla probleme neden olmayabilir. Ancak özellikle ağız ve boğaz bölgesinde meydana gelen sokmalarda oluşan şişkinliğe bağlı olarak solunum zorlanabilir.

Birden fazla arının sokması ile birlikte ciddi sorunlar oluşabilir. Eğer köpekte arı sokmasına karşı alerjik bir hassasiyet mevcutsa, hayati tehlike oluşturacak durumlarla karşılaşabilirsiniz.

Köpeğinizin bir arı tarafından sokulduğunu fark ettiğinizde ilk olarak ısırılan yeri bulmaya çalışın. Bulduktan sonra cımbız veya benzeri bir şeyle iğneyi deriden çıkartın.

Arı iğnesi ve zehri asit yapıda bir madde içerir. Karbonatlı su hazırlayıp o bölgeye yaş kompres uygulamak zehri etkisiz hale getirmek açısından faydalıdır. Sokulan bölgeye buz torbası ile soğuk kompres yapmak da şişmeyi ve kaşınmayı önlemek için faydalı olur.

İlk önlem olarak bu uygulamalar dışında herhangi bir ilaç uygulaması kesinlikle yapmamalısınız.

İlk 5-10 dakika içinde arı sokan yerde ciddi bir şişme oluşur ve şişkinlik artmaya devam ederse, veteriner hekiminize danışmalı ve hemen köpeğin nefes alma ve yutkunma ile ilgili problemi olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Eğer bu sorunlar varsa, köpeğinizi en yakın veteriner hekime götürmelisiniz.

Kedinizin kölesi olmayın

Yavru kediler mama yemeye başladıkları ilk aylarda belli bir mama cinsini özellikle çok sevip diğerlerini reddedebilir. Bu, mamanın kıvamı, kokusu ve tadıyla ilgili bir seçimdir. Ancak mama seçicilik kedinizin ilerleyen yaşlarında onun aleyhine olabilir.

Kediler uzun süre aç kalmaya dayanamazlar. Hastalık yüzünden diyet yapması gerektiğinde veya alıştığı mamanın bulunamaması sebebiyle, kedinizin beslenme düzeni değişmek zorunda kalabilir ve önüne koyduğunuz yeni mamayı yememekte direnebilir.

Bu ihtimali ortadan kaldırmak için kedinizi genç yaştan itibaren farklı gıdalara alıştırmanızda fayda var. Kuru-yaş mama ve evde pişen yemekleri karıştırarak ve dönüşümlü olarak vererek, kedinizin farklı beslenme şekillerine alışmasını sağlayabilirsiniz.

Örneğin, kuru mamaya alışıksa, bir gün yaş mama vermeyi deneyin. Kabındaki faklı mama yüzünden başta tepki gösterebilir, miyavlayarak peşinizde dolaşabilir veya saatlerce kabının başında oturabilir. Hemen yelkenleri indirmeyin ama bu durum uzarsa, kaptaki mamaya sevdiği mamadan biraz eklemeyi deneyebilirsiniz. Farklı mamaları karıştırarak, bu düzeni haftada bir veya birkaç günde bir tekrarlayabilirsiniz.

Hayvanlar için Sevgi Deklarasyonu

Türkiye Hayvan Hakları Platformu THHP 25 Mayıs Çarşamba, saat 16.30’da Taksim Hill Otel toplantı salonunda yapacağı halka açık toplantıda, Hürriyet Gazetesi yazarı ve hayvan hakları savunucusu Bekir Coşkun’un kaleme aldığı Sevgi Deklarasyonu’nu kamuoyuna açıklayacak. Toplantının ardından THHP daveti ile Türkiye’ye gelen dünyaca ünlü felsefeci ve Hayvan Özgürleşmesi kitabının yazarı Peter Singer bir konferans verecek. İlgi duyan ve hayvan haklarını savunan herkes toplantıya ve konferansa davetli.

PAKO PANO

2 aylık siyah beyaz, mavi gözlü erkek kedi Cukcuk’a yuva arıyoruz. İzmir’de yaşıyoruz, ama talep olursa başka bir yere götürmeye de razıyız. (0532) 600 18 36; denizkizi23@hotmail.com.

3 yaşında Rotweiller cinsi köpeğimiz Küçükyalı’da çalındı. Görenlerin (0216) 388 75 08 numaralı telefonu aramasını rica ediyoruz.

Dişi Van kedimi çiftleştirmek istiyorum. (0535) 324 16 62; (0216) 499 24 20.

3 yaşındaki Terrier cinsi köpeğim Leydi, 15 gün önce Güzelce’deki evimizden nüfus kağıdıyla beraber çalındı. Görenlerin (0532) 284 15 86 numaralı telefonu aramasını rica ediyoruz. Bulana ödül vereceğiz.

1.5 yaşındaki kediyi sahiplenmek ister misiniz? (0212) 233 30 58; (0532) 313 20 58.

Anne kedi ve 1.5 aylık yavrularına İstanbul’da yeni yuva arıyoruz. (0212) 285 26 50-392.

Annesini trafik kazasında kaybeden 4 haftalık dişi kedi sıcak bir yuvanın özlemini çekiyor. (0533) 634 75 80.

1 Mayıs’ta Arnavutköy civarında Labrador cinsi eğitimli bir köpek buldum. Ailesinden haber bekliyorum. (0532) 457 59 75.

5 yaşındaki uslu mu uslu Van kedisine yuva aranıyor. (0216) 414 95 79; (0532) 232 22 32.

Beylikdüzü Kavaklı Köyü’ndeki barınaktan kaybolan sarı renkli, uzun tüylü köpeğim Peluş’u gördüyseniz lütfen arayın. (0535) 716 98 65.
Yazarın Tüm Yazıları