Artık onların da bir taksi durağı var

Köpeğini veterinere yetiştirecek taksi bulamayan bir hayvansever, sadece hayvan taşımak için taksi şirketi kurdu. 150 bin liraya mal olan şirkete günde 20 çağrı geliyor. Yolcuların rotası muhtelif: Kimi yazlığa gidiyor, kimi otele, kimi veterinerine, kimi misafirliğe. Üstelik hayvan taksisinde sigara yasağı da yok.

Alman pointer köpeği Tazz’ın başına gelen bir musibet, diğer hayvanlara hayırlı oldu, artık ister tek, ister sahipleriyle seyahat edebilecekleri bir taksi durakları var. Pet Ekspres, altı ay önce İstanbul 4. Levent’te kuruldu. Hayvan taşımaya müsait 4 Kangroo marka araçları var. Bu araçlar tüylü yolcular için özel tasarlandı. Arkalarında kafesleri var, koltukta seyahat edecek yolcular içinse özel koltuk kılıfları. Bu kılıflar her yolculuktan sonra değiştiriliyor, araçların kirlenmesini önlediği gibi hayvanların birbirine hastalık ya da parazit bulaştırmasına da engel oluyor.

Yolcuların çoğu köpek. Merkeze günde 20 kadar çağrı geliyor. Taksiye binmek için 30 dakika önceden rezervasyon yapılması kafi. 7x24 hizmet veriyorlar, gece tarifesi yok. Kedinizi, köpeğinizi tek başına yollayabileceğiniz gibi birlikte de seyahat edebilirsiniz. Ama huysuz bir hayvansa bunun bedelini ödeyecek, camdan dışarı baka baka gitmek dururken, arkadaki kafeste seyahat edecek.

Herhangi bir acil durumda taksiler hayvan ambulansı olarak da kullanılabiliyor. İçinde ilk müdahaleyi yapabilecek donanım var. Ama çoğunlukla keyif için kullanılıyorlar. Yazın gelmesiyle birlikte yazlıkçıların talepleri de artmaya başladı. Birçok hayvan sahibi, pet’ini otobüsün, uçağın kargosuna koymaktansa böyle bir araçta birlikte gitmeyi tercih ediyor. Üstelik gittiğiniz yerden bir-iki saat gibi kısa bir sürede dönecekseniz sizi bekliyor, dönüş ücreti almıyor.

İnsan taksileri için geçerli sigara yasağı, hayvan taksisinde yok. Bir avantaj daha: Gece tarifesi de yok! Üstelik kar amacı gütmeden kurulan şirket, kazancının yüzde 20’sini sokak hayvanlarına harcamayı taahhüt ediyor.

PETEKSPRESS.COM’UN KURUCUSU NAİL KAYA (34)

Talep arttı, yayıldık


Aslında dekorasyon işiyle uğraşıyorum. Bir gün köpeğim Tazz’ı Ortaköy’den Levent’teki veterinerine götürmem gerekti. Bir türlü taksi bulamadım. Araçlar kirleniyor gibi mazeretlerle taksi şoförleri bizi almak istemedi. Veteriner kliniğine gittiğimizde oradaki başka hayvanseverlerin de ayı dertten mustarip olduğunu gördüm. İnsanlar araç bulamadıkları için yakınlarından, arkadaşlarından ricada bulunuyorlardı. Bu proje aklıma geldi. Batı’da vardı ama bizde yok. İki arkadaş 150 bin YTL’lik yatırımla çalışmalara başladık, 6 ay önce açıldık. Önce Levent civarında hizmet veriyorduk. Talep arttıkça hizmet ağımızı İstanbul’un diğer yerlerine ve bütün Türkiye’ye genişlettik.

ÜCRET TARİFESİ 0-5 km.: Ortaköy-Levent arası kadar, normal taksi 10 lira tutuyor, hayvan taksi 15 lira. 5-10 km.: Ücret düşüyor, neredeyse normal taksiyle eşitleniyor, 20 lira. Şehirdışı: Kilometre başına 1 lira yazıyor, normal taksi 1.3 lira. Savaş ÖZBEY

Kedilerde pankreas yetmezliği

Kedilerde sindirim ile ilgili önemli enzimleri salgılayan pankreas, ince bağırsağa gelen besinlerin parçalanmasını sağlar. Bu enzimlerin en önde gelenleri amilaz, lipaz, tripsin, kemotripsin’dir. Amilaz nişastayı, lipaz yağları, tripsin ve kemotripsin de protein moleküllerini parçalayarak sindirilebilir hale getirir.

Sindirim sisteminin en önemli basamaklarından birisi, besin moleküllerinin bu enzimler sayesinde daha küçük ve bağırsaktan emilebilir moleküllere dönüştürülme işlemidir. Küçük parçalara dönüşen besinler, bağırsak duvarındaki hücreler tarafından emilip kan yoluyla dolaşım sistemine ve oradan da kullanılacakları vücut dokularına gönderilir. Kedi mamasını yedikten sonra pankreastan bu enzimlerin salınması için uyarı da gönderilmiş olur.

Pankreas yetmezliği, enzimlerin azalması veya yok olması durumunda ortaya çıkan genel bir sindirim bozukluğu problemidir. Bu tarz yetmezliklerde kediler yedikleri yiyeceklerden elde ettikleri protein, yağ ve nişastayı uygun ve daha küçük moleküllere dönüştüremez ve besinlerin bağırsaktan vücuda geçişi imkansız bir hal alır. Bağırsaktan sindirilmemiş olarak geçerler ve kullanılmadan dışarı atılırlar.

Belirtiler hastalığın şiddetine göre değişir. En dikkati çeken belirtiler, kilo kaybı, sürekli aç hissetme, dışkı miktarında artış, şekilsiz veya sulu kıvamda dışkı, dışkıda yağ ve sindirilmemiş yiyecekler, kötü veya anormal koku, tüylerin matlaşması, deride kuruma, kepeklenme, tüy dökülmesi v.s’dir. Tedavi edilmeyen durumlarda beslenme yetersizliğine bağlı ölümler görülür. Bazı kedilerde pankreas yetmezliği ile birlikte şeker hastalığı da görülebilir.

Hastalığın en önemli sebebi, kronik olarak süregelen pankreas hastalıklarıdır. Paraziter hastalıklar ve kanserler de yol açabilir. Teşhis klinik belirtiler ve kan analizleri ile kolaylıkla konulabilir.

Tedavisi, eksikliği veya yokluğu tespit edilen enzimlerin dışarıdan düzenli olarak verilmesi ile yapılır. En çok dondurulup kurutulmuş sığır ve domuz pankreası doğrudan yedirilir. İlaçlar da sindirime yardımcı olmak amacıyla veteriner hekiminizin önerdiği dozlarda kullanılarak tedavide etkin olabilir. Pankreas yetmezliği durumunda uygun ve sindirim oranı yüksek diyetlerle tedavinin desteklenmesi son derece önemli. Vitamin eksikliklerinin de dışarıdan tamamlanması gerekir.

1 yaşındaki dişi sokak köpeğimiz Ceylan, Akatlar’daki iş yerimizin kapısı sökülerek çalındı. Sağlık sorunu nedeni ile tek başına yaşayamaz. Lütfen yardım edin. Ceylan anne sütü içmediği için her gün düzenli ilaç kullanması gerekiyor. Boynunda lacivert tasması var. Görürseniz lütfen bizi arayın. Selin Hanım Tel: (537) 246 32 09

Böcük bebek ve kardeşleri yuva arıyor. Yaklaşık 7 haftalıklar. Ev ortamında anne sütü ile büyüdüler. Son derece sağlıklı ve oyuncular. Yuvanızı onlarla paylaşır mısınız? İrtibat: (534) 553 83 77

Annesiz olarak büyütülen 5 minik kedi yavrusu, sokağa dönmek istemiyor. Sahiplenmek ister misiniz? Tel: (532) 415 60 57
Yazarın Tüm Yazıları