ŞU Saatli Maarif Takvimi diye bilinen takvimlere bayılıyorum. Hayattan yorulduğum zamanlarda hızır gibi yetişiyor. Yaprakları arkalı önlü okumaya başladığımda baba evine dönmüş gibi oluyorum. Hatta annemin kucağına oturmuş, başımı göğsüne dayamış gibi. Öyle bir huzur bulma hali.
İnsan zaman tünelinden geçiyor adeta. Doğacak çocuğunuza Akif ya da Akife ismini koymayı düşünür müsünüz mesela... Hiç sanmıyorum. Olsa olsa Akifcan ya da Akifesu olabilir. Ama işte bir yandan da demek hálá Akif’le Akife’yi tercih eden birileri var bir yerlerde diye düşünüp rahatlıyorum. Bunun bana niye rahatlık verdiğini ise hiç sormayın, bilmiyorum.
*
Önümde açık olan yaprakta ‘Kasım Ayını Tanıyalım’ yazıyor. Sahi, ne gelir çoğumuzun aklına ‘Kasım’ deyince?
Yeni açılan kışlık mekánlar?
Bu kışın modası trençkotlar, kürklü ceketler?
Burada onlar yok. Ayın başında ve sonunda güneşin doğuş ve batış saatleri var. ‘Kasım günleri’ var. 8 Kasım’da başlayıp 6 Mayıs’a kadar sürermiş Kasım Günleri. Geri kalanı da Hızır Günleri’ymiş.
Ve ‘Kasım Ayında Bahçe İşleri.’
Bir balkonum ve de bir saksım bile yokken, evde ‘LX3900SA DVD entegre ev sinema sisteminde DİVX formatında’ bilmemne yaparken sümbül, lale, zerrin gibi çiçeklerin soğanlarının bu ayın ilk yarısında dikilirse seneye çok güzel açacağını bilmek hoşuma gidiyor işte.
*
Sonra ‘Büyük Sözler’i okuyorum... Geçici bir süre de olsa iyi insan oluyorum. Hz.Ömer ‘Hayásı gidenin kalbi ölür’ demiş mesela. A. Bin Kays ‘Cömertlik olmayınca malın, vefa olmayınca da arkadaşlığın hayrı olmaz’ demiş.
Claudius ise ‘Her bildiğini söyleme, her söylediğini bil’ demiş. Keşke adama ‘Hay ağzını öpeyim’ deme imkánım olsa. ‘Sen adamın dediğine uy, yeter’ diyeceksiniz. Ah, mümkün olsa!
*
Takvimde günümüzü aratmayacak durumlar da var. Mesela ‘Yavrularımız ve Biz’ köşesinde ‘Tepinmekle, ağlayıp sızlamakla hiçbir istek elde edilmez. İşte bunu çocuğa öğretmek gerekir’ derken, birden altında ‘ince kıyılmış 1 büyük soğanı kızgın yağda bir 1 dakika çevirin, maydanozu ince ince doğrayın’ şeklinde yemek tarifine geçilmiş, kenarına da bir ramazan manisi attırılmış. Günümüzü aratmayan şey, bu daldan dala hızlı geçiş durumu oluyor.
Vallahi, ciddi ciddi herkese tavsiye ediyorum. Birer tane edinin bu takvimlerden. Başucu kitabınız gibi olsun. Bunaldığınızda bir-iki yaprağına göz atın. Diliniz dışarıda koşarken iki dakika durup dinlenmek gibi bir şey. Sonra koşarsınız yine.
MIŞ-MUŞ
Japonya’da ‘Gelecek yıl bu zamanda hadi birlikte gülelim’ cümlesi ‘sevgiliye en iyi kur cümlesi’ seçilmiş.
Bence kendilerini yine teknolojiye verseler daha iyi olacak.
*
İngiltere kraliçesi Elizabeth, 3 günlük Almanya gezisine 3 ton ağırlığında 150 bavulla gitmiş.
Müebbet kraliçelik canına yettiğinden Almanya’ya iltica edecek belki de.