Paylaş
BELEDİYELER YARIŞIYOR
Sosyal yardımda madalya Fatih’in
Değerli okurlar, sosyal dayanışmanın toplumsal barışın teminatı olduğu düşüncesinden yola çıkarak bu hafta 'Belediyeler Yarışıyor' köşemizde sosyal yardımlar konusunu ele aldık. İstanbul'da zenginlerle yoksullar arasındaki gelir açığı bin 437 katlık bir uçuruma ulaştı. Başka bir deyişle İstanbul'da yıllık geliri 700 dolar olan bir aileyle yıllık geliri bir milyon doları bulan aile yanyana komşu. Gelir dağılımındaki bu adaletsizlik İstanbul'u patlamaya hazır bir bomba niteliğine sokuyor. Aslında kayıtlı ve kayıtdışı ekonomik faaliyetleri paylaşan zengin ve yoksul kent kesimi arasında şimdilik benzeri örneklerde yaşanan türden açık toplumsal çatışma yok. Ama bu durumun hep böyle gideceği anlamını taşımıyor.
Tehlikeli gidiş
Polisiye veriler de bunun için iyi bir kanıt . 1995’te 65 bin polisiye olayın meydana geldiği İstanbul'da bu sayı 1996'da yüzde 74'lük bir artışla 113 bine yükseldi. 1997 yılında ise sadece hırsızlık, yankesicilik ve kapkaççılık olaylarının sayısı 61 bini buldu. 'Aç kurt fırın deler' der eskiler; suç oranlarının artışıyla gelir dağılımındaki adaletsizliğin yarattığı çarpıklık arasında sosyolojik olarak doğru orantı var. Artık zekat, fitre, sadaka gibi geleneksel yardım mekanizmaları da yetersiz kalıyor. Kamu kuruluşlarının da üzerlerine düşen görevleri yapması gerek. Belediyelere neler yaptıklarını sorduk. Aralarında içme suyu dağıtan da var; askere yol parası veren de. Onlara sosyal yardımlar konusunda notlarını verecek olan sizler eksik ya da fazla gördüklerinizi ve önerilerinizi bizlere bildireceksiniz, biz de haftaiçinde bunların takipçisi olacağız. İşte belediyeleriniz ve işte yaptıkları:
FATİH BELEDİYESİ
ANAP'lı olan Fatih Belediyesi sosyal yardımlar konusunda yaklaşımını en duyarlı bulduğumuz belediye bu hafta. Israrla yaptıkları yardımları açıklamak istemeyen Belediye Başkanı Saadettin Tantan yardımları ilçeye adını veren Fatih Sultan Mehmet'in bu konuda söylemiş olduğu bir sözden esinlenerek gizlemek istediklerini belirtti. Tantan'ın bu duyarlılığını kutluyor edinebildiğimiz bilgileri sizlerle paylaşıyoruz: Tesbit edilen 2 bin fakir aileye her ramazanda 2 bin poşet gıda yardımı, sefer taslarıyla evlerine servis günde 500 öğün yemek dağıtımı, imkanlar dahilinde kömür yardımı ve dul, yetim, kimsesizlere eğitim ve giyecek yardımı. (TEL: 532 72 26)
KADIKÖY BELEDİYESİ
Geçen hafta sokak çocukları konusunda birinci olan CHP'li Kadıköy Belediyesi ise toplam 30 bin kişiye yiyecek, yakacak ve giysi yardımı yapmış. Bunun yanısıra belediye 2 bin 500 kişiye psikolojik, bin 500 kişiye de hukuki danışmanlık hizmeti vermiş. Bin 200 çocuğu sünnet ettiren Kadıköy Belediyesi, 10 bin kişiye de sağlık hizmeti verip, ilaç yardımında bulunmuş. (TEL: 414 38 00)
EMİNÖNÜ BELEDİYESİ
ANAP'lı Eminönü Belediyesi Eminönü Hizmet Vakfı aracılığıyla, muhtaç durumdakilerin evde tedavisini sağlıyor. İsteyen emeklilerin maaşları evlerinde ödeniyor. Yoksul ailelere ayda ikişer kilo et dağıtılıyor. 10 özürlüye ortopedik malzeme yardımının yanısıra 100 kişiye giyecek, 3 bin kişiye ayakkabı, 2 bin kişiye kömür, 3 bin yoksul öğrenciye kırtasiye yardımı yapılmış. (TEL: 516 21 31)
BEYOĞLU BELEDİYESİ
Geçen haftanın ikincisi Fazilet Partili Beyoğlu Belediyesi ise yılda 5 bin 500 kişiye kömür, 6 bin kişiye erzak, 2 bin kişiye yemek ve 2 bin 500 muhtaca iftar yemeği yardımı yapıyor. Çok ilginç, Beyoğlu Belediyesi ayrıca yıllık 12 bin 500 ton içme suyu dağıtıyor. 450 öğrenciye burs olanağı tanıyan belediye bu yıl 800 çocuğu da sünnet ettirmiş. (TEL: 243 22 51)
BAKIRKÖY BELEDİYESİ
ANAP'lı bakırköy Belediyesi ise kurulan aşevinden hergün 3 bin yardıma muhtaç kişiye üç kap yemek ve ekmek dağıtıyor. Osmaniye'de kurulan sağlık evinde gürde 300 kişiyie sağlık hizmeti veriliyor, ihtiyaç sahiplerinin ilaçları karşılanıyor. 60 böbrek hastası haftada iki gün evlerinden alınarak tedaviye götürülüp getiriliyor. (TEL: 542 02 83)
ÜSKÜDAR BELEDİYESİ
Fazilet Partili Üsküdar Belediyesi bünyesinde kurulan aşevinden hargün bin 800 kişiye üç kap yemek dağıtılıyor. Kış aylarında muhtaçlara kömür dağıtılıyor. İhtiyaç duyan öğrencilere toplam 106 milyar lira maddi destek sağlanmış. Kurulan Ramazan Çadırı'ndan ise 5 bin kişiye iftar yemeği dağıtılmış. Belediye ayrıca kendi sınırları dışındaki Mardin, Diyarbakır ve kardeş kent Zenitsa'ya gida yardımı yapmış. (TEL: 341 05 00)
ÇATALCA BELEDİYESİ
Çatalca'da ise CHP'li belediye zaman zaman yurt çapında düzenlenen kampanyalara katılmanın yanısıra, özellikle kış aylarında yardıma muhtaç ailelere kömür, erzak ve giyecek yardımı yapıyor. Ve belediye tesbit ettiği ilk, orta ve yüksek derecedeki okul öğrencilerine belirli miktarda burs desteği sağlıyor. (TEL: 789 20 07)
KARTAL BELEDİYESİ
Kartal'da ise FP'li belediye maddi engeli olan 117 kişiye sağlık yardımı yapmış ve kendilerine başvuran 388 kişiye iş bulmuş. 12 kimsesiz vaktandaş huzurevine yatırılmış. Bir askere ise yol parası verilmiş. 205 öğrencinin çeşikli ihtiyaçları karşılanarak, mağdur ailelere kömür dağıtılmış. Madur durumdaki 100 özürlüye tekerlekli sandalye ve kalp hastası bir Kartallı için nakit para yardımı yapılmış. (TEL: 389 59 10)
ŞİŞLİ BELEDİYESİ
ANAP'lı Şişli Belediyesi yöneticileri ise genel kanının aksine Şişli'de sanılandan daha çok yardıma muhtaç aile olduğunu belirterek, çeşitli vakıflarla ortaklaşa geliştirdikleri projeler çerçevesinde engelliler için bir bina hizmetesoktuklarını, 100 öğrenciye burs sağladıklarını, ramazanda ihtiyacı olanlara iftar yemeği ve 100 bin poşet gıda paketi dağıttıklarını bildirdiler. (TEL: 288 75 76)
VE DİĞERLERİ...
Duyurumlarımıza karşın CHP'li Beşiktaş; FP'li Eyüp, Maltepe, Pendik,Sarıyer, Sultanbeyli, Tuzla ile ANAP'lı Adalar belediyelerinden elimize sosyal yardımlar konusunda yazılı bir metin geçmedi. Nedeni ilgisizlik, ihmal ya da güvensizlik... Yine de önümüzdeki hafta ele alacağımız başıboş sokak köpekleri konusunda bize bilgi vereceklerini umuyoruz.
YÖNETENLERİN DİKKATİNE
‘‘Evime araba çarptı’’
Evinizde oturup, trafik kazasından korkmak nasıl bir şeydir, hiç düşündünüz mü? Yani koltuğunuzda oturmaktayken bir arabanın çarpması tehlikesiyle yüz yüze yaşamak? İstinye Boğaziçi Evleri sakinlerinden bazıları tam da bu durumda. Yeni açılan Derbent-İstinye-Maslak yollarıyla sitenin ulaşım sorunları büyük ölçüde çözüme kavuşmuş. Ne var ki A ve B Blok sakinlerinin ciddi bir sorunu var: Yol kotları yükseltildiği için sitenin çukurda kalması yüzünden bahçe duvarları ve üzerlerindeki demir korkuluklar yıktırılmış ve yerine kenarı kaldırım olan taş duvarlar örülmüş. Korkuluk, hız kesici bariyerler olmadığı için de koruyucu hiç bir unsur kalmamış. Peki sonuç? İki ay içinde dört araba uçmuş. Hem kaldırımlarda yürüyenler hem de kimi dairelerde oturanlar tehlikeyle karşı karşı kalmışlar.
Çöpler, çöpler...
Karagümrük Eski Ali Paşa Caddesi'nden arayan okurumuz, çöp toplamayla ilgili yeni bir uygulamadan şikayetçi. Ana caddedeki çöp konteynırları kaldırılmış. Kaldırılmadan önce üzerlerindeki bültenlerle çöplerin ara sokaklardan alınacağı bildirilmiş. Bu uygulama sonucunda sokaklara çöpler yığılmaya başlamış. Bültende belirtildiği gibi çöpler ara sokaklardan alınıyorsa da konteynırların olmadığı için gelişigüzel bırakılan çöpler bütün sokağı kaplıyormuş. Çöplerin haftada iki gün sabahları, yaya ve araç trafiğinin yoğun olduğu sırada toplanması ise ayrıca bir karmaşaya neden oluyormuş.
Paylaş