YAZILARIM üç yerde yayınlanıyor: Hürriyet (Türkiye baskısı), Hürriyet Pazar ve Hürriyet Avrupa.
Yurtdışından gelen Hürriyet Avrupa okurları pazartesi, çarşamba ve cuma günleri yazılarımı gazetede bulamayınca şaşırıyorlar.
Aynı şey yurtdışına giden okurlarımın başına geliyor. Yurtdışında pazartesi, çarşamba ve cuma günleri yazılarımı okuyunca, yazı programının değiştiğini sanıyorlar. Türkiye’ye dönünce olan-biteni kavrayamıyorlar.
Yazılarımı internetten (www.hurriyetim.com.tr) okuyanlar hangi yazımın nerede yayınlandığını anlayamıyorlar. Hakları var.
Bu konuda bilgi almak isteyenlerden her gün birkaç ileti alıyorum. Bu nedenle haftalık yazı programımı yayınlamayı gerekli gördüm:
PAZARTESİ: Hürriyet Avrupa (Bu yazı Türkiye’de yayınlanmıyor.)
SALI: Hürriyet (Gazetenin Türkiye baskısında yayınlanan yazı Avrupa baskısında da yayınlanıyor.)
ÇARŞAMBA: Hürriyet Avrupa (Bu yazı Türkiye’de yayınlanmıyor.)
PERŞEMBE: Boş gün.
CUMA: Hürriyet Avrupa (Bu yazı Türkiye’de yayınlanmıyor.)
CUMARTESİ: Hürriyet (Gazetenin Türkiye baskısında yayınlanan yazı Avrupa baskısında da yayınlanıyor.)
PAZAR: Hürriyet Pazar (Pazar ekinde yayınlanan yazı Hürriyet Avrupa’da yayınlanmıyor. Ama gerekli ve zorunlu gördüğüm yazıları bazen pazartesi, çarşamba, cuma günlerinden birinde Hürriyet Avrupa’da da yayınlıyorum.)
Daha önce de söylediğim gibi haftada altı yazım internette (Hürriyetim’de) yer alıyor.
Durum böyle!
* * *
Yazımın geri kalan bölümünde size bir romandan söz etmek istiyorum: Stratis Tsirkas’ın ‘Başıboş Kentler’i. İlk kez 1971’de okumuştum Başıboş Kentler’i. Aynı yıl Fransa’da ‘En İyi Yabancı Kitap Ödülü’nü aldı. 1971-1990 arasında birkaç yayınevine önerdim bu üçlü (Kudüs, İskenderiye, Kahire) kitabı. Olmadı. Daha sonra Can Yayınları’nda editörlük yaparken, Telos Yayınları’nı yönetirken yayın listemin hep en başındaydı. Yayınlamak kısmet olmadı. Sonunda Aykut Derman’ın çevirisiyle Doğan Kitap tarafından yayınlandı. Daha doğrusu ilk kitap olan ‘Kudüs’ yayınlandı. Tam anlamıyla bir roman şenliği. En önemli özelliği başı ve sonu, bir öyküsü olan roman.
Stratis Tsirkas, Filistin ve Mısır’da, 1939-1945 savaşını, geri planda kurulmakta olan İsrail’i, ön planda, kazananı henüz belli olmayan İkinci Dünya Savaşı mücadelesinde, durumun her an birinin lehine dönebileceği ‘insanlık durumu’nu anlatıyor. Dünya savaşının bitiminde başlayacak olan Yunan İç Savaşı’nı haber veriyor.
Bence: Yirminci Yüzyıl’da yazılmış en önemli yazınsal (edebi) aşk ve macera romanlarından biri. Ancak tat alma, estetik haz alma duyusunu iyice yitirmiş olan ‘okurcu’ kitlesinin okuyabileceği bir kitap değil, gerçek edebiyat okurunun tat ve haz alabileceği bir roman.