POSTA Gazetesi’ndeki (17.05.08) köşesinin bir bölümünü benim "Tuhaf Şeyler ve Ayıcılık" (16.05.08) başlıklı yazıma ayırmış olan M. Ali Birand söyle yazıyordu:
"Hürriyet Gazetesi yazarı Özdemir İnce, adı gibi inceliği olan bir insan değilmiş.
Fransız kültürüyle yetişmenin verdiği bir kibarlığı ve olgunluğu olduğunu sanırdım. Yanılmışım. Olli Rehn ve Barosso’yu ayıcılıkla suçlamış. Neden? Zira, AKP’nin kapanmasına tepki göstermişler. İlginç yazılar yazıyor.
Uluslararası ilişkilerden pek anlamıyor. AB konusunu ve genel ilişkileri sürekli komplo teorilerine dayanarak yorumluyor. Tabii o zaman da komik oluyor. Örneğin, Brookings Enstitüsü’nün Amerika’nın en önde gelen, en iyi tanınan düşünce kuruluşlarından biri olduğundan habersiz. Phil Gordon’un, Clinton döneminin başkanlık danışmanı ve Türkiye’yi de en iyi tanıyan uzmanlardan biri olduğunu da bilmiyor. İnce için, Gordon ve Brookings, Pentagon ve CIA’nın çalışanları.(!) Ucuz bir ulusalcılık mantığı..."
Güzel ki ne güzel!...
EL İNSAF! BİRAND ÇOCUK MU KANDIRIYOR
"Brooking Enstitüsü: 1916’da, kamu politikaları üzerinde araştırma yapmak amacıyla kurulan ilk araştırma enstitüsü olan "Institute for Government Research"ın (IGR) devamı. Enstitünün kurucularından ve destekçilerinden Robert Somers Brooking (1850-1932) enstitüyü yaşatmak için "Institute of Economics" ve "Brooking School" diye iki yan müessese oluşturdu. 1927’de üç kuruluş "Brooking Institution" adı altında birleştirildi. Brooking Enstitüsü 1950’lerde ve 1960’larda Federal Hükümet için çok sayıda araştırma yaptı. Beyaz Saray ile Federal Hükümet’in güvendiği bir araştırma kuruluşu olarak zengin kaynaklara kavuştu.
Şimdilerde, Başkanlık Ofisi, Federal Hükümet ve Dışişleri Bakanlığı için araştırmalar yapıyor, eğitim programları uyguluyor. Özellikle Dışişleri Bakanlığı ile yakın çalışma içinde. Araştırmacılarının çoğu Beyaz Saray eski çalışanı veya Milli Güvenlik Konseyi eski çalışanı.Enstitünün başkanı, Dışişleri’nin eski bakan yardımcılarından Strobe Talbott. Yıllık bütçesi 40 milyon dolar dolayında. Washington ofisinde 300 dolayında çalışanı var. Dış ülkelerde 50’ye yakın araştırmacısı görev yapıyor."
* * *
Bay Birand’a göre Beyaz Saray’ın, Ulusal Güvenlik Konseyi’nin, Dışişleri Bakanlığı’nın CIA ve Pentagon ile hiçbir ilişkisi yok. El insaf yani, çocuk mu kandırıyor?
YAZICILIK VE KİRLİ ÇAMAŞIR YIKAYICILIĞI
Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA), 26 Temmuz 1947 tarihli Ulusal Güvenlik Konseyi yasası ile kuruldu. Brooking Enstitüsü’nün günümüzdeki başkanı Clinton döneminin Dışişleri Bakan Yardımcısı Strobe Talbott. Mr. Talbott, SSCB’nin dağılması sırasında Bağımsız Devletler Topluluğu’nda ABD’nin geniş yetkili büyükelçisi ve Dışişleri Bakanı’nın özel danışmanı idi. Brooking Enstitüsü ne biçim bir STÖ’dür ki hükümetten para alıyor ve ABD devletinin kartal kanatlarıyla uçuyor? Haydi diyelim ki: Belki uluslararası ilişkileri M.A. Birand kadar bilmiyorumdur. Ancak, kirli çamaşır yıkayıcılığı ile gazete yazıcılığını birbirinden ayıracak kadar iyi Türkçe bilirim. Ha bir de şu var: M.A. Birand, Phil Gordon’u övmek için, Türkiye’yi en iyi tanıyan uzman olduğunu yazıyor. Bay Birand haklıdır: Bir ülkeyi en iyi ancak ajanlar ve casuslar bilir.