Eskişehir Anadolu Üniversitesi Senfoni Orkestrası

BARBARLIKLARI, tutsaklıkları, zevksizlikleri, ilkellikleri bir günlüğüne bir yana bırakıp bugün "uygarlık"tan söz edelim:

Eskişehir Anadolu Üniversitesi Senfoni Orkestrası şefi Burak Tüzün’den 21 Ocak 2009 tarihli bir mektup ve bir CD geldi, aldım. Kendisine çok teşekkür ederim. Yanıtım epeyce geç oldu, ama Burak Tüzün’ün bana anlayış göstereceğini umuyorum.

* * *

"Sayın Özdemir İnce,

Ben Anadolu Üniversitesi Senfoni Orkestrası’nın Genel Müzik Direktörü’yüm. Senfoni Orkestramızın, üniversitemizin 50. yılı dolayısıyla bir kültür armağanı olarak projelendirdiği CD’yi size gönderiyorum. Bu kayıt orkestramızın bu formattaki ilk yayını. Orkestramız akademik kimliğine de uygun repertuvarlar seçerek bu gibi etkinliklerine devam edecek. Rektörümüz Prof. Dr. Fevzi Sürmeli’nin desteğiyle bu etkinliklerin, üniversitelerin kültür politikalarında kalıcı şekilde yer alabilmeleri için çalışıyoruz. Tüm üniversite sanat kurumlarının, birimlerinin dayanışma içinde çok güzel hedeflere varabileceğini biliyoruz.

Üniversitemiz 50. yıl kutlamaları dolayısıyla Eskişehir’in ilçelerine ve çevre ilçelerde verdiği konserlerle bizi dinlemeye salonumuza gelemeyen insanların ayağına, ilgi çekecek programlarla gitmek bizim için bir onur oldu. Mersin Üniversitesi Akademik Oda Orkestrası ile beraber her yıl bir arayla gelerek konserler veriyoruz. Ortak çalışabilmenin güzel bir örneğinde üçüncü yıla giriyoruz. Tüm Türk bestecilerinin eserlerini -özellikle az bilinen veya bilinmeyen- seslendirmeye çalışıyoruz.

Sizlerden ricamız, bizleri her zaman olduğu gibi inatla ve inançla desteklemeniz. Saygılarımı sunuyor, güzel günler diliyorum.

Burak Tüzün, Orkestra Şefi, ASO Genel Müzik Yönetmeni"

* * *

Yazının burasına gelince kalktım, Burak Tüzün’ün gönderdiği CD’yi müzik aletine koydum. 1965 doğumlu Semih Korucu’nun "Sarsılmışlar İçin Müzik" (Ölümle sarsılanlar için adagio; Savaşla sarsılanlar için adagio; Ayrılıkla sarsılanlar için adagio; Barış için sarsılanlara adagio; Özgürlük için sarsılanlara adagio). Derinlemesine anlamasam da kulağım iyi müziği tanır. Bu iyi bir müzik. Bir öyküsü var, teması olan bir müzik.

Daha sonra 1924 doğumlu Mersinli hemşerim Nevit Kodallı’nın "Sinfoniettası".

Son olarak 1921 doğumlu "Bilge" İlhan Usmanbaş’ın "Küçük Gece Müziği".

Semih Koru’
nun müziği devam ediyor. Viyolonsel ve viyola seslerinin egemen olduğu tok sesli bir müzik.

* * *

Anadolu Üniversitesi hangi kentimizde? Eskişehir’de! Anadolu Üniversitesi’nin 1982-1994 yılları arasındaki rektörü kimdi? Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen idi! Yılmaz Büyükerşen kim? Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı 1999’dan bu yana yapan yaratıcı "Adam!"

Hayatta hiçbir şey rastlantısal değildir. Doğanın ve hayatın diyalektiğinin sonucu ortaya çıkan bazı şeyler tesadüfi gibi görünebilir ama bu gerçekte bir zorunluluk-gereklilik ilişkisinin sonucudur. Uygar Eskişehir’i kutlarım!

Kayseri’de, Kayseri Erciyes Üniversitesi’nde bir senfoni orkestrası, bir oda orkestrası var mı acaba? Meraktan soruyorum.
Yazarın Tüm Yazıları