Demirel, bir Allende midir?

SALVADOR Allende: Şilili devlet adamı (Valparaiso, 1908 Santiago, 1973). Halk Birliği’nin sosyalist adayı olarak girdiği seçimler sonucunda, cumhurbaşkanı seçildi (Ekim 1970). Bakır sanayiini millileştirdi, toprak reformu başlattı, ABD karşısında bağımsızlığını kanıtlamaya çalıştı.

11 Eylül 1973’te, General Pinochet’nin hükümet darbesi sırasında yaşamını yitirdi. Salvador Allende’nin kısa hayat ve siyaset öyküsünü okuduktan sonra, (Allah esirgesin, Allah uzun ömürler versin) Süleyman Demirel’in hayatını nasıl özetlersiniz?

NEDEN 2 MÜDAHALE

TSK, İç Hizmet Yasası’nın 35. maddesine dayanarak Süleyman Demirel’in Adalet Partisi iktidarlarına neden iki kez müdahalede bulundu?

11 Eylül 1973’te Allende’yi deviren General Pinochet 1974’te cumhurbaşkanı oldu; askeri bir diktatörlük kurdu. 1990’da yapılan serbest seçimlerin sonucunda cumhurbaşkanlığından ayrıldı, ama başkomutanlık görevini 1998’e kadar sürdürdü.

12 Mart 1971’de yaptığı müdahale ile Süleyman Demirel’i iktidardan uzaklaştıran TSK, yönetimi denetimi altına aldı, TBMM’yi dağıtmadı, ara dönem sivil hükümetleri kurdurdu ve Şubat 1974’te, CHP-Milli Selamet Partisi koalisyonuyla yönetimi sivillere devretti.

YANIT MADDE 35’TE

Kuşkusuz en demokratik 1961 Anayasası’nı rafa kaldıran 12 Mart rejiminin demokrasiye yaptığı kötülükler saymakla bitmez. Ama şu soru da sorulabilir: TSK neden 3 yılda kışlasına dönmüştür de Şili ordusu fiilen 17 yıl, dolaylı olarak 25 yıl yönetimde kalmıştır?

Bu sorunun sağlıklı yanıtı ancak 35. madde sayesinde verilebilir. Çünkü Şili’nin 35. maddesi yoktu. Süleyman Demirel’in siyasal tarihi ve talihi 35. madde sayesinde sütten çıkmış ak kaşığa dönüştü ve tekrar başbakan oldu. Ardından 12 Eylül 1980’de tarih bir kez daha tekerrür etti. Süleyman Demirel bir kez daha küllerinden doğduktan sonra gene başbakan ve ardından cumhurbaşkanı oldu. Böyle bir talih ancak 1001 Gece Masalları’nda görülür. 35. madde sanki Demirel için yazılmış. Bu madde sayesinde Ankalar küllerinden yeniden doğma şansına sahip olmaktalar. 35. madde tıpkı fermuar gibi, emniyet supabı gibi!

Anayasa’yı çiğneyen, Cumhuriyet’in temel ilkelerine aykırı politika üreten, dahası Cumhuriyet’in temel ilkelerini dinamitleyen iktidarlar, muhalefetler, siyasal partiler, bu melanetin hepsini TSK İç Hizmet Yasası 35. maddesine güvenerek, onun koruması altında yapmaktadırlar.

Yazdıklarım paradoks mu? Kesinlikle değil. Kartezyen mantığa çok uygun!

TSK İç Hizmet Yasası 35. maddesinin kaldırılmasından yanayım. (İmza: Ö.İnce)

SOYTARILIK BİTSİN

Çünkü, 1950’den bu yana demokrasi ve cumhuriyet ile dalga geçen yönetimleri zek (Mersinlice ‘koma’) yatağından ayağa kaldırıyor. 35. madde kalkarsa ya gerçek demokrasi ya da askeri diktatörlük kurulur. Ve böylece, ‘Kız oğlan kız ama altı aylık gebe!’ demokrasi soytarılığı da son bulur. Asıl önemlisi, her sabah gizlice 35. maddeye şükreden Süleyman Demirel’den demokrasi dersi almak zorunda kalmayız.

35. madde konusunda, bu yazıdan daha iyi bir kötüleme yazısı yazılabileceğini sanmıyorum. Yazacak varsa buyursun! Ama daha önce Süleyman Demirel’in özel demokrasi tarihini biraz eşelesinler!
Yazarın Tüm Yazıları