Ne üç, ne de bir istikrarın adı 1+1

Oya BERBEROĞLU
Haberin Devamı

Bütçe'den sonra açılacak ‘Ekonomik İstikrar Paketi’nin süresi nedir acaba? Her kafadan bir ses çıkıyor... Realite ne olacak? Ekonomik istikrarın formülü 1+1. Yani 1998 ve 1999'u kapsayan iki yıllık yumuşak bir program.

Devlet Bakanı Işın Çelebi, ekonominin sorumluluğunu Devlet Bakanı Güneş Taner'le paylaşıyor biliyorsunuz. Çelebi ile sohbetimizden bazı noktaları sunmak istiyorum sizlere:

Bakan Çelebi, hedef değişken olarak aldıkları enflasyonda kademeli frene basılması planının gerekçesini pratik nedenlere bağlıyor.

1998’e devredecek enflasyon yükü 30 puan. Aylık hızı yüzde 5.5-6'lardan yüzde 3.5'lara çekerek önümüzdeki yıl için öngördükleri yüzde 50'lik hedefi yakalayacaklarını söylüyor.

Dolayısıyla istikrar programının ilk yılında (1998) mali politikalar uygulayarak bütçe açığını azaltmak istiyorlar. Bütçede faiz dışı fazla,

milli gelirin yüzde 4'ü kadar. Bu fazlayı da yüzde 8'e çıkarmak için bütçede harcamaları kısıcı önlemler alacaklar. Yılın ilk yarısıda istikrara dönük tedbirler olacak. Toplumsal uzlaşmayı sağlamak, tartışmak için de her üç ayda bir hedefleri açıklayacaklar. Özel sektörün fiyat ayarlamalarının gelecek enflasyona göre yapmasını da sağlamaya çalışacaklar. Tabii kamu da ona göre davranacak.

Çelebi, ‘‘Biz 1998-99'da yumuşak inişli basit bir program uygulayacağız. Keskin, radikal değil. Uygulanabilir program koyarken maliye politikalarıyla önce güvenilirliği kazandıktan sonra para politikalarıyla da '98'den 99'a dönerken enflasyonda yüzde 50'den yüzde 20'ye tavissiz geçiş olacak. Biz hedef değişken aldığımız enflasyonu hedef olarak alıyoruz. Tek hedef değişkenimiz bu. Biz iktisatçılar, bunun hem teorisini hem pratiğini yapan insanlar olarak gereğini yapacağız’’ diyor.

Patronun ilk doğum günü

İçeri girince bir kaç kez tanık olduğum üzere Osman Benzeş konuklarını ağırlıyordu. Burada sahne alan sevgili Pakize Suda, Benzeş'in doğum gününün kutlandığını söyledi. Yer ECE'nin Aynalı Meyhanesi, günlerden geçen cumaydı...

Tekstilciler olur da kutlama müthiş olmaz mı? Osman Bey başta olmak üzere TGSD Başkanı Turan Sarıgülle, tekstilci Ali Fuat Karaca, güzel ses ve yorumlarıyla Türk Müziği sanatçılarına taş çıkartıyorlardı.

48 yaşına giren Osman Benzeş'in doğum günü partisinde, görebildiğim kadarıyla yakın dostlarından işadamları; Turan Sarıgülle, Okan Oğuz, Hasan Arat, Ömer Küfrevi, Erkan Ayan, Zafer Yıldırım, İsmet Özcan, Mahmut Abra, modacı Cemil İpekçi, Sadık Kızılağaç, Prof. Dr. Hüsamettin Koçan, Dr. Eser Alptekin, sanatçı Rutkay Aziz, Arif Keskiner vardı. Tabii eşler ile Osman Bey'in kızı Reyhan da. Diğer kızı Nilüfer ABD'de eğitimini tamamladı. Babası gibi işe sıfırdan başlayacak anlaşılan, New York'ta bir mağazada tezgahtar olarak çalışmaya başlamış duyduğuma göre.

APS'ın sahibi Osman Benzeş,

hayatında ilk kez doğum gününü kutladığını söyledi. Nedenini sorduğumda, her yeni doğan günü özel saydığını belirtti. O gece Benzeş, güftesi bestesi doğaçlama bir konser vermeyi de ihmal etmedi.

O gece, aralarında kriz olduğu belirtilen tekstilcilerle bankacılar birlikte eğelendiler. Osmanlı Bankası'nın gençleri büyük bir grup olarak oradaydı. Bir değer masada da Esbank'ın Genel Müdür ve Yardımcıları vardı.

Elazığ Baskil'li Osman Benzeş, çok duygusaldır. Dengini alıp İstanbul'a geldiğinde tezgahta ve seyyar nasıl işportacılık yaptığını, doğumundan patronluğuna kadarki gelişimini şiir gibi anlattı arkadaşlarına. Tabii, başından sonuna sözlerini tek bildiği şarkı olduğunu söylediği ‘‘Akşam Oldu Hüzünlendim Ben Yine’’ adlı parçayı da seslendirdi. Sezen Aksu da Benzeş'in müzikteki performansına ‘‘hasta’’ olur. Herhalde beraber bir program yapacaklar...

Arat Almanya'ya kote olacak

Dünya hazır giyimcilerine (IAF-Uluslararası Giyim Sanayicileri Federasyonu) bir yıl süreyle patronluk eden Hasan Arat, Almanya'da şirket kuruyor. Hem de AB fonlarını kullanarak. Arat Almanya...

Geçtiğimiz hafta sonu katıldığım TÜSİBAK (Türkiye Sanayici ve İşadamları Dernekleri Başkanlar Konseyi) Genel Kurulu toplantısında öğrendim bu haberi. Sözünü ettiğim toplantıya AGİT (Aechen Bölgesi Teknoloji Geliştirme Merkezi) Yönetim Kurulu Başkanı Bernd Thomas da gelmişti. Thomas, Türk SİAD'lara, KOBİ'lere işbirliği çağrısı yaparken, AGİT'le Arat Tekstil'in işbirliğini örnek gösterdi. Ve Türk sermayeli Alman şirketi Arat'ın ocak ayında kurulacağını duyurdu.

Arat Tekstil'in patronu Hasan Arat, geçen yıl Avrupa'nın tekstil duvarlarını içten fethedebilmek amacıyla Almanya'da şirket kurmanın yollarını aradı. Bonn'daki Türk Büyükelçiliği'ne başvurdu, Aechen bölgesini tavsiye ettiler. Bu bölgenin kalkınması için çaba

gösteren, bölgesel kalkınma örgütü olarak da nitelendirilen AGİT destek çıktı. Ve burada Türk sermayeli Alman şirketi yani Arat Almanya kurulmak üzere. Türkiye'deki ARAT Tekstil bu şirkete ortak oluyor. Sekiz ay süren görüşmeler, incelemeler sonucunda iki büyük teşvik sağlandı:

Yerel Alman belediyesi, Arat Tekstil'in bütün Avrupa'ya dağıtımını yapacak tesis için yer gösterdi. (Önümüzdeki yıl yaz aylarında şirket faaliyete geçecek. Arat Tekstil'in ürünleri buradan Avrupa'ya dağıtılacak.)

Bu şirketin kuruluşu için, AGİT, Avrupa Birliği fonlarını kullandırdı. AGİT başka Türk şirketlerini de bekliyor.

Dünyaca tanınmış markalar mağazalar için spor giyim ihraç eden Arat Tekstil'in 160 milyar lira olan sermayesi 200 milyar liraya çıkarılmıştı.

İşte Hasan Arat, Almanya'daki şirketinin kuruluşu tamamlandıktan sonra, halka açtığı bu hisseleri Alman Borsası'nda da kote ettirecek...

Yazarın Tüm Yazıları