Türkiye’de evlilik sözleşmesi yok

İki kadın okurumdan iki mail ve iki soru geldi.

Haberin Devamı

Önce ilki...
Sevgili okurum B.A., “Nişanlım evlilik sözleşmesi yapmak istiyor. Hukuki sonuçları nelerdir? Mal paylaşımını da kapsar mı?” diye sormuş.
Diğer okurum T.Z. ise “Beş yıl önce evlendik. Şiddetli geçmisizlik nedeniyle boşanıyoruz. Kocam bana boşanma davası açtı. Kasadaki düğün takılarından kendi anne ve babasının taktığı bilezikleri vermemi istiyor. Hukuken vermek zorunda mıyım?” şeklinde soru yöneltiyor.
* * *
Boşanma davalarının temyiz incelemesini yapan Yargıtay 2. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Uğur Gençcan’a göre Türk hukukunda evlilik sözleşmesi diye bir şey yok. Yapılsa da hukuken bir anlamı yok. “Örneğin ‘evlenmeden sonra kadın eş başını örtecektir ya da başını örtmeyecektir. Evlilik yıldönümünü hatırlamayana para ceza verecektir. Aldatma olursa tazminat istenmeyecektir.’ şeklinde sözleşme yapılamaz. Yapılsa da hiçbir hukuksal sonuç doğurmaz” diyen Gençcan, -Facebook sayfasından- Türkiye’de hep tartışma konusu olan evlilik sözleşmesine ilişkin bakın şu değerlendirmeleri yapıyor:
“Türk hukukunda evlilik sözleşmesi şeklinde bir hukuki düzenleme yoktur. Kanunun emredici hükümlerine, ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına aykırı veya konusu imkansız olan sözleşmeler adına evlilik sözleşmesi denilse dahi kesin olarak hükümsüzdür.
Hukuken geçersiz bu beyanlar, örnekler:

Haberin Devamı

İŞTE O ÖRNEKLER

* Evlendikten sonra 4 yıl boyunca taraflar müşterek çocuk sahibi olmayacaklardır.
* Taraflar en çok iki çocuk sahibi olabilecektir.
* Evlendikten sonra kesinlikle doğum yapılmayacaktır.
* Doğum ve evlilik yıldönümünü hatırlamayan para cezası verecektir
* Taraflar bayramlarda birbirlerinin ailelerini ziyaret etmek zorunda değildir.
* Boşanma halinde taraflar birbirlerine nafaka vermeyecektir.
* Evlilik sırasında aldatma olursa diğer eş tazminat istemeyecektir
* Doğacak çocukların adları erkek/ya da kadın eş tarafından verilecektir.
* Evlenmeden sonra sigara ve içki içilmeyecektir.
* Evlenmeden sonra her ne sebeple olursa olsun yurtdışı gezisi yapılmayacaktır.
* Evlenmeden sonra kadın eş başını örtecektir ya da başını örtmeyecektir.

Haberin Devamı

MAL REJİMİ SÖZLEŞMESİ YAPILABİLİR

Evlenmeden önce veya sonra ancak mal rejimi sözleşmesi yapılabilir. Kaldı ki taraflar, mal rejimi sözleşmesini ancak kanunda yazılı sınırlar içinde yapabilecektir. Evlilik birliğinden doğan yükümlülüklerin yerine getirilmemesi veya evlilik birliğine ilişkin önemli bir konuda uyuşmazlığa düşülmesi hâlinde, eşler ancak ayrı ayrı veya birlikte hakimin müdahalesini isteyebilirler.
Hakim onayına sunulmayan boşanma ve sonuçlarına ilişkin sözleşmeler hiçbir hukuksal sonuç doğurmaz. Doğmayan hiçbir haktan adına evlenme sözleşmesi denilse dahi önceden feragat mümkün değildir. Yukarıdaki kurallara aykırı yapılan sözleşmelere evlilik sözleşmesi adını koysanız dahi böyle bir sözleşme geçersiz olup hiçbir hukuksal sonuç doğurmaz.”
* * *
Okuruma bu açıklamalar çerçevesinde, evlenmeden önce veya sonrasında mal rejimi sözleşmesi yapabileceğini, ancak imzalanacak bir evlilik sözleşmesinin hukuki geçerlililğinin olmadığını söylemek istiyorum.

Haberin Devamı

İADE ETMEK ZORUNDA DEİLSİNİZ

Düğün takısı sorusuna gelince. Yargıtay’ın yerleşik içtihatlarına göre, kural olarak evlilik sırasında kadına takılan ziynet eşyaları ve nakit para kim tarafından takılırsa takılsın, aksine bir anlaşma bulunmadıkça kadına bağışlanmış sayılır ve artık onun “kişisel malı” niteliğini kazanır. (Yargıtay 8 Hukuk Dairesi 26.01.2016 günlü karar). Diğer iki örnek karar da ise bakın şöyle:
* Kural olarak, evlilik sırasında kadına takılan ziynet eşyaları kim tarafından alınmış olursa olsun kadına bağışlanmış sayılır. (Yargıtay 3.Hukuk Dairesi, 02.05.2016 günlü karar)
* Evlilik sırasında kadına takılan ziynet eşyaları kim tarafından takılmış olursa olsun ona bağışlanmış sayılır. (Yargıtay 6. Hukuk Dairesi, 12.10.2009 günlü karar)
Bu açıklama ve kararlar ışığında sizin de eşinizle aranızda aksine bir anlaşma yoksa o’nun anne babasının taktığı takılar da “kişisel malınız” ve iade etmek zorunda değilsiniz...

Yazarın Tüm Yazıları