Tüketiciler dikkat dövme modasının kurbanı olmayın
Paylaş
LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
Ayça, daha 17 yaşında son derece güzel bir kız. Üniversite öğrencisi düşük bulduğu güzelim kaşlarına arkadaş tavsiyesi ile bir güzellik salonunun kapısını çalıp ayaküstü dövme yaptırmış. Ama şimdi o gururlandığı siyah yay gibi kaşlarının rengi yeşil.
Ankara’da da yükselişe geçen kaşa dövme modasına uyarken dikkat. Ben de bu konuyu uzmanlara sordum. "Türk Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği" ikinci başkanı Prof Dr Figen Özgür bakın neler şöyledi: "Kalıcı dövmelerde renk solukluğu, rengin mavi ve yeşile dönmesi gibi sorunlar yaşanabiliyor. Sildirmek ise cerrahi operasyonla mümkün. Ama derine yapılmışsa iz kalabilir. Bu işlem, steril ortamda uygun iğnelerle yapılmazsa, sarılık ve hatta AIDS olma tehlikesi bile doğabilir."
AYÇA daha 17 yaşında güzel bir kız. Üniversite öğrencisi düşük bulduğu güzelim kaşlarına arkadaş tavsiyesi ile bir güzellik salonunun kapısını çalıp ayaküstü dövme yaptırmış. Ama şimdi o gururlandığı siyah yay gibi kaşlarının rengi yeşil. Görmeden inanamazsınız. Nasıl olur diye ben de iki ayrı uzmana sordum.
"Türk Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği" ikinci başkanı Prof. Dr. Figen Özgür bakın neler şöyledi:
"Kalıcı dövmelerde renk solukluğu, rengin mavi ve yeşile dönmesi gibi sorunlar yaşanabiliyor. Sildirmek ise cerrahi operasyonla mümkün. Ama bu sefer de ameliyat izi kalabilir. Bu işlem steril ortamda, uygun iğnelerle yapılmazsa, sarılık ve hatta AIDS olma tehlikesi bile doğabilir.
ÇOK İYİ DÜŞÜNÜN
Prof Özgür, dövmenin çok doğru yere, çok doğru renkle ve çok doğru amaçla yapılmış olması lazım diyor. Kalıcı dövmelerin ömür boyu kalacağına dikkat çeken Prof Özgür, "Yaptırmadan önce çok iyi düşünün, sıkılabileceğinizi, yaşlanabileceğinizi de unutmayın " uyarısı yapmayı da ihmal etmiyor. Prof Özgür’ün bu konudaki değerlendirmeleri şöyle:
YAPTIRIRKEN İYİ DÜŞÜNÜN
Kalıcı dövmeler çok önemli. Çünkü derinin yüzeyel tabakasına değil derin tabakasına yapılırlar. Bu nedenle de kalıcı olurlar. Dövmenin çok doğru yere, çok doğru renkle, çok doğru amaçla yapılmış olması lazım. Kalıcı dövmeye çok dikkat edin. Yaptırırken, tekrar tekrar düşünün. Hatta bir plastik cerraha danışın.
YEŞİLE DÖNEBİLİR
Zaman içinde kalıcı dövmelerin rengi solabilir, boya kalitesi de pek iyi değilse mavi ve yeşil olma gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Dövmenin yeri de yanlış olabilir veya za man içerisinde yanlış kalabilir. Bunu da düşünmek gerekli. Yaşlandıkça sarkmalar olacak, doku esnekliği bozulacak. Onu da yaptırırken dikkate almak lazım.
GÜZELLİK AMAÇLI DÖVMEYE KARŞIYIZ
Sadece güzellik amacıyla yapılmasına biz karşıyız. Biz de bazen plastik cerrahide tıbbi amaçla dövmeyi kullanıyoruz. Örneğin bazen meme başı yapmakta kullanıyoruz. Ameliyat sayısını azaltmak için dövmeyi tercih ediyoruz. Yanıklı hastalarda da bazen bıyık, sakal, kaş amaçlı dövme yapabiliyoruz.
EN ÇOK KOLA VE OMUZA YAPILIYOR
Yurdumuzda uzun yıllar, omuz ve ön koldaki dövmeler çok yaygındı. Örneğin kuruluş amblemi, sevgilisinin adı. Zaman içerisinde, o kuruluştan ya da sevgilisinden ayrılan veya dövmeden artık sıkıldığını düşünen kişiler dövmelerini sildirmek istiyor. Şimdi karına, kaşlara veya vücudun başka yerlerine yapılan dövmeler çok yaygınlaştı. Hatta bazen çok büyük dövmeler yaptırıyorlar.
Dövme dokunun üzerinde iz bırakan bir yöntemdir. Çok derine yapılmışsa, iz kalması mümkündür. Tamamen sildirmek için cerrahi müdahale yani ameliyat yapılması gerekebilir. Kaşa yapılmış dövmelerin de cerrahi müdahale ile çıkarılması her zaman mümkündür ama bu durumda da ameliyat izi kalacaktır.
LAZERLE RENGİ AZALTILABİLİR
Lazer ve benzeri yöntemlerle dövmenin rengi azaltılabilir. Ama lazerle derine yapılmış olan bir dövmenin tümüyle silinmesi pek mümkün olmaz veya başka bir iz bırakabilir. Çıkmaması halinde ise ya renk yenilemesi için yeni bir dövme yapılacak, ya da belki kaş yaması yapılması gerekebilecektir.
İZ KALABİLİR
Gerçek anlamda kalıcı dövme yaptılarsa, yineliyorum çıkartılması çok zor. Lazer benzeri yöntemlerle derinin üst tabakasını soyma dediğimiz işlemi birkaç sefer yaparak, azaltabiliriz izi. Ancak bu işlem de, çok derinlemesine yapılırsa yanık benzeri bir iz bırakabilir.
Doç.Dr. Alev Eken
Doktora yaptırın
Prof Özgür’ün, uyarılarına görüşüne başvurduğum Doç. Dr. Alev Eken de katıldı. Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Deri Hastalıkları Kliniğinde görev yapan Doç Eken, mümkünse dövme gibi uygulamaları da, hekim olan, derinin yapısını bilen kişilerin yapması, gerektiğini söyledi. Doç Eken, "Deri, saç ve göz pigmentine uygun boya maddeleri kullanılması şart. Boya maddeleri doğal içerikli olmalı. Kaşın şekli çizilip, prova da yapılmalı. Bu iğnelerin tek kişilik olması ve stril ortamda uygulama gerekli. Daha sonra bir hafta on gün süreyle yara bakımı yaptırılması şart" dedi. "Kalıcı dövme yaptırırken, çok iyi düşünün. Çünkü bu işin geri dönüşü yok. Silinemez iz kalır" diyen Doç Eken uyarılarını şöyle sürdürdü: "Köşebaşında, bazı kuaför salonlarında, denetimsiz yerlerde, hint kınası gibi boyalarla 100 milyona yapılırsa, dövme yapılan kaşın yeşile, maviye dönmesi gibi sorunlarla, hatta sağlık sorunlarıyla karşılaşılması doğaldır. Sonucu baştan bellidir. Bir doktoru şikayet edebilirsiniz ama denetimsiz, yetkisiz olarak, bu dövmeleri yapan kişileri şikayet edecek merci bile bulamazsınız. İnsanlar arabalarını evdeki buzdolabını bile yetkili servise götürüyor. Neden deriye ait böyle hassas bir hadise ile ilgili hekime gidilmiyor ve danışılmıyor?" Prof Özgür ve Doç Eken’in uyarılarına aman dikkat.Dövme yaptırırken bir değil on kere düşünün. Uzmana danışın ve yaptırdığınız kişi ile yeri de son derece dikkatli ve bilinçli bir şekilde seçin. Dövme modasının kurbanı olmayın...