Tabela derdi

ANKARA’da Kızılay, Çankaya, Bahçelievler başta olmak üzere merkez yerlerdeki apartmanların çoğu artık işyeri görünümünde.

Alt kattaki dükkanların yanısıra, bu merkezi yerlerdeki apartmanlarda karşı komşunuz bir dükkan ya da şirket olabiliyor. Binaya asılan çok sayıdaki reklam tabelası da işyeri sahipleriyle apartman sakinlerini çoğu zaman karşı karşıya getiriyor. Hem sorun hem de görüntü kirliliği yaratıyor.
Alttaki dükkanın dev tabelası yüzünden küçücük ve tek balkonunu artık tam kullanamayan çamaşır bile asamayan okurum şikayetçi olup hukuken ne yapabileceğini sormuş. Apartmanda görüntü kirliliği yaratan tabelalardan şikayetçi olan çok sayıda okurumun maili üzerine Yargıtay’ın tabela kriterlerini yazmaya karar verdim.

Tabela kriterleri

Yargıtay uygulamalarında, yönetim planı veya kat malikleri kurulu kararıyla konulmuş bir yasaklama bulunmaması halinde işyerini tanıtma ve reklam amacıyla bina cephesine binanın dış görünümünü ve estetiğini bozacak şekilde abartılı ebatlarda olmamak, ait olduğu bağımsız bölümün dış cephe sınırlarını da aşmamak kaydıyla tabela ve levha asılabileceği kabul ediliyor. Bu konuda Yargıtay’ın 2009/297 esas sayılı kararı bakın şöyle alındı:

Işıklı tabela yerleştirdi

Davalı işyeri sahibi ön cephedeki pencerelerin boyutlarını büyütüp vitrin haline dönüştürdü. Binanın ortak yerlerine birden fazla ışıklı tabela yerleştirdi. Kendisine ait bağımsız bölümünün kalorifer peteklerini söktü ve girişine de merdiven trabzanlığı yaptı. Apartman komşusu, ortak yerlere müdahalenin önlenmesi ve tabelaların sökülmesi için dava açtı. Mahkeme, davayı reddetti.

Yargıtay: tabela kaldırılmalı

Yargıtay 18. Hukuk Dairesi, temyizde kararı bozdu. Kararda şöyle denildi:
“Yargıtay uygulamalarında reklam panolarının ancak ait olduğu bağımsız bölümün dış sınırlarını aşmamak, makul ölçülerde olmak ve diğer bağımsız bölüm malikleri ve kiracılarına rahatsızlık vermemek koşullarıyla reklam panosu yerleştirilebileceği kabul edilmektedir. Mahkemece bu husus dikkate alınarak davalının işyerindeki reklam tabelalarının bu ölçülere uygun olup olmadığı araştırılıp ortak alana dikey olarak yerleştirilenlerin kaldırılmasına, işyerinin duvarına asılan tabelalar bulunduğu takdirde bunların yukarıda açıklandığı şekilde olup olmadığının tespitinden sonra Yargıtay’ca kabul edilen duruma uygun hale getirilmesi gerektiğinin düşünülmemesib.

Eski haline getirilmeli

Davalının bağımsız bölümünün ön cephesinde bulunan pencelerin ortasındaki kayıtların projeye aykırı şekilde kaldırıldığı, binanın ön cephesindeki ana giriş kapasının sağına ve soluna metal kaplama taktırdığı ve ayrıca bağımsız bölümün giriş merdivenlerine trabzan yaptırdığı bu hususların projeye aykırılık teşkil ettiği bilirkişi raporu içeriğinden anlaşılmasına karşın bu konulardaki projeye aykırılıkların onaylı mimari projeye uygun eski hale getirilmesine de karar verilmesi gerekirken, bu istemlerin reddi yolunda hüküm kurulması doğru görülmemiştir. Bu itibarla kararın bozulmasına oybirliği ile karar verildi.”

Dava açın

Taleplerine rağmen Yargıtay’ın kriterlerine aykırı, rahatsızlık veren ve görüntü kirliliği yaratan bu tabelaları kaldırtamayan apartman sakinlerine tek yol olarak mahkemeye başvurmak kalıyor. En iyisi ise sorunu karşılıklı hoşgörü ve anlayışla “komşululuk hukuku” içinde çözümlemek.

Tüm okurlarımın Kurban Bayramı kutlu olsun.
Yazarın Tüm Yazıları