Paylaş
Karar şu:
Mahkemede, “pişmanlık” göstermeseler bile daha önce “sabıkaları” yoksa iki yılın altındaki cezaları ertelenecek...
Kurul bu kararını 1.52 promil alkollü kaza yapan talimat ifadesi için adliyeye gitmeyip, polis zoruyla mahkemeye çıkarılan, yargılama sırasında da pişmanlık göstermeyen sabıkasız sürücünün davasında aldı. Önce kararın nasıl bir yargılama süreci sonunda alındığına bakalım:
MAHKEME CEZAYI ERTELEMEDİ
İzmir Alaçatı’da, 25 Ağustos 2007’de 1.52 promil alkollü araç kullanıp kaza yapan A.K.’ya Çeşme Sulh Ceza Mahkemesi’nde, “Trafik güvenliğini tehlikeye düşürme” suçundan dava açıldı. İzmir’de oturan sanık A.K.’ya mahkeme İzmir’de talimatla ifade vermesi için tebligat çıkardı. A.K. ifade davetine uymayınca mahkeme bu kez zorla getirme kararı verdi. Polis zoruyla mahkemeye getirilen A.K.’nın ifadesi bu şekilde alınabildi.
Mahkemede, kullanılan 1.53 promil alkolü, kazanın oluş şekli ve yerini, sanığın yargılamanın uzamasına sebep olduğu için hem altı ay ceza verdi hem de bu cezasını ertelemedi. Mahkeme, hapis cezasının infazı tamamlanana kadar sanığın kamu haklarından da yasaklanmasına da hükmetti.
YARGITAY BOZDU
Sanık A.K. kararı Yargıtay’da temyiz etti. Yargıtay 12. Ceza Dairesi 28 Mayıs 2012’de sanığı haklı buldu ve mahkemenin altı aylık mahkumiyet kararını bozdu. Daire, mahkemenin sanığın cezasını ertelememeye ilişkin gerekçeleri ve kamu haklarından yasaklanmasını yerinde görmedi. Kararda, Daire şöyle dedi:
“Geçmişte sabıkası olmayan ve dosyaya yansıyan olumsuz bir tavrı bulunmayan sanık hakkında kanun maddelerinde yeralan ifadeleri tekrarlamak suretiyle TCK’nın 51. maddesinin erteleme hükümlerinin uygulanmamasına karar verilmesi bozmayı gerektirmiştir.”
BAŞSAVCILIK İTİRAZI SONUÇSUZ KALDI
Cezanın onanmasını isteyen Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ise bozma kararına itiraz etti. İtirazda, mahkeme kararındaki gerekçelerin düzeltilerek ertelenmeyen altı aylık mahkumiyetin onanması istendi.
İtirazda, “Sanığın yargılama sürecinde pişman olduğuna yönelik hiçbir kanaat oluşturmadığı gibi aksine herhangi bir şekilde yargılamayı kolaylaştırır bir eylem içinde de bulunmamıştır” değerlendirmesi yapıldı. Bunu üzerine dosya YCGK’na taşındı. Kurul, başsavcılığın itirazını da reddetti.
KARAR NE ANLAMA GELİYOR
Alkollü sürücü ertelenmeyen altı aylık trafik cezasından ve hapse girmekten kurtuldu. Yargıtay böylece, TCK 51’e göre sarhoş sürücülerinin iki yılın altındaki cezalarının, “Geçmişte sabıkaları yoksa” ve “dosyaya yansıyan olumsuz bir tavırları da bulunmuyorsa”, pişmanlık göstermeler bile ertelenmesine karar vermiş oldu. ma şunu da unutmamak gerekiyor. Her dosya olaya özgüdür. Benzer dosyalar için bu karar “örnek” niteliği taşısa da siz en basit bir suçtan bile hakkınızda dava açılmışsa mahkemeye gitmekten kaçmayın. Yargılamanın süratli ve hızlı sonuçlanması için yargıya yardımcı olmak herşeyden önce vatandaşlık görevimiz...
Kazasız günler ve iyi haftalar.
Paylaş