Otopark derdi

Güzellik salonu işleten okurumun maili artık hemen her yerde artan araç sayısına paralel yaşanan otopark derdinin özeti gibi. Bu sorunu sadece merkezi yerlerdeki apartmanlarda işyeri sahibi olanlar değil, o apartmanda oturan ve birden fazla arabası olan kat malikleri de yaşıyorlar. Önce okurumun sorusu:

Haberin Devamı

“İşyerimizin bulunduğu bina 50 yıl evvel kooperatif şeklinde yapılmış bir apartman. Aidatlarımızın dışında, aylık 100 lira otopark ücreti ödüyoruz. Yöneticimiz bir avukat. Kiralayanın bir binayı tüm haklarıyla kiraladığını ayrıca park ücreti ödemenin yasal olmadığını söylediğimde; mal sahiplerinin yıllık apartman toplantılarında böyle karar aldıklarını ve bunun noter onaylı olduğunu, bunun da değiştirilemeyeceğini söylüyor. Bu arada burası şehrin merkezi olduğu için mal sahipleri, kızları, oğulları otoparkı ücretsiz kullanıyorlar. Bizim müşterilerimiz ya da ikinci araçlarımız da kesinlikle burayı kullanamıyor. Bu konu ile ilgili Çankaya Belediyesi’ni aradım fakat hiç kimse bilgi sahibi değil. Bu konuda bize yardımcı olursanız çok sevinirim.”

KANUNDA GARAJ NASIL DÜZENLENMİŞ

Bu sorunun yanıtı için önce Kat Mülkiyeti Kanunu’nun (KMK) garaj, otopark gibi ortak alanların kullanım hakkını düzenleyen 16 ve 18. maddelerine göz atmakta yarar var. O iki madde şöyle:
MADDE 16 - Kat malikleri anagayrimenkulün bütün ortak yerlerine, arsa payları oranında, ortak mülkiyet hükümlerine göre malik olurlar. Kat malikleri ortak yerlerde kullanma hakkına sahiptirler; bu hakkın genel kömürlük, garaj, teras, çamaşırhane ve çamaşır kurutma alanları gibi yerlerdeki ölçüsü, aksine sözleşme olmadıkça, her kat malikine ait arsa payı ile oranlıdır.
MADDE 18 - Kat malikleri, gerek bağımsız bölümlerini, gerek eklentileri ve ortak yerleri kullanırken doğruluk kaidelerine uymak, özellikle birbirini rahatsız etmemek, birbirinin haklarını çiğnememek ve yönetim plânı hükümlerine uymakla, karşılıklı olarak yükümlüdürler.
Bu kanunda kat maliklerinin borçlarına dair olan hükümler, bağımsız bölümlerdeki kiracılara ve oturma (Süknâ) hakkı sahiplerine veya bu bölümlerden herhangi bir suretle devamlı olarak faydalananlara da uygulanır; bu borçları yerine getirmeyenler kat malikleriyle birlikte, müteselsil olarak sorumlu olur.

APARTMANIN ANAYASASI: YÖNETİM PLANI

Görüldüğü üzere apartmanlar için “Yönetim planları” “anayasa”, “Kat Malikleri Kurulu”nun aldığı kararlar ise “kanun” niteliğinde basit bir tanımla. KMK’nun 28. maddesine göre ise bakın yönetim planı ne anlama geliyor?
“Yönetim planı yönetim tarzını, kullanma maksat ve şeklini yönetici ve denetçilerin alacakları ücreti ve yönetime ait diğer hususları düzenler. Yönetim planı, bütün kat maliklerini bağlıyan bir sözleşme hükmündedir. Yönetim planında hüküm bulunmayan hallerde, anagayrimenkulün yönetiminden doğacak anlaşmazlıklar bu kanuna ve genel hükümlere göre karara bağlanır. Yönetim planının değiştirilmesi için bütün kat maliklerinin beşte dördünün oyu şarttır. Kat maliklerinin 33. maddeye göre mahkemeye başvurma hakları saklıdır.”

Haberin Devamı

DAVA AÇABİLİRSİNİZ

Haberin Devamı

Bu hükümler ışığında, sizin de apartman yönetim planı ve yöneticinizin sözünü ettiği 100 liralık otopark ücreti alınmasına ilişkin kat malikleri kurulu kararlarını alıp incelemeniz gerekiyor.
Önce, yönetim planında, “işyerlerinin bu şekilde bir otopark ücreti ödeyecekleri, evsahiplerinin ödemeyecekleri, işyerlerine ancak bir araçlık yer ayırılacağı, kat maliklerinin diledikleri gibi otoparkı kullanabilecekleri ya da her kat malikinin arsa payı oranında otopark hakkı olduğu” gibi özel düzenlemeler yer alıyor mu?(Bakın.)
Kiracı olduğunuz için ayrıca kira kontratınızla otoparka ve ücretine ilişkin bir hüküm var mı? Otopark ücreti konusunda kiralama aşamasında, size evsahibiniz tarafından açıklama yapıldı mı? Siz, “Ben otopark ücretini öderim” diyerek o aşamada kabul ettiniz mi? (Yeniden değerlendirin.)
Yöneticinizin söylediğinin aksine Kat Malikleri Kurulu kararları da yönetim planları da değiştirilmez ya da iptal edilemez değildir.
Evsahibiniz kanalıyla ya da KMK’daki şartlara uygun olarak imza toplanmasını sağlayarak Kat Malikleri Kurulu’nun, yeni bir toplantı yapıp, gerekiyorsa yönetim planını bile değiştirerek hakkaniyete uygun şekilde yeniden karar alınmasını sağlayabilirsiniz.
Eğer gerekli imzalar toplanıp yeni bir toplantıyla konuyu çözümleyemezseniz, bir avukata da danışarak, Kat Malikleri Kurulu’nun belirlediği otopark ücretikararına karşı hakimin müdahalesini isteme yani dava açma yoluna da başvurabilirsiniz.
Tüm bu hukuki yolları denemeden daha önce ise evsahibinizin yöneticiye hakkaniyete aykırı bu otopark kullanım durumunu ileterek, komşuluk hukuku içinde sorunuu çözmeyi denemenizi öneririm.

Yazarın Tüm Yazıları