Emekli ikramiyesi ile kütüphane

Araştırmalara göre beş saat televizyon izlenen ülkemizde, kişi başına yılda düşen kitap sayısı 6.8.

Haberin Devamı

On yılda bir kitap okuyoruz

Demokrat Eğitimciler Sendikası’nın düşünce kuruluşu olan DESAM’ın raporuna göre, Türkler 10 yılda ancak bir kitap okuyor. Buna karşılık bir Japon 25, bir İsviçreli 10, bir Fransız ise 7 kitap okuyor.

İkramiyesini kütüphaneye harcadı

Köy öğretmenleri ile haberleşme ve yardımlaşma Derneği Ankara şubesi başkanı emekli öğretmen İnci Tuğ’dan, okumayan Türkiye’nin değişmesi için örnek bir adım geldi. Tuğ, bütün emekli ikramiyesini verip bir okul kütüphanesi açtı.

Aeaştırmalara göre beş saat televizyon izlenen ülkemizde, kişi başına yılda düşen kitap sayısı 6.8. Demokrat Eğitimciler Sendikası’nın düşünce kuruluşu olan DESAM’ın raporuna göre, Türkler 10 yılda ancak bir kitap okuyor. Buna karşılık bir Japon 25, bir İsviçreli 10, bir Fransız ise 7 kitap okuyor.

Haberin Devamı

Çocuğunuzu kitapla tanıştırın

Okumayan Türkiye gerçeği çözüm bekleyen sorun olarak karşımızda duruyor. “Ağaç yaşken eğilir” atasözünden hareketle bu işe önce okullardan başlanması gerektiği de çok açık. Kitap okuma alışkanlığı, evde kitaptan önce akıllı telefon, bilgisayar ve televizyonla tanışan onlarla büyüyen çocuklara okula başladıkları anda kazandırılmalı. Sonradan bu alışkanlığın edinilenemediği zaten ortada.

İkramiyesini kütüphaneye harcadı

Köy öğretmenleri ile haberleşme ve yardımlaşma Derneği Ankara şubesi başkanı emekli öğretmen İnci Tuğ’dan okuyan Türkiye için örnek bir adım geldi. Tuğ, emekli ikramiyesinin tamamını kullanarak, bir okul kütüphanesi açtı. Balgat Yüzüncü yıl Türk İş Blokları İlköğretim Okulu’ndaki kütüphane okullar tatile girmeden hemen önce hizmete girdi. Tuğ, yıllarca hayal ettiği ve kendi ismini taşıyan kütüphane açılışında bakın çocuklara neler söyledi:

Okuma alışkanlığı okulda gelişir

“Sevgili öğrenciler, sizler vatan sevgisiyle dolu, iyi bir insan ve hür düşüncenin timsahli olacaksınız. Bu yolları ancak okuyarak, öğrenerek, anlayarak geliştireceksiniz. Bunun tek yolu bu eğitim yuvalarında okuma alışkanlığını geliştirmektir. Bizim bütün gayretimiz de budur. Bu kitaplığı umarım beğenecek ve seveceksiniz. Vakit buldukça kitaplığa koşun, kitapları okudukça, beni ve hepimizi de mutlu edeceksiniz.”
Türkiye’nin her yerindeki okullara yardım eden Dernek ise okula bir Atatürk Büstü yaptırıp okula armağan etti.

Haberin Devamı

Yeni kitap okuma stratejisi

Yılda 7 kitaptan az okuyan ülkemizde kitap okuma alışkanlığını geliştirmenin yolu da klasik eski kitap okuma alışkanlığının terk edilmesinden geçiyor. Okumayı sevmediğimiz için ilk adım olarak belki önce “sesli kitaplarla” kitap sevdirilmeli. Çocuklara ve gençlere dönük farklı eğlenceli ve teşvik edici bir stratejiyle kitap okuma alışkanlığı kazandırmalı. Saatlerce süren otobüs yolculuklarında, çay kahve ikramı yanında isteyene ödünç kitap verilmeli. Oteller, herşey dahil sistemlerine kitabı da eklemeli. Gelin bu stratejiyi hep birlikte geliştirelim...

Okumuyoruz, işte rakamlar

* Birleşmiş Milletler İnsani Gelişim Raporu’nda, kitap okuma oranında Türkiye, Malezya, Libya ve Ermenistan gibi ülkelerin bulunduğu 173 ülke arasında 86. sırada.
* Japonya’da yılda 4 milyar 200 milyon kitap basılıyor. 72 milyonluk Türkiye’de 23 milyon.
* Nüfusu sadece 7 milyon olan Azerbaycan’da kitaplar ortalama 100.000 tirajla basılırken, Türkiye’de bu rakam 2000 -3000 civarında basılıyor.
* Kitaba yılda bir ABD’li ortalama 100 dolar harcarken, Türkiye’de bu rakam on doların altında.

Yazarın Tüm Yazıları