ANKARA’da artık apartman çatıları binalar doldu caddelere adım başı baz istasyonu yerleştiriliyor. İlk bakışta elektrik direği sanıyorsunuz. Ama dikkatlice bakınca baz istasyonu oldukları anlaşılıyor.
Dikmen’e, Eskişehir Yolu’na yerleştirilenleri ben de fark ettim. Bana ulaşan maillerden son olarak Batıkent’e caddelere baz istasyonu yerleştirildiği anlaşılıyor.
Batıkent’teki 1904 numaralı caddeye sabah 03.00’te yerleştirilen baz istasyonu mahkeme yolunda. Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı operatör doktor Derviş Özer geceyarısı operasyonu ile evinin karşısına dikilen baz istasyonun kaldırılması için dava açıyor. Mahalle sakinleri ise baz istasyonunun kaldırılması için imza topluyor.
Elektrik direği diye koydular
Özer, Yargıtay kararları ışığında, yerleşim yerlerine baz istasyonu dikilmesinin yasak olduğuna dikkat çekerek, bilgileri ve izinleri dışında evlerinin tam karşısına kurulan baz istasyonuna tepkili. Bakın Özer olayı şöyle anlattı:
"Ben Batıkent’te 1904. Caddede oturuyorum. Geçen hafta bir ekiple geldiler kaldırımı kazdılar ve elektrik güçlendirmesi yaptıklarını söylediler. Üç tane işçi var. Ben onlara, ’Bu elektrik direğine benzemiyor. Bu iş için parayı size kim verdi’ diye sordum. Bir GSM şirketi olduğunu öğrendim. Ben de baz istasyonu kurduklarını öyle anladım. Cuma gecesi ise saat 03.00’te özel bir araba geldi. Elektirik çekti. Onlar da ’Elektrik güçlendirmesi’ yaptıklarını ve TEDAŞ’tan olduklarını söylediler. Ben ısrar edince baz istasyonu kurulduğunu onlar da kabul ettiler.
Evime on metre mesafede
Baz istasyonu evime on metre mesafede. Valiliğe internetten şikayet dilekçesi verdik. Yenimahalle Belediyesi’ne başvurduk. İlgilenmediler. Dikmen’de tam polis evinin önünde üç tane baz istasyonu var. Yukarıya çıktıkça 100 metre arayla baz istasyonları kurulmuş. Baz istasyonlarının cep telefonu kadar bile zararı olmadığı iddia ediliyor. Ama, hiçbir zararı olmasa da psiklojik etkisi yeterli. O beklenti, bile insanın sinirlerini bozmaya yeter. ’Evi satalım’ diye düşünüyoruz. Sağlık Bakanlığı bunları yasaklamış ama Ulaştırma Bakanlığı’nın onayı ile valilik izniyle baz istasyonu kurulabiliyormuş. Bu baz istasyonları başına yıllık 7 bin dolar kira ödeniyormuş. "
Yargıtay: Yerleşim yerinden uzağa taşınmalı
Yargıtay 4. Hukuk Dairesi ise son verdiği kararla kentlerde apartmanlara kurulan baz istasyonları ile ilgili tartışmayı noktalamıştı. Yargıtay, yönetmeliğe uygun olarak kurulup işletilseler bile bu baz istasyonlarının "Uzun zaman diliminde insan sağlığında zarara neden olacağına" hükmetmişti. Yargıtay, baz istasyonunun yerleşim yerlerinden uzak, uygun bir yere taşınmasına karar vermişti. Yargıtay’ın bu kararı ışığında apartmanında ya da oturduğu evin yakınında baz istasyonu bulunan kişiler Derviş Özer gibi kaldırılması için dava açabilecek. Yargıtay’ın, baz istasyonu kararı da şöyle:
Baz istasyonunun yaydığı radyasyon referans değerlerinin altında olsa bile meskun alanlarda yarattığı etkiden dolayı, bu alanlarda uzun süreli radyasyona maruz kalacak insanların sağlığı olumsuz yönde etkilenir. Dava konusu baz istasyonu uzun zaman diliminde zarar doğurabilir.
Endişe, tedirginlik ve ümitsizlik yaratır
Çevredekiler için gelecek ve uzun zaman diliminde büyük endişe, psikolojik yapısında tedirginlik ve ümitsizlik yaratarak, kişilerin çalışmasını ve sağlık değerlerini olumsuz etkileyecek ve zararlı sonuç doğuracaktır. Bir istasyon, yönetmeliğe uygun çalıştırılsa dahi zarar veriyorsa, yönetmeliğe uygun olduğundan söz edilerek zarar verenin sorumluluktan kurtulması mümkün değildir.
Yargıç genel hukuk kurallarına göre karar vermeli
Yargıç yönetmeliğe değil, yasaya, genel hukuk kurallarına ve bu bağlamda sorumluluk hukukunun ilkelerine göre karar vermek zorundadır. Baz istasyonunun yerleşim yerlerinden daha uzak ve uygun bir yere taşınması gereklidir.