ANKARA’da üç çocuğunun nüfus kaydını boşandığı ve sürekli alkol kullanan eşinden üzerine almak isteyen kadının açtığı dava bin 860 liralık harcı ödeyemeyince reddedildi.
Avukat Alihan Uncu, mağdur durumdaki müvekkilinin reddedilen davasını Yargıtay harcını cepten ödeyip temyiz edecek. Geçen haftaki yazımda N.Ö’nün durumunu yazmıştım. Kısaca anımsatmak istiyorum:N.Ö kocasından ayrılmak için açtığı davada adli yardım talep etti. Adli yardımdan faydalanarak, boşandı. Ancak, üç çocuğunun velayetini eşinden almak için açtığı nüfus kaydı davası bin 860 liralık harç engeline takıldı. Ankara 6. Aile Mahkemesi davaya bakabilmek için N.Ö’nün harç masrafının peşin ödenmesini istedi. Asgari ücretle çalıştığı için de adli yardımdan yararlanamayacağına karar verdi. N.Ö.’nün avukatı Uncu, mahkemeye verdiği dilekçede, Ankara 3. Aile Mahkemesi’nin adli yardım kararını verirken 6. Aile Mahkemesi’nin vermemesini çelişki olarak değerlendirdi. Mahkeme, itiraz dilekçesine yanıt vermedi.
Baro: Yüksek ödeneğimiz yok
Avukat Uncu, mağdur müvekkilinin adil yardımdan yararlanabilmesi için Ankara Barosu’ndan da şifai olarak yardım istedi. Ancak, baro da böyle bir ödenek bulunmadığı için yüksek miktardaki harcı karşılamayadı. N.Ö’ye verilen ik haftalık kesin süre de doldu. Mahkeme harç peşin yatırılmadığı için 1 Ekim 2011’de yürürlüğe giren Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun (HMK) 120 maddesine göre N.Ö’nün davasını reddetti. Bakın mahkemelerin “harç peşin yatırılmadı” diye davaları reddetmesinin dayanağı o madde aynen şöyle: “Davacı, yargılama harçlarıyla her yıl Adalet Bakanlığı’nca çıkarılacak gider avansı tarifesinde belirlenecek olan tutarı, dava açarken mahkeme veznesine yatırmak zorundadır. Avansın yeterli olmadığının dava sırasında anlaşılması halinde, mahkemece, bu eksikliğin tamamlanması için davacıya iki haftalık kesin süre verilir.”
Temyize gidiyoruz
Avukat Uncu ile konuştum. Sadece N.Ö değil devletin peşin harç uygulaması yüzünden mağdur olan onlarca vatandaşın durumunu bakın nasıl anlattı: “Benim müvekkilim asgari ücretle çalışıyor ve üç çocuğuna bakıyor. Çalıştığı için adli yardımdan faydalandırılmadı. 1860 lira gibi bir harcı da temyiz harcını da yatırabilmesi mümkün değil. Bu nedenle bu kararı Yargıtay’da harcını ben ödeyerek, temyiz edeceğim. Yargıtay harcı da yaklaşık 150-200 lira civarında. Devlet bir sene sonra yapılacak işlemlerin harcını peşin olarak alıyor. Bu adil yargılama ilkesine aykırı. Benim müvekkilimle aynı durumda olan onlarca kişi var. Peşin harçla ilgili düzenlemeye bir çözüm bulunması gerekiyor. Bu kararlar, yeni HMK çerçevesinde veriliyor. 1 Ekim 2011 itibarıyla yürürlüğe giren bu yasaya göre artık hukuk ve aile mahkemelerindeki tüm masraflar peşin yatırılacak. Nakit ödenecek meblağ içerisinde tanık, bilirkişi ve keşif ücretleri de var. Artık parası olmayana dava yolu kapanıyor. Bu nedenle Yargıtay’ın temyizde vereceği bu karar büyük önem taşıyor.” Avukat Uncu durumu böyle değerlendirdi. Son sözü ise temyizde Yargıtay söyleyecek.