ATO’dan, AİHM’e vakıf misillemesi

Ankara’da bugünlerde azınlık vakıflarının mallarının iadesi tartışması var. Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün ise AİHM’de ilginç bir karşı kampanyanın hazırlığı içinde.

Aygün, AİHM’in, Türkiye’yi köşeye sıkıştıran "Fener Rum Erkek Lisesi Vakfı’na ait gayrimenkulleri iade edin" kararının Avrupa’daki Osmanlı vakıf mallarının iadesi için de "örnek" niteliği taşıdığını ve bunu değerlendireceklerini söylüyor.

ANKARA’da, bugünlerde azınlık vakıflarının mallarının iadesi tartışması var. Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün ise AİHM’de ilginç bir karşı kampanyanın hazırlığı içinde.

Aygün, AİHM’in, Türkiye’yi köşeye sıkıştıran "Fener Rum Erkek Lisesi Vakfı’na ait gayrimenkulleri iade edin" kararının Avrupa’daki Osmanlı vakıf mallarının iadesi için de "örnek" niteliği taşıdığını ve bunu değerlendireceklerini söylüyor. Bakın Aygün’ün bu konudaki görüşü nasıl?

"Veto edilen azınlık vakıflarının mallarının iadesi yasası aynen çıkarılırsa, biz de Avrupa’daki Osmanlı vakıf gayrimenkullerinin iadesi için AİHM’e dava kampanyası başlatırız.

Osmanlı’nın sistemi vakıf sistemiydi. 22 milyon kilometrelik toprağı 780 bin kilometreye düştü. AİHM’de biz karlı çıkarız. Türkiye adına Osmanlı vakıf mallarına sahip çıkarız"

ATO’NUN RAPORU ATO’nun vetolu vakıf mallarının iadesi ile ilgili ilginç raporu ise özetle bakın şöyle:

LOZAN DELİNİYOR Veto edilen tasarı ile azınlık vakıflarının bağış toplamaları ve mülk alıp satmalarının önündeki tüm engellerin kaldırılıyor. Mal edinme hakkını, "dinsel, hayrı, sosyal ve eğitsel ihtiyaçlar" ile sınırlayan Lozan Anlaşması deliniyor. AB’nin baskısıyla 161 azınlık vakfının malları iade ediliyor.

AYASOFYA VE FATİH DE ELDEN GİDEBİLİR Azınlık vakıflarının üzerinde hak talep ettikleri binlerce mülk arasında Ayasofya ve Fatih Camii de bulunuyor. Bu kapsamda ikisi de elimizden çıkabilir.

SAYI 19’DAN 161’E ÇIKTI 1920’lerde 8 milyon gayrımüslim ve 19 vakıf bulunuyordu. Bugün ise 150 bin gayrımüslim ve 161 azınlık vakfı var. Bunların 78’i Rum vakfı. Türkiye’de bin 800 civarında Rum yaşıyor. Her 23 Rum’a bir vakıf düşüyor.

SAHİPSİZ BİNLERCE BİNA VAR Türkiye’nin tapu kadastrosu tamamlanmadığı için ortada kime ait olduğu bilinmeyen pek çok gayrimenkul var. İstanbul’da mülkiyeti tartışmalı binlerce bina mevcut. Azınlıklar şimdiden bunları sahiplenmeye başladı.

AB NİYE BATI TRAKYA’DA MÜDAHİL OLMUYOR AB, Batı Trakya’daki Türk azınlığın hakları konusunda neden bu kadar duyarlı değil? Oradaki Türkler ikinci sınıf insan muamelesi görüyor. Türk adını kullanmaları engelleniyor. Kamulaştırma yoluyla arazileri ellerinden alınıyor. Müftülerini seçemiyorlar. AB Batı Trakya’daki insan haklarına aykırı bu duruma neden müdahil olmuyor?

TÜRKİYE’NİN TEMELLERİNE DİNAMİT Azınlık vakıfları çok büyük bir ekonomik ve siyasi güç haline getiriliyor. Bu yasa tasarısı dinamit lokumu gibi. Atatürk, devlet için tehdit oluşturacak ölçüde güçlenmelerini önlemek amacıyla 1936’da azınlık vakıflarının mülk edinmelerini yasaklamıştır.

Giymediğiniz montunuz, başkasını ısıtabilir

EN son üç yıl önce giydiğiniz beyaz montunuz, yılda bir kez bile giymediğiniz kırmızı kabanınız, artık sizi şişman gösterdiğini düşündüğünüz için çekmecenin dibinde bekleyip duran kazaklarınız, pantolonlarınız, etekleriniz var. Hepsi de aslında yepyeni. Ama hiç giymiyorsunuz değil mi? Peki giymediğiniz giysilerinizi ihtiyacı olanlara vermeye ne dersiniz?

Ben yeni yılla birleşen bayram tatilimin birkaç saatini bu işe ayırdım. Sonra da Sırça Yaşamlar Derneği’ne telefon ettim. Gelip aldılar. Artık bazılarını giymediğim bazılarını da giyemediğim ama daha yeni olan kazak, etek, pantolon ve botlarım gerçekten ihtiyacı olanları ısıtacak.

Sırça Yaşamlar Derneği gibi Ankara’daki birçok kuruluşta kullanılmış ama giyilebilir nitelikteki bu tip giysileri evden alıyorlar ve ihtiyacı olanlara ulaştırıyorlar. Derneğin adresi 676. Sok. No: 21/B Ostim/Ankara. Telefon numarası ise 395 25 00. E-posta adresi de ilet@siryad.org.tr.

AÜ ÖĞRENCİ GİYSİ BANKASI Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Cebeci Hastanesi Yerleşkesinde ise "Öğrenci Giysi Bankası" var. Burada da bağışlanan giysiler öğrencilere ücretsiz olarak sunuluyor. 215 02 25 nolu telefonu aradığınızda, giysileriniz evinizden veya işyerinizden alınabiliyor. Bağışlamak istediğiniz giysilerinizi siz de Mareşal Fevzi Çakmak Caddesi 31/1 adresindeki Ankara Üniversiteliler Derneği’ne bırakabilirsiniz. Ankara Üniversitesi Mezunlar Derneği İkinci Başkanı Prof Dr. Yetkin Güngör, bu faaliyetlerinin devam ettiğini belirterek, bakın ne dedi:

"Çocuklarımız bize başvurup ihtiyaçları olan giysileri öğrenci kimliklerini gösterip alabiliyorlar. Yüzlerindeki mutluluğa görmeniz gerekir."

LÖSEV’E DE VEREBİLİRSİNİZ Ankara Lösemili Çocuklar Vakfı (LÖSEV) de lösemili çocuklara ve ailelerine yeni ya da kullanılmış giysileri, oyuncakları ve diğer ihtiyaçları her ay gönderdiği yardım kolileriyle ulaştırmaya çalışıyor. Artık kullanmadığınız iyi durumdaki giysi eşya, çocuklarınızın oyuncaklarını LÖSEV evden alıyor. LÖSEV’e de 4470660 numaralı telefondan ya da www.losev.org.tr losev@losev.org.tr adreslerinden ulaşmak mümkün. Haberiniz olsun...
Yazarın Tüm Yazıları