12 bin 794 askeri öğrenci ne yapsın?

15 Temmuz darbe girişimi sonrası 669 sayılı OHAL KHK’sının 104. maddesiyle, askeri okullar kapatıldı.

Haberin Devamı

Aynı KHK’nın 105. maddesiyle de bu öğrencilerin sivil okullara naklen kaydedilmesi öngörüldü

Milli Eğitim Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu verilerine göre işte bilanço:

Bu askeri öğrencilerden lise ve dengi okul düzeyinde 3 bin 23 adaydan 3.002’si, üniversite düzeyinde 6 bin 620 adaydan 5 bin 971’i naklen sivil dengi okullara kaydedildi.

3 BİN 821’İNE DİPLOMA

Harp okullarında eğitim devresini bitirmiş olmalarına rağmen subay ve astsubay olarak nasbedilmeyen 3 bin 821 öğrenciye ise sivil üniversitelerden diploma alma imkânı tanındı.

Kapanan askeri lise ve harp okullarından bu KHK kapsamına giren toplam 12 bin 794 öğrenci var.

ÖN BAŞVURU YAPAMADILAR

Kapanan askeri okullar nedeniyle ilişikleri kesilen bu öğrenciler, 17 Temmuz’da Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu’nun çalışmaya başlamasıyla komisyona başvurmak istediler. Ancak, “Girmiş olduğunuz kimlik bilgileri OHAL kapsamında başvuru yapmaya uygun değildir” uyarısı ile karşılaştılar. OHAL Komisyonu’na ön başvuru yapamadılar.

Haberin Devamı

OHAL: BİZİM GÖREVİMİZE GİRMİYOR

OHAL Komisyonu, bu öğrencilerin durumunu inceledi. 669 sayılı KHK kapsamındaki bu askeri öğrenciler, naklen sivil okullara gönderildiği ve öğrencilikle ilişiklerinin kesilmediği için haklarındaki işlemlerin OHAL Komisyonu’nun görevi kapsamına girmediği sonucuna varıldı.

Komisyonun çalışmasına ilişkin usul ve esasları belirleyen yönetmelikte de “Olağanüstü Hal kapsamında yürürlüğe konulan KHK’lerde yer alan ilave tedbirler ile kanun yollarının açık olduğu işlemler hakkında ayrıca başvuru yapılamaz” hükmü de bulunuyor.

Komisyon’a da başvuramayan bu öğrencilere hangi kanun yollarının açık olduğunu ve nasıl hak arayacaklarını Ankara Barosu Başkanı Hakan Canduran’a sordum. Bakın nasıl yol gösterdi:

‘KOMİSYON KARARINA KARŞI DAVA AÇIN’

“OHAL Komisyonu’nun ret anlamına gelen bu işlemi bir idari işlemdir. İdari işlemlere karşı idari dava açma yolu vardır. OHAL Komisyonu işlemine karşı iptali için Ankara İdare Mahkemesi’ne başvurabilirler. İdare mahkemesinin de bu başvuruları reddetmesi halinde, Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yolu vardır.

Haberin Devamı

OHAL KALKTIĞI GÜN KALKAR

Bu konunun diğer önemli bir yanı da şudur. OHAL işlemlerinin yasalaştırılması yani yasa haline getirilmesi gereklidir. Hükümet bu işlemleri yasallaştırmazsa, OHAL kalktığı gün OHAL işlemleri de ortadan kalkar. OHAL kalktığında, örneğin yasalaştırılmamışsa askeri okul ve akademilerin kapanma işlemleri de ortadan kalkar. Bu, anayasanın temel bir kuralıdır. ”

OHAL Komisyonu kararına karşı dava açılırsa bakalım Ankara İdare Mahkemesi ne diyecek...

20 BİN YENİ BAŞVURU

Son bir not: Başbakanlık kayıtlarına göre kamu kurum ve kuruluşlarına yaklaşık 300 bin, yargıya 100 bin civarında başvuru yapıldı. İlk bir haftada OHAL Komisyonu’na doğrudan 20 bine yakın başvuru yapıldı. Valililikler kanalıyla yapılan bu başvurular da sisteme girilince komisyonun sistemine düşüyor.

Haberin Devamı

Komisyon ise tasnif işlemlerini yürütürken, mükerrer ya da hatalı başvurular eleniyor.

 

SINAV BİRİNCİSİ NE YAPSIN?

 

BU mail’i yazan kadın bir kamu görevlisi.

 

Adını vermiyorum. Çünkü hak aramaya çekiniyor.

 

İtiraz ederse onu zor duruma düşürürler mi? diye kaygılanıyor.

 

Haksız da sayılmaz. Görevde yükselme sınavında birinci olup sözlüye gelince elenmiş. Önce onun mail’i sonra benim yanıtım:

 

“Bir kamu kuruluşunda çalışıyorum. Yakın zamanda görevde yükselme sınavına girdim. Birinci oldum. Sözlüde soruların tamamını yanıtlamama rağmen elendim. Emeklerim boşa gitti. Sözlü sınav benim gibi yüksek puan alanları elemek için kullanıldı. Henüz çok yeni olduğu için şaşkınlıktan kurtulup bir girişimde bulunamadım. Öbür taraftan herkesten, itiraz edersem idarenin bana karşı sertleşeceği bilgisini alıyorum. Yasal haklarımı kullanmak istiyorum. Lütfen bana bir yol gösterin. Bu konuda verilmiş kararlar var mıdır? Beni zor duruma düşürürler mi? Yalnız bir kadınım ve Allah’tan başka kimsem yok. Lütfen yol gösterin.”

 

Haberin Devamı

DAVACI OLUN

 

Sınav birincisi olan kişinin iddia ettiğiniz gibi tüm soruları yanıtlamasına rağmen sözlüde elenmesi adalete de hukuka da aykırıdır.

Okuruma önerim, çalıştığı kuruma önce itiraz edip itirazının reddedilmesi halinde idare mahkemesinde dava yoluna başvurmasıdır.

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun, Milli Eğitim Bakanlığı aleyhine açılan bir davada kameralı kayıt olmadığı için, sözlü sınavda başarısız sayılma işlemini iptal eden bir içtihatı da vardı. (2009/1001) Bu yönde mahkemelerce çok sayıda sözlü sınav iptali kararı da verildi. Ancak, yasadan sözlü sınavda kamera kaydı yapılması düzenlemesi kaldırıldı.

Keşke, kamudaki her türlü sözlü sınavda denetimi sağlamak adına kamera kaydı şartı konulsa...

Yazarın Tüm Yazıları