Paylaş
Özellikle enerjinizin azalmasi, bitkinlik düzeyine varmasi halinde “ne oluyor?” demenizde, tibbi bir yardim istemenizde fayda var. Çünkü özellikle inatçi yorgunluk hele bir de ilerleyici ise önemli bir sağlik sorununun işareti olabiliyor.
Enerji düzeyinizin dibe vurduğunu düşünüyorsaniz sorunu çözmede bazi beslenme değişimlerinden yararlanmayi düşünmenizi de öneririm. Bu basit değişimler bazen ciddi faydalar sağlayabiliyor.
İşte benim önerilerim. Denemenizde fayda var...
? Öğün sayinizi artirin: Küçük porsiyonlar halinde günde 5-6 öğün yiyebilirsiniz. Sik sik ve az az yemeniz kendinizi daha enerjik hissetmenizi sağladiği gibi şişkinlik ve yorgunluğunuzu da azaltacaktir.
? Düzenli ve sürekli sivi alin: Yorgunluk çoğu kez susuzluğun ve sivi eksikliğinin belirtisidir. Günde en az 8-10 bardak su içerek enerji düzeyinizi koruyabilirsiniz.
? Hamur işlerinden uzak durun, hayvansal yağlari azaltin: Birçok araştirma fazla miktarda hayvansal doymuş yağ ve hamur işi tüketenlerde yorgunluk ve halsizlik şikâyetlerinin daha sik olduğunu ortaya koymaktadir.
? Daha çok meyve ve sebze yiyin: Özellikle glisemik indeksi düşük, lif ve posa miktari yüksek, antioksidan kapasitesi fazla sebze ve meyveleri gün boyu küçük porsiyonlar halinde tüketmeniz enerji düzeyinizi artirir.
? Atiştirma (ara öğün) seçimlerinizi değiştirin: Sik sik atiştiriyorsaniz, sadece atiştirma seçeneklerinizi değiştirerek enerji düzeyinizi yükseltip, yorgunluğunuzu azaltabilirsiniz. Ayrica kilo almaktan korunabilir, hatta birkaç kilo verebilirsiniz. Mesela;
- Patates, misir cipsi ve kuruyemişler yerine taze hazirlanmiş sebze çubuklari (kabak, salatalik, yeşil veya kirmizibiber) tercih edin.
- Küçük şekerlemeler, çikolatalar veya pastalar yerine kuru veya taze meyveler (kuru veya taze elma, erik, kayisi) tüketin.
- Dondurma yerine dondurulmuş üzüm taneleri veya dondurulmuş küçük kavun ve şeftali parçalari yiyin.
- Yağli, tuzlu krakerler yerine tuzsuz badem, findik ya da cevizi tercih edin.
Alkol karaciğeri iltihaplandirir
Alkolün birçok doku ve organa zarari vardir ama en önemli zarari karaciğer üzerinedir.
Özellikle fazla miktarda ve uzun süreli tüketilmesi halinde alkol karaciğeri tahrip etmektedir.
Bazi kişilerde alkol duyarliliği daha yüksektir. Bu kişilerde az miktarda alkol bile alkole bağli karaciğer iltihaplanmasi ile sonuçlanabilmektedir.
Eğer alkol kullanan biriyseniz mide bulantisi kusma, karin ağrisi, tat duyusu kaybi, ateş, göz ve deride sararma gibi belirtilerin çok önemli işaretler olabilecekleri aklinizda olsun.
Bu durumda alkolü hemen birakin ve mutlaka bir tibbi değerlendirmeden geçin.
Yeşil çay sadece siradan bir antioksidan değil
Çay, ilaç bitkilerden biri. Özellikle yeşil çay şeklinde içildiğinde vücuda kateşin yapisinda antioksidanlar kazandiriyor. Ama etkisi sadece antioksidan gücüyle de sinirli kalmiyor.
Çayin dengeli kafein yapisiyla enerji sağladiği toksinlerin atilimini kolaylaştirdiği, sindirimi desteklediği, sinirleri uyarip yorgunluğa iyi geldiği de biliniyor.
Vücutta biriken fazla suyun atilmasini kolaylaştiriyor.
Antioksidan gücüyle yalniz kanserden değil damar sertliği, bellek kaybi gibi birçok yaşlilik sorununu da azaltiyor.
Yeşil çay tüketirken dikkat edeceğiniz tek şey, günde 3-4 bardaktan fazla içmemeniz.
Paylaş