Paylaş
Kimlere ve nelere daha çok zaman ayırmalı, nerelerde hızlanıp koşmalı ya da frene basıp yavaşlamalısınız...
Geliştirmeye, büyütüp çoğaltmaya, yeniden yeşertmeye ihtiyaç duyduğunuz ilişkiler neler?
Sevgi, şefkat, sabır ve hoşgörünün neresindesiniz?
Kendinize yeterince bakıyor musunuz?
Sağlıklı biri misiniz?
Akıl, ruh ve beden ilişkileriniz ne durumda?
Yedikleriniz, içtikleriniz, uykularınız ve bedensel aktiviteniz nasıl?
Stres düzeyiniz yeterince düşük mü?
En son ne zaman ve kime iyilik yaptınız? Kimi hoşgörüp affettiniz? Hiç tanımadığınız bir yoksula, yaşlıya, çocuğa ya da engelliye en son ne zaman yardımcı oldunuz?
Ve daha pek çok şey... Hayatınızı daha kaliteli hale getirmek, sağlık ve mutluluğunuzu mümkün olduğunca değil, en iyi düzeye yükseltmek istiyorsanız neden yeni yıl sizin için de yeni bir başlangıç olmasın?
Yeni yılda iyi, güzel, zinde, enerjik ve sağlıklı bir hayatı kucaklamanız dileği ile...
BİR ÖNERİ
Yeni yıla hafif girin
Yılbaşı akşamı fazlaca tükettiğiniz alkol, kuruyemiş, (biz önermesek de kaçırdığınız) cips, pane, turşu gibi tuzlu besinler vücudunuzda su artışına neden olacaktır. Aşağıdaki yer alan önerileri gün boyu uygulayabilirseniz yeni yıla girerken kendinizi daha iyi hissedersiniz. Sağlıklı ve keyifli bir yeni yıl geçirmeniz dileği ile...
* Ertesi gün, gün boyunca öğünlerden önce ve sonra mutlaka su için.
* Potasyumdan zengin meyveleri (portakal, mandalina, armut, muz, kivi gibi) diyetinizin ara öğünlerinde tercih etmeyi unutmayın.
* Kahvaltıyı sakın atlamayın.
* Öğle veya akşam yemeklerinde kabak, karnabahar, kereviz, pırasa, maydanoz ve diğer kış sebzeleri ile hazırlayacağınız sebze çorbalarını tercih edin.
* Sıvı tüketiminizi artırmak için papatya, yeşil çay, zencefil, rezene gibi bitki çaylarını tüketmeye özen gösterin.
* Ve mutlaka fiziksel aktivite yapın. Açık hava yürüyüşü yapabilirisiniz.
GEÇ KAHVALTI
* 1-2 adet yumurta (bol sebzeli bir menemen yapın)
* 60 g (2 ince dilim ) az yağlı az tuzlu peynir
* 2-3 ince dilim esmer ekmek
* 5-6 adet zeytin
* Çiğ sebze (maydanoz, biber gibi)
ARA ÖĞÜN
* 2 porsiyon meyve
* 1 su bardağı yoğurt
* 2 adet ceviz
AKŞAM YEMEĞİ
* Salata (karışık)
* 2 kepçe sebze çorbası
* 1 el büyüklüğü ızgara balık veya 3-4 adet ızgara köfte
ARA ÖĞÜN
* 1 porsiyon meyve + 5-6 adet badem veya fındık
Dyt. Nilüfer BAYRAM
AKLINIZDA OLSUN
Eğer akşamdan kaldıysanız...
Yılın son akşamı boş mideye hızla içtiniz, farklı içkileri bir güzel karıştırdınız, su içmeyi de ihmal ettiniz. Ertesi sabah, kazan gibi bir kafa, delici bir baş ağrısı, ağzınızda acı bir tat, paslı bir dil, ağrıyan kaslar, baş dönmesi, mide bulantısı, hatta kusma arzusu ile uyandınız. Bütün bunlar alkolün vücutta sindirimi sırasında dönüştüğü ve kendisinden 30 kez daha zehirli olan “asetaldehid”in marifeti!
Cinse, ırka, yaşa, kiloya, tüketilen alkolün türüne, miktarına ve süresine, kalıtımsal etmenlere göre herkese çektirdikleri farklı! “Akşamdan kalma”lığın kesin bir tedavisi olmadığını bildiren makaleler, British Journal of Medicine gibi dünyanın en saygın tıbbi dergilerinde de yayımlanmıştır.
Tamamen kişiye özel tepkilerden oluşan bu sıkıntılı durumdan kurtulmak için bol su için, kolay emilip kana karışan karbonhidratları, az yağlı yiyecekleri tüketin. Kahveden uzak durun. Ağrı için aspirin değil parasetamol’ü tercih edin. Dinlenin. Tekrar alkol almamaya özen gösterin. Bazılarının “çivi çiviyi söker” deyip güne “buz gibi bir bira” ile ya da “bloody mary” ile başlama önerilerine kulak asmayın. Aslı esası yoktur!
Dyt. Müge BAŞER
SİNDİRİME YARDIMCI ÇAYLAR
1 numara: Karaciğere destek hindiba çayı
Hindiba yaprakları, içerdiği bileşenlerle doğal bir karaciğer desteğidir. Özellikle yağlı yemeklerden sonra tüketmek safra ifrazını artırması açısından fayda sağlayacaktır.
Hafiflemek istediğiniz günlerde veya uyguladığınız detoks programlarında bu güzel bitkiden yararlanabilirsiniz. 1 çay kaşığı kadar kurutulmuş hindiba yaprağı üzerine kaynar su ekleyerek 10-15 dk demlendikten sonra içebilirsiniz.
2 numara: Metabolizmanızı karabiber çayı ile canlandırın
Harika bir metabolizma desteğidir. Tükürük ve mide salgısını artırarak sindirim sistemini canlandırır ve metabolizmayı hızlandırır. Öğün aralarında ve yemeklerden sonra rahatlıkla tüketebilirsiniz. Çay kaşığının ucu kadar toz haline getirilmiş karabiber meyvesi üzerine kaynamış su ilave ederek tüketebilir, günde 3 kez içebilirsiniz.
3 numara: Ferahlatan nane yaprağı
Kurutulmuş nane yaprağını her yemekten sonra sindirimi rahatlatmak için tüketebilirsiniz. Safra kanalı, mide ve bağırsak şikâyetlerini giderir. Ağır reflü şikâyeti olanlarda irrite edici olabileceğinden önerilmemektedir. 1 çay kaşığı kadar kurutulmuş nane yaprağı üzerine kaynatılmış su ekleyip 5-10 dk kadar demleyerek tüketebilirsiniz. Aynı zamanda ister sıcak suya isterseniz siyah çayınıza taze nane yaprakları ekleyerek bu ferahlatıcı bitkinin etkilerinden faydalanabilirsiniz.
4 numara: Rezene
En çok bilinen bitkilerden rezene, çocuk ve bebeklerde dahi sindirimi rahatlatacak son derece güvenli bir destektir. Hamilelik dönemleri dışında emzirme döneminde de kullanabilirsiniz. Yemek sonrası hazımsızlık sorunlarını giderdiği gibi gaz veya açlıktan kaynaklanabilecek gün içindeki mide kasılmalarını da önler. Yarım çay kaşığı kadar parçalanmış tohumu üzerine kaynamış su ilave edip üzeri kapalı bir şekilde 10dk demlenebilir. Gün boyunca 3-4 bardak içebilirsiniz.
Paylaş