Paylaş
Vertigo çok farklı nedenlerle ortaya çıkabilir. En sık görülen nedeni kulakla ilgili sorunlardır. Bununla birlikte beyin-beyincik hastalıkları, tümörleri, beyni-beyinciği besleyen damarlarla ilgili sorunlar, kan basıncındaki ani değişmeler, kalp ritmindeki bozulmalar, göz sorunları ve daha pek çok şey vertigoya neden olabilir.
Neden bazen fiziksel problemler olmayabiliyor, ruhsal sorunlar, travmalar, gerginlikler de vertigo ile neticelenebilir.
Nedeni ne olursa olsun vertigo dayanılması imkânsız bir problem haline gelebilir. İşinizi yapmanıza, oturup kalkmanıza engel olabilecek düzeylere varabildiğinden hayatınızı derinden etkileyen bir sorun haline dönüşebilir.
VERTİGO BİR “YANILSAMA”DIR
Her şeyden önce şunu da bilmelisiniz:
Vertigo basitçe ifadesiyle bir “hareket yanılsaması”dır.
Vertigoya yakalanan biri aslında olmayan bir hareketi varmış gibi algılamakta, kendisinin ya da çevresinin kontrol edemeyeceği şekilde hareket ettiğini hissetmektedir. Sorun denge sisteminin fiziksel-biyolojik ya da ruhsal faktörlerden etkilenmesi ile alakalıdır. Karmaşık bir organizasyon olan denge sistemindeki “dengelerin” bozulması vertigonun temel nedenleridir.
Denge sistemini bozan faktörlerse yukarıda da belirttiğim gibi bazen kulakla, gözle, bazen nörolojik bir problemle ya da psikolojik bir sorunla, seyrek olarak da kalp yetmezliği, diyabet, tiroid hastalıkları, kansızlık, tansiyon yükselme ve düşmeleri, ani sıvı kayıpları gibi dâhili bir hastalığın neticesidir.
Dolayısıyla vertigoya yakalandığınızda yapmanız gereken ilk şey vertigonun nedenini ortaya çıkarması yönünde tıbbi yardım istemek olmalıdır.
Özetle vertigo sık görülen ve can sıkıcı olabilen bir sağlık sorunudur. Teşhisi ve çözümü aslında genelde kolaydır. Nadir durumlar dışında zannedildiğinin aksine hayatı tehdit edici bir sağlık sorunu olmaktan da uzaktır. Başka bir deyişle “gürültüsü bol, korkutucu” ama çoğu zaman hayatı tehdit edici olma ihtimali düşük sorunlardan kaynaklanır.
Paylaş