Süper besinler hangileri?

Size iki önemli şeyi bir kez daha hatırlatmak istiyorum:

Haberin Devamı

Bir, kanser sorunu ürkütücü bir gelişme gösteriyor.
İki, meyve ve sebzelerden zengin beslenenlerin bazı kanserlere yakalanma ihtimali azalıyor.
Bu hatırlatmanın nedeni şu...
Kansere yakalananlar artıyor ve bu tehdit önümüzdeki günlerde daha da önemli hale gelecek gibi görünüyor.
Çünkü ne kadar saklanırsa saklansın, mevcut veriler kimyasal kanserojenler ve nükleer radyasyon tehlikesinin boyutlarının ciddi, hatta korkutucu olduğunu gösteriyor.
İşte bu nedenle de ikinci konu yani doğru beslenerek, kansere karşı güçlü bir korunma barajı oluşturma konusu çok ama çok önemli bir hale geliyor.
Kısacası, “kanser-beslenme” ilişkisi fevkalade önemli.
Bilim insanları kanser vakalarının en az yüzde 30’unun beslenme yanlışlarından kaynaklandığını söylüyor. Yine aynı bilim insanları bize sadece “akılcı beslenerek” kanserden en az yüzde 40 oranında korunmanın mümkün olabileceğini hatırlatıyor.
Bu iki bilginin anlamı şu: Yanlış, kirli, kanserojen dolu yiyeceklerle kansere yakalanmanız kolaylaşırken, akıllı ve süper besinlerle kanserden korunma olasılığınız yükselebiliyor.
Özellikle de sebze ve meyve tüketimini artırmanın kanserden korunmada önemli bir katkısı olduğu kesin.

Haberin Devamı

NE YAPMALI

BENİM ÖNERİM

Kanserden korunma barajını güçlendiren birçok meyve ve sebze var. Bunların çoğunu çarşıdan pazardan, marketten, manavdan iyi bir araştırma yaptığınızda kolayca ve de oldukça uygun fiyatlarla alabiliyorsunuz.
Burada önemli olan “beslenmenizi çeşitlendirmek”, yani hep aynı şeyleri yemek yerine soframızı farklı yiyeceklerle zenginleştirmek olmalı.
Yurtdışından ithal edilen, pahalı ve zor bulunan besinleri bir kenara bırakıp bildik, tanıdık, kesenize, ağız tadınıza uygun olanlara odaklanmalısınız.
Önemli bir nokta daha var: Kanserden korunmada tam tahılların, yağlı tohumların, bakliyat grubu yiyeceklerin, farklı hayvansal proteinlerin de faydaları olabiliyor ama bu işi özellikle meyve-sebzelerin üstlendiği kesin. Bu nedenle günlük beslenme planlarınızda sebze-meyveye daha sık yer vermeniz lazım.

Neler yemeli?

Haberin Devamı

UYARI

Her meyve ve sebzenin aslında bir “süper besin” olduğundan kuşkunuz olmasın ama alışveriş ve yemek listelerinizi yaparken ıspanak, pazı, lahana, karnabahar, enginar, pırasa, yer elması, kereviz, domates, soğan, sarmısak, maydanoz, tarhun, dereotu, kekik, fesleğen, turp gibi sebzelerle; elma, portakal, balkabağı, kiraz, vişne, greyfurt, kayısı, muz, üzüm, şeftali, siyah erik, böğürtlen gibi meyvelerden daha sık faydalanmanız kanserden korunma konusunda sizi daha avantajlı biri yapabilir.
Ayrıca Reishi mantarı, Maitake mantarı, altın çilek, Tibet eriği (Goji Berry), Acai Berry gibi pahalı ve bulunması güç şeylere para harcamayı bırakıp çarşıda pazarda kolayca bulabileceğiniz bildik, tanıdık ve ucuz sebze-meyvelere yönelmenizi öneriyorum.

Haberin Devamı

Hangisi daha faydalı?

HATIRLATMA

Zaten biliyorsunuz ama bir kez daha hatırlayalım: Renkli, taneli, organik veya doğal yetişmiş meyve-sebzeler daha çok antioksidan madde ve vitamin içeriyor. Meyveleri iyice yıkandıktan sonra -mümkün olanları- kabuklu halleri ile yemek daha iyi.
Bir meyveyi tam halde yemek püresinden, püre halde yemek suyunu içmekten daha faydalı.
Sebzeleri çiğ yemek
-mümkünse- daha etkili.
Pişirebilirseniz haşlamak ya da buharda pişirmek, haşlıyorsanız haşlama suyunu da kullanmanız daha etkili.

Ne kadar yemeli?

BİR BİLGİ

Sebzeleri ister atıştırmalık, ister salata, ister sebze yemeği ya da başka şekilde tüketin, eğer doğru seçimler yapabilir ve süper sebzelere öncelik verebilirseniz işiniz kolaylaşacaktır.
Benim tavsiyem günde 5-6 porsiyon sebze tüketmeye çalışmanızdır.
(Bir porsiyon sebze deyince aklınıza yarım su bardağı sebze veya 1 su bardağı kadar çiğ yeşillik ya da yarım su bardağı kadar sebze suyu gelmeli.)
Meyvelerin de en az sebzeler kadar önemli olduğunu unutmayın.
Günde 3-5 porsiyon meyve tüketmenin yollarını arayın.
(Bir porsiyon meyvenin bir orta büyüklükte meyve veya 2 yemek kaşığı kuru üzüm ya da yarım bardak meyve suyuna eşdeğer olduğu aklınızda olsun.)

Yazarın Tüm Yazıları