Stres kanser yapar mı

Araştırmalara göre stresle kanser arasında ciddi bir bağlantı var ve stres en etkili kanserojenlerden bile daha tesirli ve daha yaygın.

Haberin Devamı

Stres konusunu, stresin ne kadar önemli olduğu ve sağlığımızın temel belirleyicilerinden biri haline geldiğini bilmeyen kalmadı ama hayatın zorlamalarıyla stres günlük yaşamımızın bir parçası haline gelmiş durumda.
Aşırı stres bizi yoruyor, yorgun düşürüyor. Stresin fazlası uykumuzu kaçırıyor, bölük pörçük ediyor.
Stresimiz yoğunlaştıkça cinsel hayatımız bitme noktasına varıyor.
Yediğimiz stres yumrukları kalbimizde aritmiye, bağırsaklarımızda gaza, spazma, midemizde ülsere, gastrite, reflüye sebep oluyor.
Kısacası stresin çok sayıda sağlık problemi için esas suçlu değilse bile tetikleyici olduğundan hiç şüphemiz yok. Ama stresle ilişkili olduğu artık çok iyi anlaşılan önemli bir tehlike daha var: KANSER
Araştırmalara göre stresle kanser arasında da maalesef ciddi bir bağlantı var ve stres en etkili kanserojenlerden bile daha tesirli ve daha yaygın.

SORUN BAĞIŞIKLIKLA İLGİLİ


Stres, kanserle olan bağlantısını bağışıklık sistemi üzerinden kuruyor. “Stres-bağışıklık-kanser” ilişkisini inceleyen bir bilim dalı bile var: Psikonöroimmunoloji.
(*) Uzmanlara göre;
“Hayatın zor deneyimlerine ya da duygusal acılara tepki olarak gelişen stresler özellikle önemlidir.
İnsanlar yaşamlarının artık idare edilemeyeceği ya da hayatın onlara neşeden, keyif ve huzurdan çok acı getirdiği duygusuna kapıldıklarından strese verilen nörolojik tepkinin hormonal boyutu kortizol ve noradrenalin gibi stres hormonlarının fazlaca salgılanması oluyor.
Her iki hormon da sinir sistemini harekete geçiriyor, kalp atışlarını hızlandırıp tansiyonu yükseltiyor, daha da önemlisi herhangi bir tehdide, saldırıya karşı kasları geriyor.
Kısacası bedeni bir bütün olarak savaş ya da kaç tepkisine hazır hale getiriyor.
Ne var ki aynı tepkiler bazı hücrelerimizin iltihap reaksiyonlarını uyaran sitokin ve benzeri maddeleri de serbestleştirmesine yol açıyor.
Neticede stres dozu kaçırıldığında ‘iltihap üreten ve iltihabı sürdüren bir sorun’ haline geliyor.
Daha da önemlisi her gün bedenimizde çok sayıda kanser hücresi oluşabiliyor ve bunlar bağışıklık sistemimizin çalışkan ve becerikli elemanları tarafından bloke ediliyor.
Kısacası dozu kaçtı mı, hele hele biraz da uzadı mı stres bağışıklık sistemimizin canına okuyan bir sorun haline gelebiliyor.”
Anlatmak istediğimiz şey şu: Stresten uzak durmak zorundayız. Stresle itişip kakışmamamız, yaşama isteğimizi hiçbir zaman kaybetmeyip enseyi karartmamamız, çaresizlik duygusuna asla teslim olmamamız, endişe, korku, öfke, kin ve benzeri kötü duygulardan mümkün olduğunca uzak durmamız lazım. Benden söylemesi!
(*) David Servan-Schreiber/Antikanser/Varlık Yayınları

Haberin Devamı

Tiroid bezi tembelleşince neden daha hızlı yaşlanırız?

Haberin Devamı

Tiroid bezi tembelliğinde ortaya çıkan işaretler, yaşlılık sürecinde ortaya çıkanlarla aynıdır da ondan.
50 yaş sonrasında hipotiroidiye yakalanma olasılığı zaten artıyor.
Ancak yaşlılık belirtileri ile hipotiroidinin işaretleri birbirine benzediğinden durum çoğu zaman erken dönemde değil, çok sonraları fark edilebiliyor.
Ayrıca ileri yaşlılarda ortaya çıkan hipotiroidilerde belirtiler de değişik oluyor. Bu nedenle yorgunluk, kilo alma, eklem kas ağrıları, kabızlık, cilt kuruluğu, saç tırnak kırılmaları, solukluk, ayak şişmeleri, uyku hali, üşüme ve benzeri sorunları olan yaşlılarda hiç olmazsa bir “TSH kontrolü” yapmak gerekiyor.
TSH testi açken de tokken de uygulanabildiği ve ucuz olduğu için tavsiye edilen bir tarama testi.
Ayrıca son derece güvenilir bir test.

Haberin Devamı

Hipotiroidi saç dökülmesi yapar mı?

Uzun süre tedavisiz kalan hipotiroidi özellikle kadınlarda saç dökülmesine yol açabilir. Doğru tedavi dökülmeyi durdurur ve saçların yeniden çıkmasını sağlar.
Tiroid yetmezliğinin tedavisine rağmen saç dökülmesi konusunda başarısız kalınırsa, arka planda gözden kaçmış bir prolaktin hormonu yüksekliğinin, demir veya çinko eksikliğinin olup olmadığını da araştırmakta fayda vardır.

Daha hafif bacaklar için 10 öneri

Çorapsız, şortla ya da kısa eteklerle gezilecek, mayo, bikini giyilecek sıcak yaz günleri yaklaşıyor. Dolaşım sorunu olan, şiş, kızarıklıklarla renklenmiş (!), mavi-mor damarlarla bezenmiş (!) bacakları kim ister?

Ne yapmalı

Haberin Devamı

* Kışın biriktirdiğiniz kilolarınızdan kurtulmak için beslenme uzmanları ile çalışabilirsiniz.
* Spordan uzak kaldığınız soğuk ve yağışlı dönemin acısını çıkarırcasına kendinizi düzenli egzersize verebilirsiniz.
* Uygun kremleri, jelleri –içeriğini dikkatle okuyup- denemeye başlayabilirsiniz.
* Tuzu, kahveyi kesebilirsiniz.
* Her saat başı bir bardak su içmeye özen gösterebilirsiniz.
* Bacak bacak üstüne atarak oturup bacak kan dolaşımınızı engellemekten vazgeçebilirsiniz.
* Her fırsatta yürüyebilirsiniz.
* Uygun zamanı yakaladığınızda bacaklarınızı kalp seviyenizin üzerine kadar kaldırabilirsiniz.
* Banyo suyu sıcaklığını olabilecek en ılık dereceye getirmeye bedeninizi alıştırabilir, hatta banyodan çıkarken bacaklarınıza soğuk su ile masaj yapabilirsiniz.
* Damar hastalıkları konusunda uzman bir hekimle görüşebilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları