Paylaş
Eğer burun akıntısı, hapşırma ve geniz yanması gibi şikayetleriniz ön plandaysa, ecza dolabınızda bulunan anti-histaminiklerden yardım alabilirsiniz. Yaygın yan etkilerinden birisi uyuklama olduğundan işe gidecekseniz bu ilaçları akşam yatmadan önce almanız daha iyi olacaktır.
Ağrınız sızınız fazlaysa, aspirin veya asetaminofen içeren ağrı ve kırıklık gidericilerden yararlanabilirsiniz. Aşırı burun akıntısı şikayetiniz varsa, damarları daraltarak bu sorunu önleyen psödoefedrin içeren ürünlerden yararlanmanız mümkündür. Bu ürünler burun damlaları veya ağız yoluyla kullanıldıklarında tıkanıklığı giderip nefes almanızı kolaylaştırır.
Nezle ve grip ilaçlarının çoğu yukarıda anlattığımız ağrı giderici, tıkanıklık önleyici ilaçlar ile akıntı, hapşırma ve salgıları azaltan ilaçların karışımından oluşmuştur. Eğer ateşiniz çok yüksekse antibiyotik kullanmanız gerekebilir. Bu durumda mutlaka doktorunuzdan yardım istemelisiniz.
Unutmayın! Fenilpropilamin içeren ürünlerden özellikle hipertansiyonlu biriyseniz kesinlikle uzak durun.
Nezlede hangi takviyelerden faydalanalım?
Hızlı iyileşmeyi sağlayan takviyelerin başında çinko geliyor. Çinkonun soğuk algınlığına neden iyi geldiği tam olarak bilinmiyor ama etkisi oldukça güçlü. En etkilisinin 20 miligramlık çinko asetat pastilleri olduğu belirtiliyor. Pastilleri mümkün olduğu kadar erken kullanmaya başlamanız ve sık aralıkla tekrarlamanız tavsiye ediliyor.
Umclaoba çok sık başvurulan bir bitkisel destektir. Umclaoba özütlerinin bulunduğu damlalardan günde iki-üç kez 30 damla kullanılabiliyor.
Bitkisel destek olarak Astragalus ve Elderberry kullananlar da var. Elderberry bizde mürver meyvesi olarak biliniyor. Bu meyveden elde edilen özel bir maddenin virüs öldürücü etkisi olduğu birçok araştırmada gösterilmiş. Amerika’da ve İsrail’de Sambucol adıyla bilinen bu ürünün kullanımı bir hayli yaygın. Elderberry pastil ve şurup şeklinde de kullanılabiliyor.
Ev doktoru işbaşında
Üst solunum yolu enfeksiyonlarının tedavisinde genel önlemler de son derece yararlıdır. Vücudunuzun enfeksiyonlarla savaşmak ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için enerjisini dikkatli kullanmaya ihtiyacı vardır. Bu nedenle hareketi azaltmak ve istirahat etmek vazgeçilmez önlemlerdir.
Yeteri kadar sıvı almayı da ihmal etmemelisiniz. Özellikle yüksek ateş ve öksürüğünüz varsa su içmelisiniz.
Göğüste tıkanıklık ve balgamlı öksürükten yakınan hastalarda buhar solumak etkili bir genel önlemdir. En kolayı bir tas suyu kaynatmak ve başınızın üzerine bir havlu yerleştirerek birkaç dakika boyunca burundan ve büzdüğünüz dudaklarınız arasından derin soluklar almaktır. Suya okaliptus ve ada çayı gibi aromatik bitki özleri ekleyebilirsiniz.
Gargara yapmak da yararlı bir işlemdir. Bir bardak suya 1/4 çay kaşığı tuz karıştırarak kendi gargarınızı kendiniz yapabilirsiniz.
Soğuk algınlığı belirtilerinden yakınıyorsanız ya da sık sık grip-nezle geçiren biriyseniz siz de yukarıdaki yol haritasını dikkatle izlemelisiniz. Bol bol dinlenmeli, iyi bir uyku düzenine sahip olmalı, sağlıklı ve dengeli bir beslenme planına uyduğundan emin olmalısınız.
Şikayetleriniz, önerilerimize rağmen geçmiyor hatta şiddetleniyorsa, doktorunuzla görüşmeyi de unutmamalısınız.
Paylaş