Paylaş
Aileler bir taraftan “çocuğum daha iyi yetişsin, daha iyi bir eğitim görsün!” diye düşünürken diğer yandan da “okulda acaba ne yiyip içecek, okula gidip gelirken başına bir iş gelecek mi?” sorularına yanıt arıyor.
Bu hafta neredeyse her iki evden birinde tatlı bir telaş yaşanıyor! Kimi oğlunu, kızını, kimi torununu okula yolluyor. Yüzler gülüyor ama bir o kadar da telaşlar kaygılar da artıyor.
Aileler bir taraftan “çocuğum daha iyi yetişsin, daha iyi bir eğitim görsün!” diye düşünürken diğer yandan da “okulda acaba ne yiyip içecek, arkadaşlarıyla uyumlu olabilecek mi, okula gidip gelirken başına bir iş gelecek mi?” sorularına yanıt arıyor.
Evet, tatil bitti ve okullar yeniden açıldı. Çocuklarımız için de, bizim için de güzel ve başarılı bir yıl olur inşallah.
OKUL YÖNETİMLERİNE ÇOK İŞ DÜŞÜYOR
Daha ilk günden canınızı sıkmak istemem ama bazı konuları size yeniden hatırlatmak, düşüncelerimi paylaşmak isterim. İşte o “önemli konular”...
Her şeyden önce şunu bilmeliyiz ki çocuklarımız eskiye oranla daha kötü besleniyorlar. Daha sağlıksız ve daha zararlı besinler yiyip içiyorlar. Su, ayran, taze sıkılmış meyve suyu gibi sağlıklı içecekler yerine gazlı kolalı meşrubatlar tüketmeyi tercih ediyorlar.
Okulda yiyip içtiklerinin sağlıklı olduğunu söylemek de zor. Hatta bazı okulların düpedüz “şişmanlatan okul” gibi çalıştıkları kesin! Kantinlerinde ne satıldığını denetlemeyen, öğle öğünlerinde öğrencilerinin ne yiyip içtiğine dikkat etmeyen çok sayıda okul var.
HAREKETSİZ BİR NESİL GELİYOR!
Çocuklarımız eskisi kadar hareket etmiyorlar. Eskiden eğlenmek için oynayıp zıplayan, koşan çocuklar günümüzde oturarak eğleniyorlar! Bilgisayar oyunları, televizyon dizileri onlar için adeta birer tembellik davetiyeleri haline gelmiş durumda.
Okul bahçeleri otopark haline getirildi ya da şu veya bu nedenle binalarla dolduruldu. Çoğu okulun jimnastik salonu yok. Dahası mahallelerdeki parklar da ya otopark ya da inşaatlara terk edildi. Kaldırımlarda yürümek mümkün değil, otomobiller tarafından işgal edilmiş durumda. Kısacası hareketli ve formda çocuklar yetiştirmek de artık gerçekleşmesi mümkün olmayan bir hayal gibi görünüyor.
NE YAPMALI
“İyi hayat” dersleri
Bu nedenle ne yapıp etmeli onların daha iyi beslenmeleri, daha aktif olmaları, hayatla daha keyifli, güzel, yaratıcı ve faydalı ilişkiler kurmalarına da kafa yorunuz. Okullarda bir türlü başlatılamayan “iyi hayat dersleri”ni evlerinizde başlatınız. Ev sofralarını yeniden kurunuz. Sofraları bir sohbet ve eğitim, keyif ve mutluluk alanları haline getiriniz. Onlarla daha çok sohbet ediniz, konuşunuz. Evde daha çok vakit geçiriniz.
Kısacası evinizi sağlık ve mutluluk yuvaları haline getirmenin yeni ve farklı yollarını arayınız.
AMAN DİKKAT!
Çocuklar mutsuz olmasın!
Çocuklarımız eskiye oranla daha mutsuz, formsuz ve başarısızlar. Eskiye oranla daha dikkatsiz ve dağınıklar. Daha fazla kilolular. Bağışıklık sistemleri eskiye oranla daha zayıf. Daha sık hastalanıyorlar.
Eğer sağlıklı ve formda çocuklar istiyorsak bana göre okul çağının özellikle 6-12 yaş dilimi arasındaki süreç çok ama çok önemli. Tabiî ki daha küçük yaştaki çocuklarımıza, bebeklere, daha büyük yaştaki ergen genç kız ve erkeklere de özen göstermeliyiz ama bu yaş grubu emin olunuz ki çok ama çok önemli.
Bu yaşlarda edinecekleri hayat tarzı yanlışları, yeme içme, aktivite tarzları, hayata bakış açıları, mutlu ya da mutsuzlukları, stresli ya da rahat olup olmadıkları gelecekte yaşamları bakımından onları doğrudan etkileyecek.
ÖNEMLİ
Aileler dikkatli olmalı
Çocukların televizyon karşısında geçirdiği saatler uzadı. Uzmanlara göre her iki çocuktan biri en az iki, üç saatini televizyon izleyerek kaybediyor. Dahası televizyon izlerken sağlıklı ara öğünler, fındık, badem, ceviz ya da meyveler değil, cips, gofret, kraker ve benzeri sağlıksız şeyler yiyor.
Okula yürüyerek gidip gelen çocuk sayısı parmakla gösterilecek kadar az. Okul dönüşü mahalle oyunları çoktan hayal oldu.
Okul servisleri ayrı bir konu. Çoğu araç yeterince temiz değil, bakımsız ve sağlıksız.
Sorunlar bunlarla da bitmiyor, ders saatleri çok yoğun. Okul çantaları çok ağır. Ders ve sınav programları sık sık değişiyor.
Paylaş