Bağışıklık sistemimizi yeteri kadar güçlendirmemişsek kış aylarını grip, nezle ve belki de zatürree ataklarıyla geçireceğiz. Eğer bu kış üst solunum yolu enfeksiyonlarına seyrek yakalanmak, ateş, öksürük veya aksırıkla uğraşmamak istiyorsanız, aşağıdaki önerilerden faydalanabilirsiniz.
SOFRAYA YENİ DÜZEN 1 Beslenme bakımından kış için en sağlıklı öneri, sofranıza daha fazla fasulye, nohut, mercimek, bezelye gibi kurubaklagil eklemenizdir. Bu besinler, yüksek oranda demir, potasyum, bitkisel protein, folik asit ve B grubu vitamin içerirler. Kış boyunca haftada 2-3 kez, 4-5 yemek kaşığı kuru baklagil yemeyi ihmal etmeyin. Mercimek bu yılın favori besinidir. Onu çorba şeklinde veya salatalara haşlanmış olarak ilave edebileceğiniz gibi yemeklerinizde de kullanabilirsiniz. Kış aylarında daha çok portakal, mandalina ve yeşil yapraklı sebze tüketmeyi de unutmayın.
2
EGZERSİZİ BIRAKMAYIN Egzersiz bağışıklık sistemini güçlendiren doğal ilaçlardan biridir. Aerobik egzersizlerin (yürüyüş, yüzme) direnç egzersizleriyle (çekme, itme, ağırlık kaldırma) birlikte uygulandığı durumlar bağışıklığı daha da güçlendirir. Bu yılın en sevilen egzersizleri yürüyüş ve "pilates" olacak gibi görünüyor.
3
UYKUYA YENİ DÜZEN Saat ayarlamaları ve uzun yaz akşamları geride kaldı. Bozulan uyku düzeninizi kışa girerken yeniden ayarlamanız gerekiyor. Bunun için sabahları beşer dakika erken uyanın ve 1 ay, başlangıca göre normal saatinizden yarım saat önce kalkmaya başlayıncaya kadar bu düzeni ısrarla uygulayın. Kazandığınız yarım saati egzersiz için bir fırsat zamanı yapın. Akşamları yatmadan 2-3 saat önce bulunduğunuz ortamın ışığını hafifletmeyi, 1-2 bardak papatya ya da "Saint John’s Wort" çayı içmeyi, biraz kitap okuyup müzik dinlemeyi de ihmal etmeyin. Bunları birer uyku ritüeli haline getirin. Bu ritüeller size daha derin, kesintisiz, verimli ve kaliteli bir uyku sağlayacaktır.
4
DİŞÇİNİZE GİDİN Bu yıl kışa girerken diş bakımından geçmeyi deneyin. Dişlerinizin temizlenmesi, diş etlerinizin tedavisi, çürüklerinizin giderilmesi sağlığınıza müthiş bir katkı sağlayacaktır. Diş eti hastalıkları ve diş çürükleri olanlarda kalp-damar hastalığı sıklığının arttığını hatırlatalım.
5
GÖZ HEKİMİNE GİDİN Kışa hazırlanan vücudunuza "göz kulak olması için" gözlerinizi de kontrolden geçirtin. Bunu özellikle kırklı yaşları geçmişseniz ihmal etmeyin.
6
YILLIK SAĞLIKANALİZİ Sonbahar ve kış başlangıcı vücudunuzu genel bir tıbbi değerlendirmeden geçirmek için en uygun zamandır. Yapılacak muayene ve tetkikler önümüzdeki yılın yol haritasını belirlemeye, sorunları daha erken fark etmeye yardımcı olacaktır.
7
ÇAY KEYFİNEMERHABA Sıvı alımının azaldığı kış aylarında yeşil, siyah ve diğer bitkisel çaylar, hem güvenilir sıvı kaynakları hem de keyifli kış tatlarıdır. Bu kışın favori bitki çayı yasemin çayıdır. Özellikle "yeşil çay- yasemin çayı" karışımının müthiş bir antioksidan gücü olduğu biliniyor. Okinawa mucizesinin ardında biraz da bu lezzetli karışım var. Ihlamur, papatya ve rezene çayları da iyi seçimlerdir.
8
DOSTLUKLARI YENİLEYİN Uzun süredir görüşmediğiniz arkadaşlarınızı aramak, eski dostlukları tazelemek için soğuk kış günleri en iyi zamanlardır. Dostlarla yapılan ufak telefon görüşmeleri, karşılıklı yudumlanan çaylar, kahveler, sıcak ev sohbetleri ve komşu ziyaretleri, tavla partileri, sinema ve tiyatro geceleri kış aylarında daha bir güzeldir.
9
DOĞRU DOĞAL DESTEK Eğer bağışıklık sisteminizi güçlendirmek istiyorsanız ekinezya iyi bir bitkisel destektir. Beta-glukan içeren kaliteli ürünlerin de yararı olabilir. Çinko, C vitamini ve N-acetyl Cystein’den de faydalanabilirsiniz. Bütün bu destekleri kullanmadan önce doğru seçim, doğru ürün ve doğru kullanım için doktorunuz ya da eczacınızdan bilgi isteyin.
10
ECZANENİZE UMCKALOABO Güney Afrika kökenli bir bitki olan bu doğal destek, hem üst solunum yolu ve akciğer enfeksiyonlarına yol açan virüsleri yok edebiliyor, hem de bu virüsleri ortadan kaldıran bağışıklık sisteminin doğal hücrelerini aktive ediyor. Evinizdeki ecza dolabında bu bitkinin ekstrelerinden elde edilen damla ya da şuruplardan bulundurmanızda fayda var.
Bu yiyecekler zayIflatIyorİNGİLTERE’de yayımlanan Daily Mirror Gazetesi en iyi zayıflatan 10 yiyeceği belirledi. En çok zayıflatan yiyecekler ve vücutta yaptıkları etkiler şöyle:
Esmer pİrİnç: B Vitamini deposu olması sayesinde proteinleri, yağları parçalıyor, hazmı kolaylaştırıyor.
Greyfurt: Metabolizmayı hızlandırıyor, vücut durencini artırıyor.
KIrmIzI üzüm: Dolaşım sistemini temizliyor. İçerdiği lif, vitamin ve mineraller sayesine kolesterolün düşmesine yardımcı oluyor.
SalatalIk: Lif zengini olması sayesinde tokluk hissi veriyor. Ayrıca sağlıklı bir su deposu.
Nar: Hormonları dengeliyor. Bu sayede kilonuzu kontrol etmeniz daha kolaylaşıyor. Ayrıca güçlü bir antioksidan.
Adzukİ fasulyesİ: (Küçük kırmızı fasulye) Fasulyeler arasında en az yağ oranına sahip. Vücutta daha fazla suyu tutuyor.
Brokolİ: Lif ve C vitamini deposu. Ayrıca kilo vermeye yarayan kalsiyum içeriyor. Karaciğere iyi geliyor. Hazma yardımcı oluyor.
Elma: Hafif tatlı, bağırsakları harekete geçiriyor.
Kİraz: Yumuşak bir müshil etkisi yapıyor ve kilo kaybına neden oluyor.
Yulaf: Tok ve şişkinlik hissi veriyor. Bir kase lapası vücutta üç kase su tutmayı sağlıyor.
DIŞ HABERLER SERVİSİ