Paylaş
“Posa” deyip geçmeyin! Besinlerinizin çatısını oluşturan sessiz ama önemli desteklerinizdir onlar. Kolesterol sorununuzun, kan şekeri yüksekliğinizin, hipertansiyonun önlenmesinde, kanserden korunmada size destek olan sakin ama önemli güçlerdir. Beslenmenizde yeterince posa alıp almadığınıza dikkat etmenizde yarar var.
Besinlerdeki posalar size vitamin, mineral veya kalori sağlamaz, ancak vücut için önemli fonksiyonları vardır.
Posa, sindirim sisteminizin rahat çalışmasına yardımcı olur. Bu nedenle başta bağırsaklarınız olmak üzere tüm vücudunuzda birikmiş toksik fazlalıkların temizlenmesini kolaylaştırır.
Kanser, kalp hastalığı ve diyabet gibi karşı korunmada, kabızlıktan hassas bağırsak (irritable kolon) sendromuna kadar değişen bağırsak bozuklukları ve divertikülozun engellenmesinde posanın koruyucu, iyileştirici ve detoks yapıcı (bağırsakları temizleyici, kabızlığı engelleyici) gücünden yararlanabilirsiniz.
KAÇ TÜR POSA VAR?
Posa, bitkilerde iki formda bulunuyor: Çözünebilen ve çözünemeyen posalar.
Çözünemeyen posa; kompleks karbonhidratlar içeren buğday ekmeği, buğday kepeği, sebze ve meyve kabukları gibi besinlerde bol miktarda vardır. Çözünemeyen lifler tok hissetmenizi sağlayarak kan şekerinizde olumlu değişiklikler yapar, kan şekerinizi düzenler.
Çözünebilen lifleri sebze, meyve, arpa, kuru baklagil ve yulaf ürünlerinden sağlayabilirsiniz.
Yulaf, arpa ve kuru baklagillerde bulunan posayı özellikle düşük yağlı bir diyetle aldığınızda kolesterol düzeyinizi düşürüp kalp hastalığına karşı koruma sağlayabilirsiniz.
GÜNLÜK İHTİYAÇ NE KADAR?
Peki günde ne kadar posaya gereksiniminiz var? Uzmanlar her gün ortalama 25-30 gr posa tüketimini önermektedir.
Biz, 50 yaşın altındaki erkeklerin günde 40 gram, kadınların 25 gram, 50 yaş üzerindeki erkeklerin 30 gram, kadınların 20 gram posa tüketmelerinin doğru olacağını düşünüyoruz.
Kahvaltıda yüksek lifli tahıl kepeği, ara öğünlerde bir elma, akşam yemeğinde de bir tabak yeşil salata ve bir havuç yiyerek 30 gr lif alabilirsiniz.
Tahıl kepekleri en fazla konsantrasyona sahip lif kaynaklarıdır.
Posanın ne işe yaradığını, neden bir sağlık ve detoks aracı gibi çalıştığını yarın Kelebek’te okuyacaksınız.
UNUTMAYIN
Nasıl daha çok posa tüketebilirsiniz?
- Güne yüksek posalı kahvaltı gevreği ile başlayın.
- Ekmek, kurabiye, kek ve pastalarınıza kepekli kahvaltı gevrekleri veya işlenmemiş buğday kepeği ekleyin.
- Tam tahıllı ekmeğe geçin.
- Daha fazla tam tahıl ve tam tahıl ürünü tüketin. Esmer pirinç, arpa, kepekli makarna ve bulguru deneyin.
- Kullanıma hazır sebzelerin avantajını yaşayın. Havuçlarla garnitür yapın, domates tüketiminizi artırın. Daha çok yeşillik, sebze yemeği tüketin.
- Daha fazla kuru fasulye, bezelye ve mercimek tüketin. Çorbalara barbunya ekleyin.
- Her öğünde meyve tüketin. Elma, muz, portakal, armut ve çilek posanın iyi kaynaklarıdır. Kabuklu yenebilen her meyveyi soymadan yiyin.
- Posası daha bol ara öğünler oluşturun. Taze veya kuru meyveler, çiğ sebzeler sizin için iyi seçimler olacaktır.
- Bakliyat yemeyi unutmayın. Kuru fasulye, nohut, bezelye ve mercimek de mükemmel posa kaynaklarıdır.
Paylaş