Plastik ciğerimize kadar girdi

Geçtiğimiz günlerde önemli bir bilimsel dergide, Science of the Total Environment dergisinde yayımlanan bir araştırma son 50 yılda hayatımızın neredeyse vazgeçilmezlerinden biri haline gelen “PLASTİK TEHDİDİ”nin akciğerlerimizin derinliklerine kadar ulaştığını gösterdi.

Haberin Devamı

Plastik ciğerimize kadar girdi

Bu önemli çalışmada incelenen 13 hastanın 11’inin akciğerinde sağlığa zararlı 39 farklı mikroplastik partiküle rastlandığı açıklandı. Akciğerin derinliklerine en çok yerleşen bileşenin ise şişe ve plastik ambalaj üretiminde kullanılan “polipropilen” olduğu belirlendi. Görünen o ki sık sık “Avrupa’nın plastik çöplüğü olduk” diye feryat eden çevreciler kesinlikle haklı ve onların uyarılarına Çevre Bakanlığı’mızın biraz daha yakından kulak kabartması gerekiyor.

Plastik ciğerimize kadar girdi

Haberin Devamı

İYİ HABER
AĞIRLIK EGZERSİZLERİ YAŞAMI DAHA DA UZATIYOR

EGZERSİZİN her türlüsü sağlık için yararlı. Her çeşidi sağlık dostu. Ama önceliğin genelde aerobik egzersizlere verildiği de şüphe götürmez. Bugüne kadar yapılan binlerce çalışmada, aerobik egzersizleri düzenli yapanların, egzersizden uzak duranlara oranla daha uzun ve sağlıklı bir yaşam şansı yakaladıkları net ve açık olarak gösterildi. Sıkı durun! Size egzersizle ilgili çok daha keyifli ve sevindirici bir haberim var. O haber şu...

İYİ BİLGİ 1
HAYATA AĞIRLIK KATIN

AMERİKA’da yapılan bilimsel bir araştırma, “ağırlık kaldırmak” gibi kas gücünü destekleyen ve arttıran egzersizlerin, aerobik egzersizlerle sağlanan “uzun ve sağlıklı bir ömür şansı”nı daha da çoğaltabileceğini gösterdi. Bu yeni araştırma bence çok önemli. Üzerinde dikkatle durulması ve sonuçlarının mutlaka günlük hayata yansıtılması lazım. Bu önemli araştırmanın net ve açık sonucuna gelince... Araştırmaya göre, sağlıklı ve uzun bir ömür sürmek, formda ve fit yaşlanmak isteyen herkesin haftada en az toplamda 150 dakikalık bir süreyi aerobik egzersizler yaparak tamamlaması gerekiyor ama bu düzenli aerobik egzersiz çalışmalarını haftada birkaç kez “kas güçlendirici aktiviteler” ile -örneğin ağırlık çalışmalarıyla- destekleyenlerin sağlıklı yaşam şansları daha da artıyor.

Haberin Devamı

Araştırmanın enteresan bir sonucu daha var: Ağırlık kaldırma egzersizlerinden kadınlar erkeklerden daha çok fayda görüyor.

NETİCE ŞUDUR: Sağlıklı bir ömür için sadece yürümekle yetinmeyin. Fırsat buldukça -bana göre haftada en az iki kez- ağırlık egzersizlerinden de istifade etmeyi hedefleyin.

Plastik ciğerimize kadar girdi

BİR UYARI
TÜRKİYE YAŞLANIYOR

GEÇTİĞİMİZ 1 Ekim’i “Dünya Yaşlılar Günü” olarak kutladık. Bu önemli günün bizim/ülkemiz için bence en önemli ve en yeni mesajlarından biri de şu oldu: “YAŞLI” olarak tanımlanan “65 YAŞ VE ÜSTÜ” nüfusumuz son 5 yılda yüzde 24 artmış. Türkiye’deki 65 yaş üstü nüfusa 2016’dan 2021’e kadar geçen 5 yıllık sürede 1.5 milyon “yeni yaşlı(!)” eklenmiş. Bu bilginin yetkililer tarafında dikkatle değerlendirilmesi ve ev planlarından sokak mahalle planlarına, park-bahçe planlarından ulaşım planlarına kadar hemen her alanda yaşlanan nüfusun yaşamını daha rahat sürdürebileceği tedbirlerin daha şimdiden ve süratle alınması gerekiyor.

Haberin Devamı

Plastik ciğerimize kadar girdi

İYİ BİLGİ 2
TRİGLİSERİDİNİZİ DÜŞÜRMEK İÇİN

TRİGLİSERİD önemli bir sorun. İdeal rakam 100’ün altı. 150’yi geçmesi, hele hele 200’leri aşması son derece önemli bir kalp damar hastalığı tehdidi. Eğer trigliserid yüksekliği sorununuz varsa...

BİR: Alkolü kesin.

İKİ: Şekere dur deyin.

ÜÇ: Nişastaya sınır koyun.

DÖRT: Meyveyi azaltın.

BEŞ: Omega-3 desteği alın.

Plastik ciğerimize kadar girdi

İYİ BİLGİ 3
D3 VE K2 KOMBİNASYONU NEDEN DAHA GÜÇLÜ

D vitamini eksikliğini tamamlarken onu K2 vitamini ile birlikte kombine etmekte fayda var. Nedeni şu...

1) D vitamini yeterince kalsiyum bulamazsa kemiklerden ve bağırsaklardan çaldığı kalsiyumu böbreklerde biriktirir.

2) K2 vitamini D vitamininin kemiklerden kalsiyum çalmasını önler.

Haberin Devamı

3) K2 vitamini D vitamini fazlalığı ya da yetersizliği nedeniyle böbreklerde ve damar duvarlarında birikebilecek kireçlenmeleri temizler.

4) K2 vitamini alınarak D3 vitamininin etkinliği arttırılabilir ve zararları önlenebilir.

Plastik ciğerimize kadar girdi

İYİ BİLGİ 4
MEME KANSERİNİ ÖNLEMEK İSTİYORSANIZ

MEME kanserinin bir değil birçok hazırlayıcı/kolaylaştırıcı faktörü var. Bunların bazıları bizim ısrarla yaptığımız hatalar ya da bir türlü uygulamaya geçiremediğimiz doğru alışkanlıklar. Mesela mı?

BİR: Kırmızı eti azaltabiliriz.

İKİ: Alkolü bırakabiliriz.

ÜÇ: Renkli sebzelere yüklenebiliriz.

DÖRT: Belimizi ince tutabiliriz.

BEŞ: Uykumuza dikkat edebiliriz.

ALTI: Yürümeyi ihmal etmeyebiliriz.

Haberin Devamı

YEDİ: Hormon takviyelerine hayır diyebiliriz.

SEKİZ: Ketentohumunu baş tacımız yapabiliriz.

DOKUZ: Yeşil çayı daha sık tüketebiliriz.

ON: Şeker ve undan uzak durabiliriz.

Yazarın Tüm Yazıları