Paylaş
Magnezyum takviyesi bilinçli yapıldığında çok sayıda sağlık sorununun çözüm noktası olduğu için. Magnezyum eksikliği kas kramplarından kalp ritim bozukluklarına, ruhsal gevşekliklerden kan basıncı oynamalarına kadar pek çok soruna yol açabildiği için...
Magnezyum zannettiğinizden çok ama çok daha önemli bir mineral. Bir kere kalsiyumun ilk sırada yer aldığı bedenimizin “mineral gücü” sıralamasında ilk dörtte o da var. Kemik dokusundan sinir sistemine, kaslardan enzim organizasyonlarına kadar pek çok alanda müthiş işler başaran bir element de yine o. Daha fazla detay için buyurun...
Magnezyum hangi gıdalarda var?
Eğer yeterli, dengeli ve çeşitli beslenen biriyseniz, özel bazı sağlık sorunlarınız söz konusu değilse kolay kolay magnezyum eksikliği yaşamazsınız. Çünkü pek çok besinde bol miktarda magnezyum var.
Mesela yeşil sebzeler. En başa da ıspanağı yazın. Arkasına marulu, pırasayı ve benzerlerini ekleyin. Mesela köklü sebzeler. Yani havuç, kereviz, patates ve pancar. Mesela kuruyemişler.
Hepsinde bol bol var ama en başa cevizi, fındığı ve bademi, yerfıstığını yazın. Mesela yağlı tohumlar. Kabak çekirdeği, ayçiçeği çekirdeği, susam ilk akla gelenler.
Mesela tam tahıllar. Buğdayda, arpada, yulafta, çavdarda bol magnezyum var. Mesela kuru baklagiller. Fasulye, bezelye, börülce, mercimek magnezyum kaynıyor. Listeyi daha da uzatabiliriz. Süt ürünlerinde (özellikle peynir), tavuk etinde, balıkta da bol miktarda magnezyum bulabilirsiniz. Prensip olarak doğal besinlerde magnezyumu rahatlıkla bulabilirsiniz ama paketlenmiş, rafine endüstriyel besinlerde magnezyum bulabilmeniz için mikroskop değil elektro mikroskoba ihtiyacınız var. Çünkü çoğu maalesef “zerre-i miskal” magnezyum ihtiva etmiyor.
Sırası gelmişken bazı suların da magnezyumdan zengin olduklarını hatırlatalım ve su seçimi yaparken magnezyum zengini suları tercih
etmenizi tavsiye edelim.
Günlük ihtiyaç ne kadar?
Kişiye, cinse, yaşa göre değişebileceği söylense de sağlıklı bir yetişkinin günlük magnezyum ihtiyacının ortalama 300-400 mg civarında olduğunu kabul edebiliriz.
Biraz önce de belirttiğim gibi yeteri kadar tam ve doğal gıda (yeşil sebze, bakliyat, kuruyemiş, tam tahıl) tüketiyorsanız bu miktarı günlük beslenmeyle rahatlıkla karşılayabiliyorsunuz.
En doğrusu da bu zaten! Doğal yiyeceklerle birlikte kazanılan magnezyum daha etkili.
Magnezyum destekleri nasıl kullanılmalı?
Mümkünse öncelikle eksikliğe yol açan nedenler ortadan kaldırılmalı, gereksiz yere kullanılan idrar söktürücüler, kabızlık hapları bırakılmalı.
Varsa eğer bağırsaklardaki sorunlar tedavi edilmeli. Aynı zamanda da magnezyum zengini besinlere ağırlık verilmeli. Destek olarak magnezyum toz ve tabletlerinden kullanmaksa daha sonra düşünülmeli. Magnezyum eksikliğinde kullanılan magnezyum tuzlarının da farklı etkileri ve biyo yararlanımları var.
Ben pratikte daha ziyade magnezyum sitrat ve glisinat tuzlarını tercih ediyorum. Günlük dozları da 300-400 mg civarında tutuyorum.
Magnezyum rezervi neden azalır?
Bazı özel durumlarda siz besinlerle yeterli miktarda kalsiyum kazansanız da ihtiyacınız kadar magnezyum bedeninize girmez. Hastalıklarınız ya da sağlık sorunlarınız nedeniyle böbrekleriniz yoluyla fazlaca kalsiyum kaybedersiniz.
Mesela idrar söktürücü ilaçların kullanımı ya da kabızlık sökücü ilaç kullanımı magnezyum eksikliğine yol açabiliyor. Fazla miktarda alkol tüketenlerde, şeker hastalarında, kronik bağırsak hastalıklarının bazılarında da magnezyum eksikliği gelişebiliyor.
Bazı antibiyotiklerin ve kanser ilaçlarının da magnezyum eksikliğine sebep olabilecekleri biliniyor. Yaşlı ve düşkün insanların da bağırsakları magnezyumu yeterince ememiyor.
Kısacası “Ben nasıl olsa sağlıklı besleniyorum, bende magnezyum eksikliği oluşmaz!” dememek lazım.
Magnezyum eksikliğinin belirtileri neler?
En sık ve ilk akla geleni kas kramplarıdır. İştah kaybı, yorgunluk, kas güçsüzlüğü, ayaklarda uyuşma, karıncalanma, his kaybı da sık görülen belirtilerdir.
Seyrek de olsa kan şekerinde yükselme, kalsiyum ve potasyum seviyelerinde düşme ve kalp ritminde düzensizlik de ortaya çıkabiliyor. Uzun süreli magnezyum eksikliğinin yorgunluk yanında depresyon benzeri ruhsal değişikliklere yol açabileceği de belirtiliyor. Kısacası magnezyum eksikliği pek çok sorunun ya tetikleyicisi ya da temel nedenidir.
Magnezyum mu kalsiyum mu?
Magnezyum ve kalsiyum birlikte çalışan, birbirleri olumlu yönde etkileyip güçlendiren destekler. Ancak son yıllarda magnezyum kullanımına yönelik ciddi bir eğilim var.
Çoğu hekim yorgunluktan, uykusuzluktan, stresten, kas ağrıları ve kramplardan, hatta nöropatiden yakınan hastaları için öncelikle magnezyumu tercih ediyor. Magnezyumun kalsiyumdan daha çok işe yaradığını düşünüyor. Benim kanaatim de bu yönde.
Ben magnezyumun sağlık açısından kalsiyumdan daha fazla işe yaradığı düşüncesindeyim ve yukarıdaki sorunun cevabını “benim favorim magnezyumdur” diye yanıtlıyorum.
Paylaş