Neden eriyorum?

Eğer durduk yerde kilo kaybediyor, uykusuzluk, çarpıntı, terleme, el titremeleri, sıcağa tahammülsüzlük, ishal, sinirlilik vb. sorunlardan şikayet ediyorsanız hipertiroidi ve diyabet ihtimalleri aklınıza gelsin.

Haberin Devamı

Ne olduğunu anlamadan üç ayda tam sekiz kilo vermiş, daha doğrusu “erimiş”! “Erimiş” sözcüğünü özellikle kullandım, çünkü aynı zamanda “sarkmış, pörsümüş, yorgun ve bitkin” düşmüş. Henüz 30’lu yaşların ortasında ama ilk bakışta 40’lı yaşların ortasındaki bir kadın duygusu veriyor.
Bitmedi, başka sorunları da var: Geceleri bile rahat bırakmayan çarpıntılar, terleme atakları, el titremeleri ve daha da önemlisi sinirlilik.
“Durduk yerde öfkeleniyor, anlamsız yere patlıyor, en ufak bir olumsuzluğa ölçüsüz yanıtlar veriyorum.
Yakınlarım ‘Ne oldu sana da adeta bir öfke küpüne dönüştün?’ diye sorup duruyor.”

SEBEP: HAŞİTOKSİKOZ!

İki yıl önce evlenmiş. 30’lu yaşların keyfini sürerken üç ay kadar önce mavi gözlü, pırıl pırıl nurtopu gibi bir kız bebek doğurmuş ama sonrası biraz tatsız gelmiş. Doğumdan iki hafta kadar sonra “yorgunluk, halsizlik, çarpıntı, uyku bozukluğu, sinirlilik” ile başlayan problemler, bir süre sonra “sütünün kesilmesi, çarpıntılarının ve kilo kaybının sürekli hale gelmesi” ile neticelenmiş.
İncelemeler sonunda “Haşimato hastalığı” ve onunla ilişkili “hipertiroidi/Haşitoksikozis” problemi olduğu anlaşılan bu genç hanıma bakın neler anlattım...

NE OLUYOR?

Hipertiroidi, tiroid bezinin hormon üretimini şu veya bu nedenle abarttığı durumdur. Aşırı hormon üretimi sadece metaabolizmayı değil, ruhsal dengeyi de altüst eder. Beden ve ruhtaki her şey adeta hızlanmış gibidir.
Neticede kilo kaybından taşikardiye, el titremelerinden ishale, uykusuzluktan aşırı sinirliliğe pek çok sorununuz gelişir.
Neden bazen bağışıklık bozukluğu sonucu gelişen “Graves hastalığı”, bazen haşimato hastalığı, bazen bir “nodülün aşırı çalışması”, bazen de bir “tiroid tümörü” olabilir.
Doğum sonrası gelişen hipertiroidilerde ise en çok “Haşimato hastalığı” sorumludur. Teşhis de, tedavi de kolaydır.
Kan analizleri, ultrason incelemeleri çoğu zaman yeterli olur. Gerektiğinde biyopsiden faydalanmak da mümkündür. Tedavide de can sıkıcı bir sorunla nediren karşılaşılır. Genelde ilaç tedavileri yeterli olur.

SONUÇ

Eğer durduk yerde kilo kaybediyor, uykusuzluk, çarpıntı, terleme, el titremeleri, sıcağa tahammülsüzlük, ishal, sinirlilik vb. sorunlardan şikayet ediyorsanız yaşınız ne olursa olsun bu genç annenin yaşadıkları aklınızda olsun, ya bir “hipertiroidi” ya da diyabet (şeker hastalığı) ihtimali aklınıza gelsin.

Haberin Devamı

Egzersiz ne zaman zararlı?

Haberin Devamı

Bilinçli yapıldığı ve iyi planlandığı takdirde egzersizin sağlığa zararlı olduğunu söylemek mümkün değil. Yaşamı uzatıp yaşlılık hastalıklarıyla (diyabet, atereskleroz, osteoporoz, kanser, hipertansiyon, Alzheimer) mücadeleyi kolaylaştırdığı ve hayat kalitesini yükselttiği ise kesin.
Kaplumbağa veya filin uzun yaşamalarını daha az hareket etmelerine bağlayanlar da var ama onlar insanın genetik yazılımındaki farklılığın önemini kavrayamayanlar.
Peki egzersiz zararlı da olabilir mi? Yaşam süresini kısaltabilir mi? Mümkün! Nasıl mı? Buyurun...
Aerobik olmayan egzersizler ölçüsüz, dikkatsiz ve aşırı yapılırlarsa bedende çok fazla serbest radikal üretimine yol açabiliyor. Hücreleri erken yaşlandıran, yaşam süresini kısaltıp yaşlılık hastalıklarına davetiye çıkaran serbest radikal yükünüz bedeninizin ürettiği doğal antioksidanlarınızın baş edemeyeceği kadar fazla olunca da hızlı ve erken yaşlanıyorsunuz.
Ayrıca ağır ve kötü egzersizler eklemlerde yıpranmaya, bağlarda zorlanmaya, kaslarda zedelenmeye ve sportif kazalara da yol açabilirler.

Haberin Devamı

Çocuğunuz hipoglisemik olabilir!

Hipoglisemi sadece yetişkinlerin değil, çocuk ve gençlerin de sorunu olabiliyor. Özellikle ergenlik döneminde oluşan hipoglisemiler kişilik değişikliklerine bile yol açabiliyor.
Çocuğunuz çabuk sinirleniyor, tekrarlayan mantıksız davranışlar sergiliyorsa, tokluk kan şekerini ölçtürün.
Bu çocuklarda nöbetler öncesinde baş ağrısı, halsizlik ve güçsüzlük, panik ve endişe duygularıyla birlikte sersemlik hissi ve duygularını ifade etmekte güçlük de mevcut olabilir.
Tekrarlayan hipoglisemi nöbetleri çocukların entelektüel gelişimini de sorunlu hale getirebilir.
Çocuklarınızdaki bazı psikolojik problemlerin hipoglisemiden kaynaklanabileceği aklınızda olsun.

Haberin Devamı

Aerobik egzersiz nedir?

Egzersiz yaparken yanınızdaki arkadaşlarınızla rahatça sohbet edebilmeli, telefonla arayanlara yanıt verebilmelisiniz. Egzersiz sürecinde nefes nefese kalıyorsanız, soluk alıp vermekte bile zorlanıyorsanız, hücrelerinizin ihtiyacı olan oksijeni sağlayamıyor, onları oksijensiz bir ortamda (anaerobik) çalışmak zorunda bırakıyorsunuz demektir.
Aerobik egzersizler; oksijeni yeterince soluyup akciğerlerinize doldurarak, dolaşım sistemiyle vücudunuza yeterli oksijeni pompalayıp hücrelerinize bol bol oksijen sağlayarak yaptığınız düzenli ve ılımlı aktivitelerdir. Hücreleriniz oksijensiz kaldığında zararlı serbest radikalleri daha fazla üretir. Yürümek, bisiklete binmek, tenis oynamak veya dans etmek aerobik egzersizlerdir.

Haberin Devamı

Egzersiz notları

*Egzersiz süresince ağızdan değil, burundan nefes almaya çalışın.
*Egzersiz sırasında ve sonrasında yeterince su için. En iyisi, egzersiz süresince 15-20 dakikada, bir bardak su içmek!
*Egzersiz, ısınma hareketleriyle başlamalı ve soğuma hareketleriyle tamamlanmalıdır.
*Egzersizden hemen sonra asla sauna veya buhar banyosuna
girmeyin.
*Kalp ve hipertansiyon hastasıysanız, sürekli ilaç kullanıyorsanız, şeker hastalığınız varsa, aşırı kiloluysanız, romatizmal bir hastalığınız mevcutsa egzersize başlamadan önce mutlaka doktorunuzla görüşün.
*Uzun süreli açlığı takiben, ağır bir yemekten hemen sonra ve uykudan hemen önce ağır ve yorucu egzersiz yapmayın.
*Egzersiz yaptığınız ortamın ısısına, havasının temizliğine özen gösterin. Aşırı sıcak ve soğukta, yeterince havalandırılmamış ortamlarda egzoz gazı ile dolu yol kenarında egzersiz yapmayın.

Reflüden korunma yolları

*Kilonuza dikkat edin! Fazla kilolarınızı hemen verin!
*Az miktarda ve sık sık yiyin!
*Yemekten sonra hemen yatmayın. Akşam yemeklerinizi erken saatlerde tamamlayın ve azaltın.
*Alkol kullanmayın, sigarayı bırakın!
*Uzun süre öne eğilmekten kaçının.
*Midenizi ekşiten yağlı besinlerden, alkol, çikolata, soğan, sarımsak, baharat, meyve suları ve kafeinden uzak durun.
*Başınız yüksekte kalacak şekilde yatın.
*Gazlı içeceklerden kaçının.

Yazarın Tüm Yazıları