Mineral destekleri nasıl kullanılmalı

İhtiyacımız kadar minerali sadece besinlerle kazanmamız bazen güç olabiliyor. Bu gibi durumlarda “mineral destekleri”ne ihtiyaç duyuyoruz. Benim tavsiyem mineral tamamlayıcıları da çoklu destekler şeklinde değil, tek tek ve ihtiyacınız kadar kullanmanız, bu ürünlerin de sadece eczanelerde satılanlarından faydalanmaya çalışmanızdır.

Haberin Devamı

Sağlığımız için minerallere de ihtiyacımız var, onlar olmadan olmuyor. Noksanlıkları kansızlıktan bağışıklık zayıflığına, kalp aritmilerinden kemik kırılmalarına birçok soruna neden oluyor.
İhtiyacımız kadar minerali sadece besinlerle kazanmamız da bazen güç olabiliyor. Bu gibi durumlarda “mineral destekleri”ne ihtiyaç duyuyoruz.
Bu destekler eczanelerde bol bol var, farklı markalar farklı doz ve yapıda yüzlerce ürün pazarlıyor. Gereksinim duyduğumuzda bunlardan faydalanarak da eksiğimizi tamamlayabiliriz.
Benim tavsiyem mineral tamamlayıcıları da çoklu destekler şeklinde değil, tek tek ve ihtiyacınız kadar kullanmanız, bu ürünlerin de sadece eczanelerde satılanlarından faydalanmaya çalışmanızdır.
Ben prensip olarak multivitaminler kadar multimineral desteklere de pek sıcak bakmıyor, herkesin ihtiyaç duyduğu minerali ihtiyaç duyduğu dozda gereken süre kadar ayrı ayrı almasının daha doğru olduğunu düşünüyorum. Mineral tamamlayıcıları ile ilgili diğer püf noktaları da şunlar...

ÖNEMLİ

Haberin Devamı

Kalsiyum desteklerini kullanırken...

1. En etkin kalsiyum desteği “kalsiyum sitrat”, en az işe yarayanı ise “kalsiyum karbonat”tır.
2. Kalsiyum ve magnezyum kombinasyonları birlikte alınabilir, ben ayrı ayrı kullanılmalarını daha doğru buluyorum.
3. Kalsiyum desteği olarak istiridye kabuğu (oyster shell), kemik özleri (bone meal) gibi şeyler yerine doğrudan kaliteli kalsiyum desteği almaya özen gösterin. İstiridye kabuğu ve kemik tozlarında ağır metaller bulunabiliyor.
4. Kalsiyum desteğini kemik erimesini önlemek için kullandığınızda K vitamini ve D vitamini de ihtiva edenleri tercih edin.
5. Çok özel durumlar dışında günlük dozu 1200 mg.ın altında tutun, 400-600 mg.ın en ideal dozlar olduğunu unutmayın, geri kalan ihtiyacınızı besinlerle (yoğurt, peynir) karşılamaya çalışın.
6. Tek doz alıyorsanız akşamları kullanmayı tercih edin, uykunuzu kolaylaştırır.
7. 500 mg.ın üzerindeki dozları ikiye bölüp kullanın ve sabah/akşam alın.

Selenyum fazlası zararlı

Selenyum antioksidan ve kanser koruyucu özelliklere sahip olduğu ileri sürüldüğünden sık kullanılan mineral desteklerindendir. Prostat, meme ve kalın bağırsak kanserinden korunmada (kesin olmamakla birlikte) faydalı olabileceği belirtildiği için tercih ediliyor ama fazla miktarda selenyumun tırnaklarda kırılma, saçlarda dökülme, ağızda kükürt kokusu, cilt döküntüleri eklem sorunları yapabileceği de biliniyor.
Bu nedenle 3-4 aylık periyotlar halinde ve günde en çok 50 mikrogramlık dozları geçmemek koşuluyla kullanılabileceğinin unutulmaması gerekiyor.

Haberin Devamı

Çocuklara çinko iyi geliyor

Çinko özellikle çocuklar için besinlerle temini güç olabilen faydalı bir mineral. Zaten bu nedenle de çocuklar için hazırlanan vitamin mineral desteklerinin içine çinko da ekleniyor. Çocuklarda büyümeye destek olsun, bağışıklık daha güçlensin diye verilebiliyor. Nezleye karşı bağışıklığı güçlendirmek ya da genel olarak enfeksiyonlara karşı bağışıklığı desteklemek amacıyla yetişkinlerin de çinko kullanmalarının bir işe yarayıp yaramayacağı ise henüz net olarak bilinmiyor. Bilinen, günlük dozun 20-30 mg.ı geçmemesi gerektiği! Çinkonun da fazlası vücutta birikerek sorunlara yol açabiliyor. Özellikle demir hapı kullananlar çinko desteklerinden uzak durmalı.

Yazarın Tüm Yazıları