Paylaş
Metabolizmamızın nasıl çalıştığı sağlığımızı belirleyen temel faktörlerden biri. Yavaş çalışan bir metabolizma bizi yorgun, bitkin, isteksiz, hatta depresif biri bile yapabiliyor.
Metabolizmamız yavaş çalışıyorsa uykumuz bozuluyor, cildimiz kuruyor, saçlarımız, tırnaklarımız eski canlılığını kaybediyor. İşte bu nedenle metabolizmamızı güçlü ve kuvvetli tutmamız, onu yavaşlatabilecek yanlışlardan uzak durmamız lazım.
Bazı yanlışları yapmamak, küçük ama önemli bazı değişimlerle ona destek olmak gerekiyor. Tekrarlamaya lüzum var mı, yok mu bilmiyorum ama yavaş çalışan bir metabolizma en çok da kilo yönetimini zora sokuyor. Metabolizmayı hızlandırabilecek bazı basit önerilerin başlıcaları şunlar olmalı.
* DAHA ÇOK KAS YAP: Kaslarınızı güçlendiren egzersizler, günün yirmi dört saati siz çalışırken de dinlenme halindeyken de daha fazla kalori yakmanızı sağlar. Ne kadar çok kasa sahip olursanız, metabolizmanız o kadar hızlı çalışır. Güçlendirici egzersizlere hemen başlayabilirsiniz. Bazı eşyalarınızı yokuş yukarı çıkarken kendiniz taşıyın, işyerine, evinizde çömelme egzersizleri yapın.
Kol kaslarınızı çalıştırmak için 2-3 kilogramlık ağırlıklar kaldırın. (Büyük boy dolu plastik su şişesi bile olabilir.) Bu egzersizleri haftanın üç veya dört günü yaparsanız, fiziksel görünüşünüz kadar metabolizmanızın da hızlandığını fark edeceksiniz.
* DAHA DİKKATLİ BESLEN: Eğer vücudunuz giderek daha az besin almaya yöneltilir ve bunu almaya alışırsa, enerjiyi korumak için metabolizmanızı yavaşlatacaktır. Zamanla aynı besinleri tüketseniz bile, vücudunuz aldığınız kalorileri yakıt olarak kullanabilmek için yavaşlayacak ve istemediğiniz kiloların bedeninize yapışmasına neden olacaktır.
Kalori alımınızı kesmenin en iyi yolu; günde 500 kalorinin altında kısıtlama yapmamak ve asla (çok gerekmedikçe) enerjiyi 1200 kalorinin altına düşürmemektir. Kalori tüketiminiz için amacınızı saptadıktan sonra, bu kaloriyi 6 öğüne bölmelisiniz.
* DİYETİNDEKİ PROTEİN MİKTARINI ARTIR: Yapılan çalışmalar proteinlerin, pankreas bezinden dolaşıma daha kolay ensülin verilmesine yardım ettiğini ortaya koymuştur.
Sağlıklı bir kişi günde ortalama 70 gram ve daha fazla protein ile bu etkiyi sağlayabilir.
* EN AZ 3-4 GÜNÜ 30-45 DAKİKA GÜÇLÜ AEROBİK EGZERSİZ YAP: Yaktığınız fazladan kaloriler ayda yarım-1 kilogram arasında kilo kaybetmenizi sağlayacaktır.
Yürüyün, yüzün, dans edin...
* AKTİVİTENİ İZLE: Ne kadar çok hareket ederseniz, o kadar çok kalori yakarsınız! Yaşamınızda ve günlük aktivitelerinizde yapacağınız küçük değişiklikler her gün yaktığınız kalori miktarını artırır.
Bu tip değişiklikleri günlük yaşamınıza sadece 20 dakika ilave ettiğinizde her gün ortalama 100 kalori yakarsınız ve her ay verdiğiniz kilolara yenisini eklersiniz. Bu ufak değişiklikler her gün yoğun şekilde çalışıp 1000 kalori yakmanız kadar yarar sağlayacaktır.
* AKŞAM YÜRÜYÜŞLERİNİ BIRAKMA: Akşam yapılan aerobik egzersizler ve ağırlık çalışmaları daha yararlı olabilir. Bazı kişilerin metabolizmaları gün sonunda çok fazla yavaşlar.
Akşam yemeği öncesi yapılan 30 dakikalık aerobik aktivite metabolik hızınızı artırarak, 2-3 saat boyunca da yüksek kalmasına yardım eder. Böylece akşam yemeklerinizde aldığınız kaloriler kalçalarınızda birikmez. Akşamları 30-40 dakikalık yürüyüşlere çıkmaya başlamaya ne dersiniz?
* İYİ UYU!: Uyku sorunu olanlar daha kolay kilo alıyor. Eğer gece atıştırmalarınız varsa uykusuzluk daha fazla kilo almanıza neden olur.
Az uyuyan kadınların, sekiz saat düzenli uyuyanlara göre metabolizmalarının yavaşladığını gösteren bazı çalışmalar var.
Eyvah selülitim var
Bedenimizde yaklaşık 30 milyar yağ hücresi var. Bu hücrelerin hacim kazanması yani yağ artışı, vücudumuzun su tutması, dolaşım yetersizliği, dokularda sertleşme bir araya gelerek hanımların korkulu rüyası selülite yol açıyor.
“Her tarafım yusyuvarlak oldu!” Kalın bir cilt-cilt altı tabakanız, yumuşak, ağrısız, tüm bedeninizde yaygın, kilo fazlasının da eşlik ettiği bir selülitiniz var. Sizin öncelikle beslenmenize dikkat etmeniz, düzenli olarak aerobik aktiviteleri uygulamanız gerekiyor.
“Çok sarktım. Yumuşacığım. Sanki hiç kasım yok!” Kas kitleniz yetersiz, cildiniz gevşek, iki parmak arasında sıkıştırınca çok ağrı yapan, girintili çıkıntılı bir selülitiniz var. Öncelikle proteinde zengin bir beslenme programı ile işe başlamalısınız. Direnç egzersizleri yapmalısınız.
“Bacaklarım çok şişti!” Herhangi bir diyete başlamadan önce bu yerel birikimin nedenini bulmaya çalışmalısınız. Tuz tüketiminize çok dikkat etmelisiniz. Yürüyüş, bisiklet size en uygun aktivitelerdir. Dr. Evren ALTINEL
Paylaş