Paylaş
KANSERSAVAR
Zerdeçal
Zerdeçalın esas maddesi kurkumindir. En etkin antioksidanlardan biri olan zerdeçalın, günde 200 mg (yaklaşık 2-4 silme tatlı kaşığı) tüketilmesiyle yangı (inflamasyon) giderici, kanseri ve damar sertliğini önleyici özelliklerinin gözlendiğini bildiren yayınlar vardır.
Alzheimer hastalığında, kalp ve beyin enfarktüsü gibi ciddi sonuçlara yol açabilecek damar hastalıklarının önlenmesinde katkısı saptanmıştır. Hint asıllı bu baharat, yaraların çabuk iyileşmesi için de kullanılır.
Cildi sıkılaştırıcı ve nemlendirici özellikleri de bildirilmiştir. İki çay kaşığı zerdeçal günlük demir ihtiyacınızın yüzde 10’unu ve manganez ihtiyacınızın da yüzde 17’sini karşılar.
ŞEKERİN PANZEHİRİ
Tarçın
Çaya, kahveye, yoğurda ya da yulaf ezmesine tarçın katarak hem lezzet duygunuzu tatmin eder hem de manganez gereksiniminizi karşılarsınız. İnsülin direnci, reaktif hipoglisemi ya da şeker hastalığı sorununuz varsa, besinlerinize tarçın katmak kan şekerinizi ayarlamanızda size çok yardımcı olacaktır. Tarçın, kanın akışkanlığını korumaya ve sindirime yardımcı olur.
ZİNDELİK KAYNAĞI
Zencefil
Zencefilin özellikle sindirim sistemi ile ilgili sorunları rahatlatmak, sindirimi teşvik etmek ve mide rahatsızlıklarını hafifletmek konusunda oldukça etkili ve doğal destek olduğunu yalnız tamamlayıcı tıp uzmanları değil, modern tıp da kabul ediyor. Çünkü birçok çalışma, güvenilir tıbbi araştırma, zencefilde tedavi edici ve iyileşmeyi hızlandırıcı birçok doğal kimyasal özellikle de antioksidan yapısındaki fenol bileşiklerinin bulunduğunu gösteriyor.
Zencefilin sindirim sistemi üzerindeki tonik yani uyarıcı etkisi, proteinlerin sindirimini kolaylaştırıyor, bulantı hissini baskılıyor, ülser, gastrit reflü gibi problemleri hafifletebiliyor.
Özellikle taze zencefilin hazımsızlığa karşı önemli bir destek olduğu, üçte bir iyileştirici fonksiyon gördüğü aklınızda olsun. Zencefilin ağrıyı azalttığı, iltihabi süreçleri baskıladığı, kronik iltihabı iyileştirmese bile yavaşlattığı da bir gerçek. Ayrıca kanserden koruyucu gücü olduğunu düşündüren bulgular da var.
MİDENİN GERÇEK DOSTU
Kırmızı biber
Kırmızı biber, içindeki kapsaisin adlı maddeyle kanser hücrelerine savaş açıyor. Kanserli hücrelerin ölümünü tetiklerken çevredeki dokulara zarar vermeyen bu mucizevi molekülün başka marifetleri de var: Ağrı kesici, iltihap çözücü özelliklerinin yanı sıra kolesterol düşürüyor, midedeki asit problemlerini iyileştiriyor. Mikroplarla savaşıyor. Eğer siz de kırmızı biberin sağlık yararlarından faydalanmak istiyorsanız, taze veya kurutulmuş kırmızı biber yemeyi deneyin.
KARACİĞER DESTEĞİ
Nane
Nanenin mide salgılarını artırdığı, bağırsakları gevşetip rahatlattığı yüzyıllardır biliniyor. Özellikle kolit yakınması olanların yaşadığı ağrılı bağırsak spazmlarını ve gazı azaltmanın doğal yollarından biri de nane ile hazırlanmış bitkisel ilaçlardan ya da çaylardan faydalanmaktır. Antiseptik özelliği ile midede bakteri üremesini azalttığı görüşü yaygındır. Terlemeye de yardımcı olan nane, soğuk algınlığı, sabah yorgunluğu ve regl sancılarında da kullanılır. Nanede bulunan mentol, karaciğerin yaptığı temizlik işlemine yardımcı olur.
GERGİNLİĞE BİRE BİR
-------------------
Kekik
Kekik, K vitamini ve çeşitli antioksidanlar açısından zengindir. Kekik etkili bir bakteri-savar olup, mide sorunlarını yaratan bakterilerin çoğalmasını engeller. Gazı ve hazımsızlığı azaltır. Mide sancılarını, barsak kramplarını hafifletir. Ayrıca, kekikten yorgunluk, sinirlilik ve uykusuzluk gibi sorunlarınızın çözümünde de faydalanabilirsiniz.
ŞAMPİYON
--------
Karabiber
Karabiberlik, tuzluğun sofra arkadaşıdır. Zararlarını öğrendikçe tuzluktan vazgeçsek bile karabiberliği eksik etmeyelim; çünkü tuzun aksine karabiberin sağlık yararları pek çok.
Ağzımıza karabiberli bir yiyecek attığımız anda dilimizin üzerindeki kabartıları uyarır ve mideye yolladığı mesajla asit salgısını dengeleyerek gaz ve şişkinliğe engel olur, B12 vitamini ve bazı minerallerin emilimini kolaylaştırır.
İçerdiği piperin adlı alkaloid kandaki koenzim Q 10 düzeyini yükseltir. Antioksidan mücadeleyi destekler. Aynı madde, nezle ve gribal enfeksiyonlarda burun tıkanıklığını gidermeye, öksürüğü azaltmaya destek olur.
Fareler üzerinde yapılan bir deneysel çalışmada beyinlerinde serotonin ve endorfin seviyelerini artırdığı gözlemlenerek antidepresan görevi üslenebileceği düşünülmüştür.
Zerdeçal ile işbirliği yapıp onun yangı giderici (antiinflamatuvar) gücünü artırarak romatizmal yakınmaları azaltır. Zerdeçalın kurkumini ve karabiberin piperini kanserli hücrelerin kendi kendilerini yenileme becerilerine engel olarak kansersavar işlev görür.
SİNDİRİM DOSTU
Kimyon
Verdiği lezzetin ötesinde içerdiği flavonoidler, izoflavonlar (bitkisel hormonlar), alkaloidler ve fenol bileşenleri sayesinde sahip olduğu yüksek antioksidan güçle kimyon vazgeçilmez baharatlardan biridir. Mantar ve bakterilerle mücadeleye destek olur. İçerdiği küminaldehid adlı maddenin karbonhidrat metabolizmasına etkisiyle kan şekerini düşürür. İdrar söktürücüdür. Gaz, şişkinlik ve bağırsak spazmlarını giderici özelliği ise bilinen en yaygın etkilerinden biri olup yüzyıllardır kullanılmaktadır.
Kimyon tohumları östrojen benzeri etki yapar. Kemik yoğunluğunu korumaya destek olur. Çeşitli çalışmalarda normal hücrelerin yıkımına (apoptoz) ve kalıtımsal değişimlerin yavaşlamasına yol açarak kansersavar etki yaptığı gösterilmiştir. Bağışıklık sistemine destek olduğunu bildiren laboratuvar sonuçları elde edilmiştir.
HER EVE LAZIM
Rezene
Belki de rezeneyi en çok bebeklerin gazını giderip rahatlamalarını sağladığı için severiz. İçerisindeki anetol adlı madde sayesinde sindirim kaslarını gevşetip spazmları çözerek karın ağrılarını dindirir. Erişkinler için de çok iyi bir sindirim desteğidir.
Bir çay kaşığı ezilmiş rezene tohumunu 1 bardak kaynar suda 5 dakika bekletip içtiğinizde kötü nefes kokusundan, gaza, şişkinlikten kabızlığa çok fayda görürsünüz. Bu işlemi günde 2-3 kez yemek aralarında tekrarlayabilirsiniz.
Süt veren annelere rezene çayı içmeleri önerisi çok yaygındır. Bu alışkanlığın arkasında da rezenenin süt kanallarını açıp sütü artırmaya olan desteği yatmaktadır. Regl sancılarına da iyi geldiği bildirilmiştir.
Dr. Evren ALTINEL
Paylaş