Paylaş
Kimi kiraz sapı, üzüm çöpü, kırmızıbiber kapsülü, kimi altın çilek, lahana özü, kimi elma, greyfurt “zayıflatır, kilo verdirir, inceltir, sıkılaştırır” gibi dayanılması güç vaatlerle size pazarlamaya çalışıyor.
Oysa, bunların hepsinin tam bir palavra olduğunu, kilo vermenize yardımcı olabilecek, “beslenme ve aktivite programına” destek olabilecek etkili ürün sayısının, doğal desteğin üçü-beşi geçmediğini bu köşede de, televizyondaki programlarımızda da sık sık tekrarladık. Biz yazmaya-söylemeye, sizi uyarmaya devam ettikçe onlar da her yıl yeni bir ot-çöp bulup etkileyici sloganlar üreterek sizin -daha doğrusu cüzdanlarınızın- peşini bırakmamaya kararlılar!
Siz bu vaatlere kulak kabartmaya devam edip konuya bilinçle yaklaşmadıkça onlar hep olacaklar. “Filanca bakanlığın izni” veya “falanca doktorun tavsiyesi”ne inanıp siz bu faydasız hapları, otu-çöpü yutmaya devam ettikçe, onlar da her yıl huzurunuzda olmaya (!) devam edecekler, bundan hiç kuşkunuz olmasın...
İŞE YARAYANLAR HANGİLERİ?
Eğer “Ben kararlıyım, diyetimi yapacağım, aktivitemi artıracağım ama bana destek olabilecek doğal şeylerden istifade etmekten de vazgeçmeyeceğim!” diyorsanız ben ve Yaşasın Hayat diyetisyenlerinin (Nilüfer Bayram, Müge Başer, Deniz Yemişçi, Melek Türkmen) size önerebilecekleri destekler var ama isimler bu yıl da yine aynı:
Karbonhidrat emilimini azaltabilen fasulye bazlı carb blocker, yağ emilimini azaltabilen fat blocker, insülin direncini kırmaya ve kan şekerini desteklemeye yarayabilen chromium picolinate, tarçın ve yeşil çay özleri ile yağ metabolizmasını özellikle mitokondriyalarda yağın yakılmasını hızlandırabilen carnitin ile CLA gibi doğal moleküller.
Yine de bu desteklerin de etkili bir egzersiz programı, kişiye özel bir diyet programı ve medikal-tıbbi bir değerlendirme ve takip olmadan tek başlarına işe yarmayacaklarını bir kez daha
hatırlatalım.
BİR SORU BİR CEVAP
Diyet yapmak bir ekip işi
SORU: Diyet yapıp bırakmak psikolojimi bozuyor. Aslında kolay kilo veriyorum ama motivasyon eksikliği nedeniyle iradesizim gibi geliyor. Ne yapabilirim?
CEVAP: Kilo vermeye başlarken artan motivasyonunuz, kilo koruma döneminde genellikle uçup gider. Motivasyon eksikliğinin başladığı dönemlerde davranış değişikliği terapileri size iyi gelecektir. Bu terapilerde yeme davranışlarınızda sizi kilo almaya iten nedenler tartışılıp kalıcı çözümler sunulacaktır. O nedenle kilo verme programlarının içinde psikolog varlığı size iyi gelecektir. Sizi motive edecek önemli unsurlardan biri fiziksel aktivite düzeninizdir. Diyetiniz alışkanlıklarınız doğrultusunda çeşitlenirken yediklerinizden suçluluk duymaya başlamak, verdiğiniz kiloları almanızın nedenlerinden biri olacaktır. Bu duyguyu sağlıklı bir beslenme planı, davranış değişikliği terapileri ve egzersiz önerileri ile ortadan kaldırabilirsiniz. Diyetisyen Nilüfer BAYRAM
HATIRLATMA
Kalp kırığı mı kemik kırığı mı?
Kırılan bir kalbi onarmak bazen çok kolay; bir çift güzel söz bile yetebiliyor. Bazen de olanaksız; ne yapılsa olmuyor, derin bir iz kalıyor.
Kemik kırıkları da bazı özgün ve önemli hastalıklar dışında bir darbe ya da düşme sonucu oluyor. Sağlam kemik yapısı olan, kas, kiriş ve kıkırdak açısından güçlü kişilerde ancak çok şiddetli darbe ya da düşme sonucu kırık görülüyor.
İNŞAAT ALANI GİBİ
Kemiğin ortasında yer alan iliğin kırmızı bölümünde alyuvarlar (eritrosit, kırmızı kan hücreleri) üretilir, sarı kısmında ise yağ depolanır. Osteoblast adlı hücreler kemik yapımından, osteoklastlar da yıkımından sorumludur. Kemik kırılınca osteoblastlar çalışmaya koyulur. Fibroblast adlı hücreler protein yapısındaki kollajeni üretir. Kollajen, osteoblastları bir araya getiren bir doku oluşturur. Zamanla bu doku sertleşir, kemikleşir. Osteoklastlar, bu yeni dokunun üzerine rötuş yapıp son formunu verir. Yaklaşık 3-4 haftada iyileşme tamamlanır. Kanlanması zengin kemikler (topuk kemiği gibi) daha hızlı iyileşir.
KORUNMAK YA DA İYİLEŞME SÜRECİNİ KISALTMAK İÇİN
- Sigara (kan dolaşımını dolayısıyla iyileşmeyi yavaşlatır) ve alkolden (osteoblast oluşumunu engeller) uzak durulmalıdır.
- Kolalı içecekler tüketilmemeli, kahve, çay (kalsiyum kaybına yol açabilir) gibi kafeinli içecek tüketiminde aşırıya kaçmamalıdır.
- Dengeli beslenmeye özen göstermelidir; çünkü C vitamini (kollajen yapımı), D vitamini (kalsiyum emilimi), K vitamini (iyileşme sürecini hızlandırma) gibi vitaminlerin, kalsiyum, fosfor gibi minerallerin, protein gibi önemli besin öğelerinin yeterince tüketilmemesi kemik sağlığına zarar verir.
TAMAMLAYICI TEDAVİ YAKLAŞIMLARI
Arnica (şişlik ve ağrıyı azaltır), Symphytum (iyileşmeyi hızlandırır), Ruta (hem kemik hem de bağ dokuyu destekler),Calcarea phosphoricum (kemik doku yoğunluğunu güçlendirir), Eupatorium perfoliatum (ağrıyı azaltır) gibi ilaçlar bir homeopati uzmanı tarafından uygun çözelti, doz ve sürelerde kullanıldığında iyileşme süreci hızlı ve kolay olur. Dr. Evren ALTINEL
Paylaş