Paylaş
Kadınların en çok ilgi duydukları sağlık konularının başında cilt yaşlanması var. Cildinizin neden yaşlandığını, nelerden zarar görüp nelerden hoşlandığını bilirseniz bu sorunu çözmekte ciddi bir zorluk çekmezsiniz. Ne yaparsanız yapın, cildinizin doğal yaşlanmadan şu veya bu şekilde etkilendiğini de unutmamanız gerekiyor. Ama yine de, cilt yaşlanmasını hızlandırmak veya yavaşlatmak önemli ölçüde size kalıyor. Eğer onu çevresel yaşlanmanın etkilerinden koruyabilir, uygun destekler, besinler ve cilt ürünleriyle kendini yenilemesine yardımcı olabilirseniz, çok iyi sonuçlar almanız mümkün olabiliyor.
Cildiniz için neler yapabileceğiz sorusuna yanıt vermeden önce vücudunuz için yapacağınız bütün iyi şeylerden cildinizin de yararlanacağını hatırlatmalıyım. Bunun anlamı şu: İyi bir cilt için dirençli bir bağışıklık sitemine, sağlıklı kalp ve dolaşım düzeneğine, güçlü bir akciğere, görevini iyi yapan bir böbreğe ve iyi çalışan bir sindirim sistemine, yani sağlam bir vücuda ihtiyacınız var. Ayrıca, ruh sağlığınızın da iyi olması gerekiyor. Beyninizle cildiniz arasında iki yönlü işleyen bir yol var. Cildinize yapılan her türlü hoşluk -güzel bir dokunuş, yürekli bir öpüş- beyninize şifa verebiliyor. Eğer keyfiniz yerinde, huzurunuz mükemmel, ruhunuz dinginse yüzünüz de güzel oluyor.
NE YAPMALI?
Güzel bir cilde sahip olmanın birinci anahtarı doğru beslenmekten geçiyor. Bunun için neler yapmanız gerektiğini artık çoğunuz biliyorsunuz. Biz yine de kısaca özetleyelim: Daha çok antioksidan zengini sebze ve meyve yemeniz (elma, kayısı, kiraz, nar, kırmızı üzüm ve pazı, ıspanak, lahana, dereotu, zerdeçal, soğan, kapari, yeşil, siyah ve beyaz çay ve diğerleri) en önemli nokta. Domatesin, ketçap veya salçanın, kekik, nane ve maydanozun da güçlü birer cilt tamircisi olduğunu unutmayın. Bu listeye sarmısağı, pırasayı, marulu bile ekleyebilirsiniz.
Kuru yemişleri ve yağlı tohumları ölçülü ama sürekli olarak yemeniz gerekiyor. Taze filizlenmiş ürünlerden faydalanmanız da iyi olur. Bakliyatı, tahılı doğal halleriyle dengeli bir şekilde yemenizde yarar var. Yoğurt ve kefiri de unutmayın.
Balık, özellikle omega-3 zengini balıklar cilt için son derece faydalı bulunuyor. Kekik, zencefil, fesleğen değerleri her gün artan cilt dostu doğal besinlerdir. Bu yiyecekleri makul ölçülerde, az ve sık beslenerek, çeşitlendirerek yiyin.
KESİP SAKLAYIN
9 ADIMDA CiLT BAKIMI
1. Aşama: Temizlemek. Yağlı ciltlerde su bazlı temizleme jelleri ve köpükleri kullanılır. Kuru ciltlerde yağ bazlı kremler, karma ciltlerde su bazlı sütler, hassas ciltlerde hipoallerjenik ürünleri içeren hafif ve kokusuz ürünler, normal ciltlerde losyonlar kullanılır.
2. Aşama: Toniklemek. Temizleyiciden arta kalanları ciltten temizlemeyi, cildi canlandırmayı ve sıkılaştırmayı amaçlar. Gülsuyu, maden suyu, çeşitli bitkilerin çayları doğal toniklerdir.
3. Aşama: Nemlendirmek. Yağlı, karma ve normal ciltlerde cilt tipine özel hazırlanmış su bazlı losyonlar kullanılır. Kuru ciltlerde yağ bazlı nemlendiriciler, hassas ciltlerde hipoallerjenik ürünler kullanılır.
4. Aşama: Güneş koruyucu sürmek. Yağlı, karma ve normal ciltlerde su bazlı losyonlar, kuru ciltlerde yağ bazlı kremler kullanılır. Hassas ciltlerde yine hipoallerjenik olmasına dikkat etmek gerekir.
5. Aşama: Göz çevresi bakım ürünü sürmek. Göz çevresinde kırışıklık, torbalanma, morluk olup olmadığına göre uygun bir ürün kullanılmalı.
6. Aşama: Gece kremi sürmek. Gece vücut dinlenirken ciltteki hasarları da tamir eder. Bu dönemde cilde sürülen gece kremindeki cildi destekleyen, bakım yapan maddelerden faydalanma şansı çok yüksektir. Yine cilde uygun ürün seçmelidir. İçinde antioksidanlardan zengin olması iyi olur.
7. Aşama: Bakım serumları uygulamak. Antioksidanlardan zengin, cilt yaşlanmasını yavaşlatan ürünler kullanılabilir.
8. Aşama: Haftada veya 15 günde bir maskeler ve peeling’ler yaparak cildin beslenmesi, ölü tabakadan arındırılması sağlanmalıdır.
9. Aşama: Masaj yaparak yüz ve boyun kaslarını güçlendirmek gerekir.
NOT ALIN
Cilt destekleri
- Alpha Lipoic Acid 200 mg
- C vitamini (500 mg)
- E vitamini (50-100 gr)
- Yeşil çay özleri
- Üzüm çekirdeği özleri
- Coenzim Q-10 (30-100mg)
- Çinko 20 mg
(Bu ürünleri sadece dermatoloji uzmanınızla görüştükten sonra kullanmanız gerekiyor.)
Paylaş