Paylaş
Bayramımız hepimize kutlu olsun, hafta sonumuz güzel geçsin. Cumhuriyetin ve bağımsızlığın kıymetini bilelim ve asla unutmayalım. Ona, cumhuriyete tıpkı sağlığımıza bakar gibi “gözümüzün içi gibi” bakalım. Bunun için de tabii ki öncelikle ayakta kalmaya, sağlıklı olmaya, bir ve birlikte durmaya odaklanalım. Bugünün sağlık konularına gelince... Bugün sayfamızı -bayram münasebetiyle- “SİZDEN GELEN SORULAR”a yani “OKUR SORULARI”na ayırıyoruz. Hazırsanız buyurun...
OKUR SORUSU 1
GÜNDE NE KADAR D VİTAMİNİ
Eğer D vitamini stoklarımız doluysa, yani D vitamini seviyemiz 50’nin üzerinde 70’ler civarındaysa yetişkin bir kadın ve erkek için günde 1000-2000 ünite kadar D vitaminini güneşlenerek ya da takviyelerle kazanmak yeterli oluyor. Bu miktarı 400-500 üniteye indirenler de var, 4-5 bin üniteye çıkaranlar da eksik değil. Bana sorarsanız 1000 üniteyi geçen rakamlara sadece doktorların karar vermesi lazım. Zira özel bazı durumlarda yüksek rakamlara da çıkmak gerekebiliyor. Ama o özel durumların neler olduğunu yalnızca doktorlar biliyor.
OKUR SORUSU 2
CİLT YAŞLANMASI İÇİN ‘BİLEK TESTİ’ GÜVENİLİR Mİ
Yalana, dolana, sözü fazlaca uzatmaya gerek yok: Yaşlanan bir cilt herkesin keyfini kaçırır. Cilt yaşlanmasının en büyük belirtisinin de kontrolsüz güneşlenmek olduğu tartışmasızdır. Güneş hasarının cildinizde oluşturduğu yaşlanmanın etkilerini görmek istiyorsanız, hemen şimdi şu anda ‘bilek testi’ni uygulayın. Test için bilek bölgesindeki cildinizin iç ve dış yüzüne bakmanız yeterli. Bileğinizin dış yüzündeki güneş gören ve diğer dış etkenlerden fazlaca zararlanan kuru, kalın, buruşmuş ve pörsümüş yani yaşlanmış deri yapılanmasının nedeni cildinizin özellikle güneş ışınları nedeniyle bileğinizin iç kısmına oranla daha hızlı yaşlanmasıdır. Bileğinizin iç kısmındaki yumuşak, ince, nemli, ipeksi ve adeta bebeksi manzara ise cildin doğal yaşlanmasının ifadesidir.
OKUR SORUSU 3
HANGİ TAKVİYELER NE ZAMAN ALINMALI
1) SABAH AÇ KARNINA ALINACAK TAKVİYELER: Demir, Selenyum, Kollajen peptidler, Krom destekleri.
2) SABAH TOK KARNINA ALINACAK TAKVİYELER: D vitamini, K2 vitamini, Omega 3, Koenzim Q10, Çinko, Magnezyum Malat.
3) AKŞAM TOK KARNINA ALINACAK TAKVİYELER: Melatonin, Pasiflora veya Valerian destekleri, Magnezyum Sitrat, Kalsiyum Sitrat.
OKUR SORUSU 4
KRAMPLAR NEDEN OLUR
Krampların bir değil, birçok nedeni var. En sık görülenleriyse şunlar...
BİR: Magnezyum ve potasyum eksikliği.
İKİ: Su ve tuz kaybı.
ÜÇ: Kontrolsüz idrar söktürücü kullanımı.
DÖRT: İlerlemiş şeker hastalığı.
BEŞ: Parkinson hastalığı.
ALTI: Hamilelik dönemi.
YEDİ: Uzun süren hareketsizlik.
SEKİZ: Aşırı kas çabası.
DOKUZ: Bazı ilaçlar.
OKUR SORUSU 5
BAĞIŞIKLIK ÇÖKMESİ NASIL ANLAŞILIR
Aşağıdaki beş işareti, güçsüz düşmüş hatta çökmüş bir bağışıklığın “işaret fişekleri” olarak değerlendirebiliriz.
BİR: Sık sık tekrarlayan nezle/grip atakları, sinüzitler, faranjitler, bronşitler.
İKİ: Birbiri ardına gelen ishal/kabızlık dönemleri.
ÜÇ: Geç iyileşen yaralar.
DÖRT: Boğazda, genital bölge ve idrar yollarında tekrarlayan iltihaplı akıntılar.
BEŞ: Kronik bir yorgunluk hali.
OKUR SORUSU 6
C VİTAMİNİ ZENGİNİ BESİNLER HANGİLERİ
KIŞ yaklaşıyor. Muhtemel kış enfeksiyonlarına karşı da bağışıklık sistemimiz bizden daha çok C vitamini kazanmamızı istiyor. Nedeni basit: C vitaminini bedenlerimiz asla üretemiyor. Bu nedenle C vitamini söz konusu olduğunda da tam bir “dışa bağımlılık” meselemiz var. Onu sadece doğru besinleri seçerek ve düzenli tüketerek kazanabiliriz. O besinlerin en başında da zannedilenin aksine portakal, limon, mandalina, greyfurt değil, başkaları var. C vitamini bakımından sebze ve meyvelerdeki güç sıralaması şöyle...
BİR: Yeşil biber
İKİ: Kivi
ÜÇ: Turp, lahana
DÖRT: Çilek
BEŞ: Portakal, limon
Paylaş