Kaygılı mısınız

Birkaç gün önce de yazdım, “kaygı/endişe/korku” gibi durumların iç içe geçtiği ruhsal “gerginlik, kötümserlik, panik” eğilimi ve daha birçok şeyin eşlik ettiği “anksiyete bozukluğu” sorunu günümüzün en önemli sağlık problemlerinden biri. Konuyu önümüzdeki pazartesi Hürriyet’te etraflıca yazmaya çalışacağım ama bugünden şunu net ve açık olarak söyleyebilirim:

Haberin Devamı

Böyle bir sorununuz varsa çözümü doktorlar kadar kendinizde de arayın ve sakın pek çok insanın yaptığı hatayı siz de yapmayın. Hata “Sorunla yüzleşmemek!” Yüzleşip yaşam tarzını değiştirmemek ve kaygı panzehiri doğal ilaçlardan faydalanmayı bilmemek. O ilaçları aşağıdaki kutuda bulabilirsiniz...

KESİP SAKLAYIN
İşte kaygı reçeteniz!

Reçetenin yazarı ben değilim. Daha önce de bu köşede yayınladım Zelinski’nin reçetesini. Unutmuşunuzdur diye bir kez daha yayınlıyorum.
* Doyum sağlayacak kadar güzel bir amaç (hedef)
* Geçinebilecek kadar (sevdiğiniz, keyif aldığınız) bir iş
* Temel ihtiyaçlarınıza yetecek kadar bir zenginlik
* İş ve eğlenceyi dengeleyecek kadar sağlıklı bir akıl
* Olabildiği kadar fazla insanı beğenecek ve bunlardan bazılarını sevecek kadar yoğun bir şefkat duygusu
* Kendini sevecek kadar öz saygı
* Muhtaç olanlara verecek kadar iyilik duygusu
* Zorluklarla yüz yüze gelebilecek/ve hesaplaşabilecek kadar cesaret
* Sorunları çözecek kadar yaratıcılık
* Her an gülecek kadar güçlü ve sürekli mizah duygusu
* İyi, güzel ve mutlu bir yarın bekleyecek kadar umut
* Hayatı bütün değerleri ve keyifleriyle yaşamaya yetecek kadar bir sağlık
* Sahip oldukların için şükran duygusu

Haberin Devamı


BİR NOT
Kolesterol hapı
bacakları ağrıtır mı
Geçenlerde, bacaklarındaki ağrı ve güç kaybından yakınan bir hastama bilgi verirken önemli bir tıbbi dergide (Annals of Internal Medicine) yayımlanan bir araştırma sonucundan alıntı yaptım.
Harvard Tıp Fakültesi’nde yürütülen bu çalışmada statin grubu kolesterol düşürücü ilaç kullananların sekiz yıllık tıbbi kaydı incelenmiş, olguların beşte birinin kas ağrıları yüzünden ilacı bırakmak zorunda kaldığı bildirilmişti. Daha az yaygın olan şikâyetler ise yorgunluk ve hafıza problemleriydi. Yarısının da tedaviyi neden sonlandırdığı belli değildi. Rabdomiyoliz yani kas erimesi sadece 1 kişide gelişmişti. Statin kullanmayı bırakanların yüzde 90’ın sonradan ilaca devam ettiği belirtiliyordu. Bu çalışma sayesinde, statin grubu ilaçların yan etkilerine karşı ciddi bir hassasiyet olduğunu gözlemleyen araştırmacılar, hastaların statainlerin yan etkilerini gördüklerinde hemen pes etmemeleri konusunda bilgilendirilmelerinin ne denli yararlı olduğunu anladıklarını ifade ediyorlardı.
Bu bilgilere kolesterol hapı kullanan herkesin ihtiyacı olabilir diye düşündüğümden sizlere de aktarmak istedim.

Haberin Devamı

BİR BİLGİ
Her ağrı yan etki mi

Kolesterol yüksekliğiniz için statin grubu ilaç kullanmadan önce bu konuyu doktorunuzla ayrıntılı olarak konuşmanızı, kafanızdaki tüm soru işaretlerini gidermenizi öneririm.
Genel yaklaşım olarak “ilaç kullanma gerekliliği” yani biz hekimlerin “endikasyon” dediğimiz durum belli olmadan ne kolesterol hapı ne de başka bir ilaca başlamalısınız. Hatta besin destekleri için de aynı alışkanlığı edinmelisiniz. Statin grubu bir ilaca başlarken daha önceden de kas veya eklem ağrınız varsa ilacı suçlamanız kolaylaşır. Ama özellikle belli bir yaş grubunun üzerindekilerde bu ağrıların başka nedenleri de olabilir.
Bu konuda plasebo ile karşılaştırılarak yapılan bir klinik çalışmada ilaç değil de plasebo kullananlarda hatırı sayılır oranda kas ağrısı yaşayan olduğu gözlenmiştir. Karşıt görüşteki uzmanlar, araştırmaların genel nüfusu temsil edemeyeceğini ve statin grubu kolesterol ilaçlarının ortalama yüzde 5-10 klinik bulgu veren yan etkilerinin olduğunu belirtmekteler.
Hafıza ile ilgili sorunlar, kas zaafiyeti, ağrısı ve yangısı, ileri derecede kas erimesi ve kas yıkımı (rabdomiyoliz) ile böbrek zararı statinlerin kaygı uyandıran yan etkilerinin başlıcalarıdır.
Son yıllarda üretilen statinlerin güvenilirliği çok daha yüksek olsa da yan etkiler konusunda uyanık olmak ve belirli aralıklarla kontrol yapmak gerektiğini tüm uzmanlar vurguluyorlar. İstenmeyen bu etkiler ilaca başlandıktan birkaç hafta sonra saptanabildiği gibi 3-6 ay hatta yıllar sonra da görülebiliyor.
Tüm bu izlem ve kontrolleri doktorunuzun gözetiminde yapmanız, kalp-damar riskiniz açısından çok önemli olan bir ilacı kendi kendinize keserek sağlığınızı tehlikeye atmamanız konusunda sizi uyarmalıyım.

Haberin Devamı

AKLINIZDA OLSUN
Kas ağrıtan diğer sorunlar

Aşağıda belirtilen faktörler de kas ağrılarına neden olabilir:
* İleri yaş (80 yaş üstü): Yaş ilerledikçe kas sorunları artıyor.
* Vücut yapısı (zayıflık): Kası az olanların riski yükseliyor.
* Cinsiyet: Kas ağrıları kadınlarda daha sık görülüyor.
* Yüksek dozda statin kullanımı: Doz arttıkça sorun büyüyor.
* Ailesel statin duyarlılığı: Genetik duyarlılık önemlidir.
* Böbrek ve karaciğer fonksiyonlarını etkileyen sağlık sorunları kasları da etkiler.
* Aşırı alkol alımı: Kas sorunları ile karşılaşma riskini artırıyor.
* Hipertiroidizm: Tiroid bezinin fazla çalışması problemi hızlandırıyor.
* Fiziksel aktivite: Yoğun ve uzun süreli egzersizler kasları yoruyor.

Yazarın Tüm Yazıları