Paylaş
Pek çok insan son günlerde farklı kalp sorunları nedeniyle doktorlardan yardım istiyor. Bu sorunların ilk sıralarında da daima “ARİTMİ” meselesi yani “KALP RİTMİNİN DÜZENİNİ KAYBETMESİ” geliyor. Peki, sorun ne? Ne oldu da kalbimizin düzeni böyle sık sık bozulmaya başladı? Tabii ki birinci sorun “STRES MESELESİ”. Zira stres kalbimiz için en az “kolesterol, kan şekeri, trigliserid ve hipertansiyon” kadar önemli bir düşmanıdır.
İYİ HABER
ÇOĞU ARİTMİ TEHLİKELİ DEĞİL
İsterseniz gelin hafta sonuna -her zaman olduğu gibi- iyi bir haberle başlayalım: Araştırmalar aritmi sorunu yaşayanların çoğunda ciddi kalp sorunları yerine güncel yaşam tarzı hatalarının varlığını gösteriyor. Fazla kaçırılan “kahve, çay, kafein deposu kolalı içecekler, kafein zengini enerji ürünleri” aritmilerin sık görülen masum nedenleri. Sağlığa zararlı olduğunu bile bile “alkol ve sigaraya yüklenmek” de önemli birer aritmi hatası. Diğer taraftan “uykusuzluk” meselesinin de altını kalınca çizmemiz lazım. Sadece uykusuzluk değil, uyku kalitesinin düşmesi, horlamalar, uyku apneleri ve başka nedenlere bağlı uyku bölünmeleri de başlı başına birer aritmi tetikçisi olabiliyor.
Çok daha önemli ve sık görülen aritmi hazırlayıcılarının başında ise “stres, öfke, kızgınlık, gerginlik ve endişe gibi ruhsal sorunlar” geliyor. Prensip olarak da aritmi sorunu yaşayan herkesin öncelikle kendi kişisel yanlışlarını gözden geçirmesi gerekiyor.
KISA BİLGİ
KALP RİTMİ NASIL AYARLANIYOR
Bilelim ki kalbimiz muazzam ve muntazam bir düzen içinde, gece gündüz işlerini hiç aksatmadan “7/24 görevli”, tıkır tıkır çalışan mükemmel bir cihaz. Ve yine bilelim ki kalbimiz ritmini beden ve ruhumuzun ihtiyacına göre de ayarlama ve bu işi bizden bağımsız/kendi kendine otomatikleşmiş bir düzen içerisinde düzenleme kapasitesine sahip. Örneğin, biz yatarken ya da otururken kalp hızımız düşüyor. Yürüyünce, koşunca, biz istesek de istemesek de aniden hızlanıyor. Kalbimizin ruhsal durumumuza uyumu da mükemmeldir. Sakin ve mutluyken yavaşlıyor, kızıp öfkelendiğimizde, heyecanlanıp telaşlandığımızda güm güm atmaya, hızlanmaya başlıyor. Kısacası kalp ritmi muazzam bir düzenekle yönetilen harika bir elektrofizyolojik organizasyon.
BİR UYARI
HASTA KALBİN RİTMİ DE BOZULUYOR
Eğer kalp kaslarınızda herhangi bir sorun varsa, o kasları besleyen koroner arterlerde daralma, sertleşme, tıkanma gibi sorunlar söz konusuysa, kalbin elektrik dağıtım sisteminde (kalp iletim sistemi) bir arıza çıkmışsa, kalbin kapaklarında ya da dışını örten zarında iltihaplanma veya başka problemler devreye girmişse kalbinizin ritmi bu defa önceki saydıklarımdan farklı bir şekilde ciddi ve tehlikeli ölçüde bozulabiliyor. Bu nedenle kalp ritmi sorunu yaşayanların “Kalbim sağlam mı?” sorusuna da mutlaka yanıt aramaları lazım.
ÖZET BİLGİ
ARİTMİ VARSA DİKKATLİ OLUN
Eğer günün birinde siz de çarpıntı sorunu yaşarsanız ve bu sorunun tekrarladığını görürseniz önce yaşam tarzınızı, daha doğrusu yaşam tarzı yanlışlarınızı gözden geçirin. Öncelikle ve özellikle alkolü, sigarayı, kafein zengini içecekleri kesin. Uyku sorununuz varsa düzeltin, stres probleminiz varsa çözmeye gayret edin. Eğer bütün bunlara rağmen sorun sürüyorsa süratle bir kardiyoloji uzmanından yardım isteyin.
KISA BİLGİ
KALP DIŞI ARİTMİ SABOTAJCILARI
Aklınızda olsun, tiroid bezinin aşırı çalışması, tansiyon ve kan şekerindeki ani ve şiddetli dalgalanmalar, kullandığınız bazı ilaçlar da kalbinizin ritmini altüst edebiliyor. Yani bazen sorun kalpten değil, başka alanlardan da kaynaklanabiliyor.
Paylaş