Hızlı zayıflamak marifet değil, ciddi bir yanlıştır
Paylaş
LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
"Fazla kilolarından bir an önce kurtulmayı kim istemez?" Kilo vermeye çalışıyorsanız, bu tatsız ve keyifsiz işin (!) bir hafta-on gün içerisinde bitivermesini, mümkünse bir ayda tamamlanmasını siz de arzularsınız.
Ama sakın aklınızdan çıkarmayın: Hızla kilo verdiren diyetlerin tamamı sağlığa zararlıdır. Araştırmalar, haftada 1 kilodan fazla kilo verdiren diyetlerin tümünün sağlığınız için kötü olduğunu gösteriyor. Vücudunuzda herhangi bir harabiyete yol açmadan hiçbir diyet sizi ayda 4-5 kilodan daha fazla zayıflatamaz. "Zayıflatırım" diyorsa ya yalan söylüyordur ya da size zarar vermeyi göze alıyordur.
Orta Avrupa’da ünlü bir zayıflama merkezi var. Bu merkezi hastalarımdan bazıları zaman zaman ziyaret etti. Hem de benim bütün itirazlarıma, karşı koymalarıma rağmen. Bu merkez günde 400-500 kalori, bilemediniz 600 kaloriyi geçmeyen sebze esaslı detoks mönüleri (!) ile zayıflatma konusunda oldukça ünlü. Ne var ki, merkezde 1 haftada 5, 2 haftada 10 kilo verenlerin çoğu, bir süre sonra ya ağır zatürreeler, tekrarlayan gripler, bir türlü iyileşmeyen üst solunum yolu enfeksiyonları ya da kalp ritim bozuklukluları, guatr gibi sorunlarla karşılaştılar. Bir hastam, bu merkezde 1 haftada 7 kilo verip dönen bir arkadaşını "Kilo vermiş ama ölü bir balık gibi cansız ve keyifsiz bakıyor" diye tanımlamıştı. Türkiye’de de bu diyetleri yaptıktan sonra kalp ritim bozukluğu nedeniyle hastaneye yatırılan politikacılar, bağırsak tıkanması nedeniyle ameliyat olan işadamları oldu. Bu diyetlerden hızlı sonuç almak için egzersize fazlaca yüklenip kalp krizi geçiren bürokratlar, hayatını kaybeden yöneticiler tanıyorum. Vücudun kabul edebileceği, kaldırabileceği kilo kaybı hiçbir zaman haftada 1-1,5 kiloyu geçmez. Bu çok özel hallerde ilk 1-2 hafta için 1.5 veya 2 kg olabilir o kadar. Eğer kilo vermek istiyorsanız kilo verme hızının da sağlıklı olması gerektiğini unutmayın. Sağlıksız bir hızla kilo verirseniz belki zayıflarsınız ama büyük bir olasılıkla beklenmeyen sağlık sorunları yaşamaya da başlarsınız. Sağlıklı ve toplu biri olarak kalmak zayıf ama hastalıklı biri olmaktan her zaman daha iyidir.
Glukosamin’in zararı var mı
Eklemlerinizdeki romatizmal sorunların çözümünde ilaçlara destek olarak Glukozamin’den yararlanabilirsiniz. Bu doğal desteğin kıkırdaklarınıza güç verebileceğini, kıkırdak sağlamlığına destek olabileceğini belirtiyorlar. Glukozamin desteğini dizdeki osteoartrite bağlı diz ağrıları ya da kas ağrılarını da azaltabiliyor.
Daha iyi bir sonuç için kaliteli ürünler kullanmaya, günde 1500-2000 mg’lık dozlara ulaşmaya çalışmalısınız. Bu doğal desteklerin bilinen 4 yan etkisini de not edin:
n Kabuklu deniz hayvanlarına alerjiniz varsa, alerjik reaksiyonlar yapabilirler.
n Mide ağrılarına yol açabiliyorlar.
n Kanı inceltiyor ve kan şekerini yükseltebiliyorlar.
n Özellikle şeker hastalarının, kan inceltici ilaç kullananların bu ürünleri kullanmadan önce doktorları ile konuşması gerekiyor.
Biyolojik saat önemli mi
Önemli! Hem de çok önemli. Çünkü vücudunuzun ritmi, hormonal ve metabolik organizasyonları hatta ruhsal kurgunuz, daha da önemlisi beden-ruh ilişkiniz biyolojik saatinize göre düzenlenmiştir. Vücudunuzda belirli hormonlar, enzimler belirli zamanlarda daha fazla veya az üretilir. Organlarınızın çalışma hızı, davranış kalıpları, enerji düzeyleri biyolojik ritme göre şekillenir. Örneğin böbrek üstü bezlerinden salgılanan kortizolün yapımı sabah saatlerinde en üst düzeyde iken pankreastan insülin üretimi ikindi saatlerinde doruk noktasına ulaşır. Yaşam tarzınızı biyolojik saatinize göre düzeltmeye, planlamaya gayret gösterin.
Hangi yağlar daha az şişmanlatır
Bütün yağların kalori değerleri aynıdır. Her türlü yağın 1 gramında 9 kalori vardır. Bu nedenle de her yağ eşit oranda şişmanlatır. Her türlü yağın vücut ağırlığına etkisi aynıdır. Fakat yağların tipi ve oranları da sağlık için önemlidir. Fazla tüketirseniz zeytinyağı ile de tereyağı ile de kilo alırsınız. "Sağlığa faydalı" diye birkaç dilim ekmeği zeytinyağına banıp yiyerek kilo alan çok insan var. Gelelim zararlı yağlara: Doymuş yağlar, margarinler ve trans yağlar kilo artışı yanında kolesterol artışı da yaptıkları için mutlaka kısıtlanmalıdır. Bu yağlar kandaki kötü kolesterol düzeylerini yükseltebildiği gibi HDL kolesterol düzeyini düşürmektedir. Doymuş yağlar en çok kırmızı ette, kanatlı hayvanların derisinde ve tam yağlı sütte bulunur. Trans yağlar kurabiyelere, krakerlere ve diğer fırınlanmış ürünlere gevreklik katmada yardımcı olmaktadır. Birçok besin üreticisi ürünlerdeki trans yağların bir kısmını veya hepsini kaldırmaya çalışıyor. Bu iyi bir gelişimdir.
Çoklu doymuş yağlar diyette doymuş yağ yerine kullanıldığında kolesterol düzeylerinin düşürülmesine yardımcı olur. Fakat ne yazık ki total kolesterolün düşürülmesinin yanında iyi kolesterol HDL kolesterolü de düşürebilmektedir. Çoklu doymamış yağlar diyetteki E vitamininin de en zengin kaynaklarındandır.
Çocuklarda kolesterol olur mu
Çocukların da kolesterolü yükselir ama bu olasılık erişkinlerden çok daha azdır. Bu yüzden 18 yaşın altındaki çocuklara kolesterol analizi yapmaya çoğu kez gerek duyulmaz. Eğer siz yüksek kolesterollü biriyseniz ve bu nedenle tedavi görüyorsanız, sizde veya eşinizde 55 yaşından önce bir kalp krizi olmuşsa, ailenizde 55 yaşın altında bir kalp hastalığı hikayesi varsa çocuklarınızın kolesterolünü çok erken yaşlarda ölçtürmenizde yarar olabilir. Eğer bu ölçümlerde kolesterol fazlalığı belirlenirse telaşa kapılmamanız ve doktorunuzla işbirliği yapmanız gerekiyor. Çok özel durumlar dışında çocuklarda kolesterol düşürücü ilaçlar kullanılmıyor. Kolesterolünü kontrol altına almak için beslenme planında değişiklikler yapılması yetiyor. Kolesterolü yüksek bulunan çocuklarda kısıtlanacak olan besinlerin başında kolesterolden zengin hayvansal yiyecekler (yumurta, iç organlar özellikle beyin) ve doymuş yağ, trans yağdan zengin yiyecekler ve fast food geliyor. Özellikle kızarmış patatesin, hamburgerin, kremaların, kızartılmış tavuk içeren fast food mönülerinin çocukların kolesterolünü yükselttiği belirtiliyor.
Tansiyonu nasıl ölçelim
Kan basıncının en doğru ölçümü için 5 dakika sakin bir yerde oturarak istirahat etmeniz ve ölçüm sonrasında kolunuzu kalp hizasında tutmanız gerekiyor. Vücudunuz ve kolunuzun konumunun kan basıncı ölçümü değerini en az yüzde 10 kadar etkileyebileceği biliniyor. En yüksek kan basıncı ölçümleri ayakta yapılan ölçümlerden alınıyor. Doğru bir ölçüm için ölçümden önce ki yarım saat içinde kafeinli bir içecek veya sigara içmemek, mesaneyi boşaltmak gerekiyor. Ölçümden 5 dakika önce sakin bir yerde oturulması daha doğru bir sonuç alınmasına yardım ediyor. En iyisi ayağınız yere basar durumda bir sandalyede oturmak ve dirseğiniz kalp hizasında olacak şekilde kol bükülmüş durumda ölçümü yapmak. Ölçüm sırasında konuşmamanız gerekiyor. Ölçümde kullanılan kolluğun çıplak tene yerleştirilmiş olması da önemli. Kan basıncı ölçümleri biraz dikkat, deneyim gerektiriyor. Tek bir ölçümle yetinilmemesi, tekrarlanan ölçümlerin sonucundan ulaşılan ortalama değerlerin dikkate alınması tavsiye ediliyor.
İyimserlik öğrenilebilir mi
İyimserliğin öğrenilebilmesi her zaman ve her yaşta mümkündür. Erken yaşlarda hayata daha iyimser bakmayı öğrenebilenler, engeller ve sorunlarla karşılaştıklarında ne ümitsizliğe, ne de çaresizliğe gömülürler. Kollarını bir an önce sıvayıp engelleri aşmanın yolunu arama alışkanlığını erkenden edinenler, beklenmeyen olaylar karşısında asla kötümser yaklaşımlar geliştirmezler. Böyle bir yaklaşım iyimser insanlara kötümserlere göre daha zevkli, keyifli, sağlıklı ve uzun bir yaşam olanağı verecektir. İyimser düşünmeyi, istiyorsanız yapacağınız şey aldığınız bu kararı bir an önce yaşama geçirmek olmalıdır.
DİYET GÜNLÜĞÜ
Lezzetli mi kalorili mi
Dışarıda yediğimiz salataların çok kalorili olduğunu söylüyorsunuz. Evde yaptığım salatalar o kadar lezzetli olmuyor. Bu nedenle salata yemek istemiyorum. Ama tok da tuttuğunu biliyorum. Ne yapabilirim?
Lezzet kavramından uzaklaşarak uyguladığınız her diyet motivasyonunuzu alıp götürür. 1 porsiyonu 300 kalori olan bu tarifi bir öğle yemeğinde tüketebilirsiniz. Salata karbonhidrat, yağ ve protein örüntüsü bakımından oldukça doyurucu. Yanına ek ilave bir besin grubuna da gerek yok. Afiyet olsun!
Lahanalı körili tavuk (1 kişilik-300 kalori)
Malzemeler:
n 120 gram tavuk göğüs eti
n 1 adet doğranmış soğan
n 2 yemek kaşığı kadar haşlanmış kuru fasulye
n 2 yemek kaşığı kadar haşlanmış nohut
n 1/2 kase haşlanmış lahana
n 2 diş sarımsak
n 1 tatlı kaşığı kadar sıvı yağ
n 1 tatlı kaşığı kadar köri sosu
n 1 çay kaşığı kadar tuz
n 1 çorba kaşığı kadar limon suyu
Hazırlanışı: Teflon tavaya bir tatlı kaşığı yağı, tavuğu, ekleyerek 10-15 dakika pişirin. Tavaya sarmısağı, soğanı, tuzu, köri, fasulye ve nohutu ekleyip 4-5 dakika kadar pişirin. Lahanayı limon suyu ile karıştırıp bir tabağa yerleştirin üzerine tavuklu sebze karışımını ilave edip servis yapın.
Merhaba, arkadaşım vejetaryen ve vejetaryen olursam zayıflamamın daha kolay olacağını söylüyor. Bu doğru mu?
Vejetaryenler kolay mı zayıflar
İlk önce "Vejetaryenlik nedir"le cümleye başlamak lazım. Vejetaryen olmak bir beslenme tarzıdır ve vejetaryenler dört gruba ayrılır.
- Lakto-ovo-vejetaryenler: Yumurta ve süt ürünleri tüketimi var. Kırmızı-beyaz et tüketimi olmaz.
- Lakto-vejetaryenler: Kırmızı et ve beyaz et tüketiminin yanı sıra yumurta da yemezler, sadece süt ürünleri tüketimi olur.
- Semi vejetaryenler: Kırmızı et ve beyaz eti nadiren yerler.
Vejetaryenliğin sağlığımıza yararlı ve zararlı etkileri olabilir. Aynı şey zayıflamada da söz konusudur. Kilo kontrolünde, her zaman dikkat etmeniz gerekenler, bir günde aldığınız toplam kalori ve bu kalorinin karbonhidrat, protein ve yağ açısından dengeleridir. Bu dengeyi sağladığınızda kilo kaybınız gerçekleşecektir. Kilo kaybı et yemeyle ya da yememeyle doğrudan ilgili değildir. Fakat yetersiz beslenme ile yetersiz protein alımı, vitamin eksikliği kalsiyum, demir, çinko eksikliği oluşabilir.