Gİ diyeti sık yaptığımız bazı beslenme yanlışlarını düzeltmenin, bu yanlışların doğal sonucu kilo problemine kalıcı çözüm üretmenin en etkili yollarından biridir.
Eğer besin seçimlerimizde düşük Gİ’li olan yiyeceklere, içeceklere öncelik verir, karbonhidrat tüketimimizi makul oranlara çekebilirsek, hele bir de bu olumlu değişimi düzenli egzersiz alışkanlığıyla taçlandırmayı başarabilirsek kilo problemi birkaç istisna dışında ortadan kalkacaktır. Bugün ve yarın dizi süresince bize yönelttiğiniz bazı sorulara yanıt vermeye çalışacağız. İşte o sorular ve cevapları...
* Bu diyet sürekli olarak uygulanmak zorunda mı?
Kesinlikle böyle bir şey söz konusu değil. Zaman zaman Gİ değeri yüksek olan yiyecekleri de tabiî ki yiyebilirsiniz. Kızarmış veya haşlanmış patatesten, bal, reçel, baklava, börekten tümüyle vazgeçmeye sizi de beni de hiç kimse ikna edemez. Dikkat etmeniz gereken Gİ değeri yüksek yiyecekleri mümkün olduğu kadar az ve seyrek tüketmek, onları özel zamanların eğlenceleri, keyifleri olarak düşünmektir. Ayrıca Gİ değeri yüksek bir besini (patates), Gİ değeri düşük olan bir başka yiyecekle karıştırarak da (yoğurt) ortalama Gİ değerini düşürebilirsiniz.
* Düşük Gİ’li beslenmenin en kolay yolu nedir?
Prensip olarak sebze, meyve, kuru baklagil, balık, yağsız tavuk eti, yumurta, yağsız kırmızı et, yağı azaltılmış süt ürünleri, badem, ceviz, fındık gibi besinlere ve tam tahıllı yiyeceklere beslenme planınızda ne kadar sık yer verir, paketlenmiş yiyecekler, meşrubatlar, fırın, pastane ürünleri, fast food besinlerden ne kadar uzak durur, yiyecekleri doğal hallerine en yakın halleri ile yemeyi ne kadar iyi becerebilirseniz yiyeceklerinizdeki Gİ yükünü o ölçüde azaltmış olursunuz.
* Gİ diyeti diyabeti nasıl önlüyor?
Düşük Gİ değeri olan besinleri daha fazla tüketmek daha az insülin salgılanması, pankreasınızın daha az yorulması, kilo kontrolünüzün kolaylaşması, neticede insülin direncinin önlenmesi ve/veya insülin hormonunun daha etkili kullanılması anlamına geliyor. Bütün bu değişimler aynı zamanda orta yaşlarda gelişen erişkin tipi şeker hastalığını önlemenin de en etkili yolları kabul ediliyor. Gİ diyetinin şeker hastalığını önleyebileceğini gösteren güçlü bilimsel veriler var. Mesela çok merkezli önemli bir çalışmada (EURODIAB) düşük Gı’li beslenmenin Hba1c değerini düşürdüğü ve kan şekerini dengelediği gösterilmiştir.
* Gİ diyeti reaktif hipoglisemiyi de önleyebilir mi?
Reaktif hipoglisemiden kurtulmanın en kolay ve etkili yolunun da Gı diyeti yapmak olduğundan kuşkunuz olmasın. Düşük Gı’li beslenmek, özellikle bu besinleri az miktarda ve sık aralıklarla yemek reaktif hipoglisemi ataklarını kontrol altına almayı kolaylaştırır. Eğer Gı diyeti ile birlikte beyaz et ve balık, yoğurt gibi proteinlerden zengin besinleri fazlaca tüketirseniz, tam tahıllardan, bakliyat, sebze ve meyvelerden zengin bir beslenme planı yanında meyve konsantrelerinden uzak kalır, yeteri kadar su içer, kan şekerini dengelemeye destek olabilecek krom ve benzeri doğal desteklerden faydalanmayı başarabilirseniz ve tabiî ki sık sık, az az yer, öğün atlamazsanız reaktif hipoglisemiyle mücadelede daha başarılı olursunuz.
* Bu diyeti özellikle kimler uygulamalı?
Gİ diyetini öncelikle “kilo sorunu olanlar, kolay kilo alıp zor kilo verenler” uygulamalıdır. Bilhassa “karın-göbek bölgesinde yağ biriktirenlerin” bu diyeti yapmaları tavsiye ediliyor. Polikistik over sendromu, metabolik sendrom, prediyabet (gizli diyabet), trigliserid yüksekliği, karaciğer yağlanması ve benzeri sorunları bulunanların da bu diyetleri yapmaları sağlıkları bakımından son derece önemli. Aslında biz bu diyeti sağlıklı yaşamak isteyen herkese tavsiye ediyoruz. Genetik mirasında kalp krizi ve inme yönünden, değişik doku ve organların kanserleri bakımından şanssızlık bulunanlar için de bu beslenme planını hayatlarının bir parçası yapmalarında da fayda var. Ayrıca şeker hastalarının da prensip olarak düşük glisemik yükü olan yiyecekler yemeleri gerekiyor.
70 KG ÜSTÜNDE AĞIRLIĞI OLANLAR İÇİN 5. GÜN KAHVALTI 30 g (1 ince dilim) yağsız lor peyniri 1 adet yumurta akı ile omlet 3-4 zeytin 50 g (1 ince dilim) kepekli ekmek Domates, salatalık (yağsız)
ARA ÖĞÜN 100 g (1 küçük boy) armut 5-6 adet badem
ÖĞLE YEMEĞİ Salata (yağsız, sirke ve limon serbest) 1 kepçe çorba 120 g (4 köfte kadar) hindi sote 25 g (1 ince dilim) kepekli ekmek
ARA ÖĞÜN 200 g’lık kasede sütlü tatlı
AKŞAM YEMEĞİ Salata (yağsız) 1 kepçe çorba 6 çorba kaşığı etsiz sebze yemeği 200 g (1 su bardağı) yağsız yoğurt 25 g (1 ince dilim) esmer ekmek
ARA ÖĞÜN 100 g (1 küçük boy) elma 3 çorba kaşığı yağsız yoğurt 2 adet kepekli grisini
70 KG’DAN DAHA AZ AĞIRLIĞI OLANLAR İÇİN 5. GÜN KAHVALTI 30 g (1 ince dilim) yağsız lor peyniri 1 adet yumurta akı ile omlet 3-4 zeytin 25 g (1 ince dilim) kepekli ekmek Domates, salatalık (yağsız)
ARA ÖĞÜN 100 g (1 küçük boy) armut 5-6 adet badem
ÖĞLE YEMEĞİ Salata (yağsız, sirke ve limon serbest) 90 g (3 köfte kadar) hindi sote 25 g (1 ince dilim) kepekli ekmek
ARA ÖĞÜN 200 g’lık kasede sütlü tatlı
AKŞAM YEMEĞİ Salata (yağsız) 1 kepçe yoğurt çorbası 4 çorba kaşığı etsiz sebze yemeği 25 g (1 ince dilim) esmer ekmek
ARA ÖĞÜN 100 g (1 küçük boy) elma 200 g(1 su bardağı) yağsız süt
DYT. NİLÜFER BAYRAM
BAZI BESİNLERİN Gİ DEĞERİ
TAHILLAR GLİSEMİK İNDEKS
Çok tahıllı ekmek 43 Tam buğday ekmeği 47 Tam tahıllı ekmek 55 Yulaf ekmeği 54 Çavdar ekmeği 46 %100 tam undan ekmek 50 Arpa (pişmiş) 50 Buğday (p) 25 Bulgur (p) 54 Esmer pirinç(p) 48 Glutensiz ekmek 69 Hamburger ekmeği 61 Light ekmek 68 Pirinç ekmeği 61 Beyaz ekmek 70 Tahıllı beyaz ekmek 73 Kepekli ekmek (%100) 71 Arpa unu 70 Kuskus (p) 65 Buğday (yarma) 74
MEYVELER GLİSEMİK İNDEKS
Elma 34 Kuru kayısı 31 Yabanmersini 40 Kavun 36 Kiraz 36 Greyfurt 25 Mandalina 41 Portakal 48 şeftali 42 Armut 38 Taze erik 39 Kuru erik 29 Ahududu 40 Çilek 36 Kayısı 57 Kuru incir 61 Kuru üzüm 66 Dyt. Güneş AKSÜS