Gece krampları önlenebilir mi

Eskiye oranla daha çok kişi kramplardan yakınır oldu. Özellikle geceleri ortaya çıkan kas krampları yanına uyuşma, karıncalanma gibi şeyleri de alıp sık görülen sağlık problemlerinden biri haline geldi. Problem bu kadar yaygınlaşınca da yeni bir sağlık sorunu doğdu: Rahatsız ayak sendromu!

Haberin Devamı

DENEYİN!

* Biraz geç yatmayı deneyin. Huzursuz bacaklarınız ağrıyarak, yanarak, gıdıklanarak ya da aniden çekilerek uyumanızı zorlaştırabilir. Derin uykudan yararlanabilmek için daha geç saatte yatıp sabah daha geç uyanmayı deneyin.
* Yatmadan germe egzersizi yapın. Yatmadan önce germe, çekme ve esneme hareketleri yaparsanız kaslarınız gevşer.
* Sıcak banyo yapmayı deneyin. Uyumadan önce yapacağınız sıcak bir banyo sizi rahatlatır ve daha kolay uykuya dalmanızı sağlar.
* Soğuk ya da sıcak uygulaması yapın. Hangisinin size iyi geldiğini ve yakınmalarınızı azalttığını kontrol ederek sıcak havlu-termofor veya buz torbası-soğutulmuş jel koyarak bacaklarınızı rahatlatmaya çalışabilirsiniz.
* Aktiviteyi unutmayın. Düzenli egzersiz yapmak gündüz veriminizi artırırken gece de uykuya dalmanıza yardımcı olabilir. Dikkat etmeniz gereken nokta abartıya kaçmamak olmalıdır. Aşırı yorulma bacaklarınızı daha da huzursuz edebilir.
* Beyin jimnastiği yapın. Zihninizi dağıtıp, başka konulara odaklanmanızı sağlayan etkinlikler bacaklarınızı rahatlatıp belirtilerin azalmasına yardımcı olur. Bulmaca çözmek, sudoku yapmak, kitap okumak, video oyunu oynayın.
* Nefes egzersizi yapın. Stres huzursuz bacağın düşmanıdır. Bütün huzursuz bacak belirtilerinin kötüleşmesine sebep olur. Yavaş ve derin nefesler alarak geriliminizi azaltabilirsiniz. Yatmadan önce rahatlatıcı müzikler dinlemek iyi gelebilir.
* Masaj yaptırın. Hatta bizzat kendiniz yapın. Uyku vaktinize yakın saatte yap(tır)acağınız masaj huzursuz bacak belirtilerinin azalmasına ve daha rahat bir uyku uyumanıza yardımcı olacaktır.
* Yogayı deneyin. Hem germe, hem derin nefes ve bir de rahatlama... Yoga, huzursuz bacaklar için bire birdir. Doğru duruş ve pozisyonları öğrenip kendi kendinize uygulayabilir veya sınıf derslerine girebilirsiniz.
* Yatak odanızdan televizyonu çıkarın. Uyumadan önce televizyon izlemek, bilgisayar kullanmak, akıllı telefonun marifetlerinden yararlanmak uyumanızı zorlaştırıp huzursuz bacak sorununuzu derinleştirir.
* Sigarayı bırakın, alkolü unutun. Alkol önce uyku hali verebilir ama gece boyunca da aralıklı olarak uyanmanıza ve nitelikli bir uyku uyuyamamanıza sebep olur. Sigaradaki nikotin huzursuz bacak belirtilerini artırır.
* Kahveyi, çayı azaltın. Kahve, çay, çikolata ve kolalı içecekler bolca kafein içerir. Siz enerji verdiklerini düşünebilirsiniz ama bacaklarınızın daha da huzursuz olmasına yol açabilir.
* Demir desteklerinden faydalanın. Birçok uzman huzursuz bacak sorunu yaşayanların beyinlerinde düşük seviyelerde demir bulunduğu görüşünü destekliyor. Doktorunuzla demir eksikliği konusunu konuşun.
* İlaçlarınızı kontrol edin. Alerji tedavisinde de nezle, soğuk algınlıklarında da kullanılan antihistaminik içeren bazı ilaçlar bacakları huzursuz olanların işini zorlaştırır. Antidepresanlar ve bulantı giderici antiemetikler de aynı etkiyi gösterir. Başka ilaç seçeneğinizin olup olamayacağını doktorunuza danışın.

Haberin Devamı

BİR SORU

Haberin Devamı

Mide ilaçları kemik eritir mi

Kemik dostu olan ilaçlar olduğu gibi onları zayıflatabilenler de var. Söz gelimi reflü yakınmalarınızdan kurtulduğunuzda daha zayıf kemikleriniz olabilir. Mide asidi için gereken hidrojeni pompalayan sistemi bloke ederek röflüyü, gastriti, ülseri tedavi etmeye çalışan ilaçların bazıları hakkında kemik erimesi yaptığına dair çalışmalar yayımlandı.
Osteoporoz ya da daha hafif hali ile osteopeni kemik yoğunluğunda azalma anlamına geliyor. Bu sorunu yaşıyorsanız doktorunuz beslenme ve egzersiz konusunda sizi uyarıyor, önce bazı destek ürünler öneriyor, ilerlemiş osteoporozda ise düzenli ve sürekli ilaç tedavisine geçiyor.
Dünyanın en ünlü osteoporoz uzmanlarından biri olan Dr. Harold Rosen’ın kemik erimesine yol açtığı iddia edilen ilaçların kullanımı ile ilgili bir saptaması var: “Kemiklerinizi olumsuz etkiliyor diye sizi iyileştiren, sorununuzu ortadan kaldıran ilaçları bırakmanız gerekmez. İlacın yararları zararlarından fazla olabilir ya da doktorunuz “kemik dostu ilaçlar”dan biriyle şu anda kullandığınız ilacınızı değiştirebilir. Beslenme önerileri sunabilir, yürüyüş yapmanızı, düşük ağırlıklı direnç egzersizlerine yönlenmenizi önerebilir.”
*DR. EVREN ALTINEL

Yazarın Tüm Yazıları